RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Байден прийняв рішення про виведення військ з Афганістану: названо термін

В американські ЗМІ просочилася інформація про плани президента США Джо Байдена почати виведення всіх американських військ з Афганістану найближчим часом і завершити його до 20-ї річниці атаки терористів 11 вересня 2001 року, яке втягнуло Сполучені Штати в довгу війну.

Про це повідомляє видання The Washington Post.

Обізнані джерела видання повідомляють, що про це рішення Байден оголосить в середу, 14 квітня. Датою початку виведення називають 1 травня, а завершитися воно повинно до 11 вересня 2021 року.

Офіційно Білий дім відмовився коментувати плани виведення військ з Афганістану.

Однак джерело, знайоме з цими планами, заявляє, що Сполучені Штати відправили війська в Афганістан у 2001 році "з певною метою: забезпечити правосуддя для тих, хто напав на нас 11 вересня, і розбити терористів, які прагнуть використовувати Афганістан як безпечний притулок для нападу на США ". За словами джерела, США досягли цієї мети кілька років тому.

Офіційно в Афганістані перебуває 2500 військовослужбовців США, хоча їхня кількість коливається і в даний час приблизно на 1 000 більша. У коаліції також є до 7000 додаткових іноземних військовослужбовців, більшість з яких - військовослужбовці НАТО.

Війна в Афганістані коштувала бюджету США трильйонів доларів і забрала життя понад 2000 військовослужбовців США і не менш ніж 100 000 мирних жителів Афганістану.

Як повідомляв "Апостроф", президент США Джо Байден закликав в телефонному дзвінку президента Росії Володимира Путіна до деескалації на кордонах України.