RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Індійський штам COVID-19 "крокує" по планеті: всі подробиці про "подвійного мутанта"

Індійський штам коронавірусу, про виявлення якого стало відомо в кінці березня 2021 року, продовжує "подорожувати" по країнах.

"Апостроф" зібрав всі подробиці про цей штам.

Що кажуть про мутацію в Індії

Індійське міністерство охорони здоров'я повідомило, що в країні виявили новий різновид коронавірусу з мутаціями E484Q і L452R в S-білку. Відповідно до заяв, мутації виявляються приблизно в 15-20 відсотках зразків і не зустрічаються у британського, південноафриканського, бразильського штамів.

Новий штам коронавірусу з подвійною мутацією був виявлений в Індії після того, як були ідентифіковані зразки слини, взятої у людей в Махараштра, Делі і Пенджабі. Цей штам особливо широко поширений в Махараштра, але його частота була дуже низькою.

Зараз вже ведуться консультації з приводу включення Індії в список епідеміологічно небезпечних країн.

Наскільки штам небезпечний

Індійський штам несе в собі три мутації, і одна з них пов'язана зі зменшенням ефективності існуючої іммуновідповіді. Як від вакцинованих, так і від тих, що перехворіли вірусом. Цей штам ще недостатньо вивчений, щоб сказати щось серйозне

Аналітики відзначають, що штам виявився куди небезпечніше, ніж вважалося спочатку. Також вони звинувачують керівництво країни, яка не посилювали карантин і вірус активно поширювався.

Симптоми

Симптоми відрізняються від класичних проявів коронавірусу, пише MedicForum.

Вірус може викликати у молодих людей дуже важкий стан, при якому госпіталізація потрібна обов'язково.

Індійський рада медичних досліджень назвала симптоми цього штаму:

  • нудота
  • біль в животі
  • порушення слуху
  • блювота
  • діарея
  • кашель
  • прояви на шкірі і в області рота

В яких країнах виявили

Вірус стрімко поширюється по планеті і вже зараз є інформація, що він був зафіксований в США, Новій Зеландії, Південній Африці, Австралії, Сінгапурі, Бразилії і в багатьох країнах Європи.

У США вірус виявили у жителя округу Санта-Клара в Сан-Франциско. Пізніше вирішили перевірити 7 осіб, які також можуть бути заражені "подвійним" штамом.

У Чехії штам був виявлений в місті Градец-Кралове у студентки, яка прибула з Індії.

Перший випадок зараження індійським штамом в Швейцарії зареєстрували 24 квітня. Його виявили у пасажирки, яка прибула через транзитний аеропорт.

У Великобританії ще станом на 16 квітня було зафіксовано 77 випадків захворювання на новий штам. Там обіцяли повернути усі жорсткі обмеження, якщо вірус почне поширюватися.

У Бельгії новий штам виявили у 20 студентів з Індії, які прибули на навчання.

Що кажуть у МОЗ України

Глава МОЗ Максим Степанов не виключає, що в Україні також буде виявлено новий штам.

"У нас є вже і британський, і південноафриканський штам, і ми це побачили по тяжкості захворювання. Зараз зафіксована ще одна мутація, так звана подвійна мутація в Великобританії, Індії", - сказав міністр.