RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Порода з Марса може стати початком глобального зараження землян: вчені зробили гучну заяву

Запланована місія з виведення на Землю потенційно життєздатних порід з поверхні Марса ризикує спричинити смертельну "марсіанську чуму", від якої землянам не захиститись.

Про це повідомляє Daily Star.

Вчені наразі очікують винайти нові знання на найближчі десятиліття зі зразків. 43 металеві трубки, що зберігаються в череві марсохода Perseverance призначені для перенесення перших зразків з Марса назад на Землю. Дослідники вважають, що можливість аналізу гірських порід з марсіанської поверхні є значним прогресом для науки. Однак, деякі навпаки висловлюють побоювання, що мікроскопічні форми життя з Червоної планети можуть привезти смертельну пандемію, з якою людство може не впоратися.

Так, Міжнародний комітет проти повернення зразків з Марса (ICAMSR) - невелика група вчених, озвучив попереджувальну ноту проти будь-якої потенційної місії повернення зразків.

Директор комітету Баррі ДіГрегоріо заявив, що будь-які зразки слід повертати лише до Місяця, де можна виявити та ізолювати будь-які потенційні патогени.

За його словами, зразки з Марса слід аналізувати на запропонованій космічній станції "Місячні ворота", де їх можна аналізувати на безпечній відстані без ризику викиду потенційної чужорідної інфекції, від якої ми не маємо імунітету.

"Це єдиний спосіб гарантувати 100% захист біосфери Землі", - сказав ДіГрегоріо та процитував астронома Карла Сагана, який писав у 1973 році, що на Марсі можуть бути організми, які у земному середовищі можуть завдати величезної біологічної шкоди, та назвав її "марсіанською чумою".

Поточний план полягає в тому, щоб зібрати пробірки для місії, яка розпочнеться у 2026 році. Зразки будуть відправлені назад до Землі, щоб впасти в пустелю Юти приблизно через десять років. Але хоча капсула повернення розроблена для того, щоб витримати сильний удар, все може піти не так.

Як кажуть в NASA, повернення первозданних зразків Марса на Землю було метою поколінь вчених-планетників. Але доктор Гілберт Левін - інженер, який який розслідував місію висадки "Вікінгів" NASA вважає це небезпечним

"Я боюся, що навіть якщо безпечний контейнер для повернення зразка Марса можна зробити і доставити на Землю, існує велика ймовірність того, що частина зразка втече з "безпечної" лабораторії, де буде відкритий контейнер", - вважає він.

За його словами, існує "реальний шанс", що є мікроорганізми на Червоній планеті, і сказав, що приведення цих крихітних істот на Землю може потенційно спричинити руйнівну пандемію.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Ілон Маск дав прогноз щодо підкорення Марса.