RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

Всі новини

Щось пішло не так: марсохід Perseverance провалив місію на Червоній планеті

Марсохід NASA Perseverance, який знаходиться на Червоній планеті з 18 лютого, не зміг взяти зразок грунту на Марсі з першої спроби.

Про це повідомили на офіційному сайті NASA 7 серпня.

Так, Perseverance повинен був використовувати долото для керна, а також ударне свердло на кінці 2-метрової руки робота. Як показала телеметрія, при першій спробі все йшло за планом - інструменти були задіяні як треба і подальша обробка пробовідбірної трубки виконана належним чином. Але в результаті в пробірці не виявилося проб гірських порід.

"Один із кроків, який відбувається після приміщення зонда в пробірку для збору, - це вимірювання об'єму проби. Зонд не виявив очікуваного опору, який був би, якби зразок знаходився всередині пробірки", - пояснила керівниця наземної місії Perseverance в Лабораторії реактивного руху НАСА в Південній Каліфорнії Джессіка Семюелс.

Друга спроба буде тоді, коли команда марсохода зрозуміє що пішло не так. Передбачається, що проблема не в інструментах, а в самій гірській породі, яка не реагує так, як очікували під час відбору керна.

Нагадаємо, 12 травня цього року Perseverance почав пошук ознак життя на Червоній планеті, спочатку він тестував древнє озеро.