RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

NASA відправить перший повністю комерційний екіпаж на МКС: названа дата

NASA запланувала на 21 лютого 2022 року перший політ повністю комерційного екіпажу на Міжнародну космічну станцію (МКС).

Про це повідомила керівниця програми пілотованих польотів NASA Кеті Лідерс на своїй сторінці у Twitter.

"Ми плануємо запуск місії Axiom-1 до МКС 21 лютого - вона стане першою приватною космічною місією на станції за підтримки Axiom", - написала вона.

Екіпаж з чотирьох чоловік відправлятиметься з космічного центру імені Кеннеді на мисі Канаверал в штаті Флорида. Вони повинні будуть співпрацювати вісім днів з астронавтами, які там проживають.

На сайті Axiom Space вказується, що в рамках місії відправляться чотири астронавта - капітан екіпажу, колишній астронавт і директор з розвитку бізнесу Axiom Space Майкл Лопес-Алегріа, американець Ларрі Коннор, канадець Марк Паті та ізраїльтянин Ейтан Стіббе.

Компанія Axiom Space була обрана NASA для створення комерційного сегмента на МКС у 2020 році. Відправлення частин сегмента до МКС почнеться у 2024 році. Планується пристикування комерційного модулю до переднього порту модуля Harmony, на якому встановлений герметизований стикувальний перехідник.

У 2026 році хочуть пристикувати до сегменту лабораторний модуль для проведення експериментів і досліджень в стані мікрогравітації.

Далі, у 2027 році, на станцію прибуде останній модуль - The Axiom Power Tower із сонячними батареями для живлення сегмента електроенергією, що дозволить йому в будь-який момент перейти на автономний режим роботи. У модулі буде обладнана система життєзабезпечення екіпажу, виділений відсік для навантажень і припасів, шлюзовий відсік для виходу у відкритий космос.

Після припинення обслуговування МКС, сегмент отстикується від станції та стане самостійною, повністю комерційною станцією Axiom Commerical Space Station.

Нагадаємо, названа дата унікальної місії Space X. В екіпажі - жодного професійного астронавта.