RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Життя на Марсі: науковці близькі до історичного відкриття, фото

Дослідники, які керують марсоходом Perseverance НАСА на Марсі, впевненні, що відправили робота в місце, яке надає найкращу можливість знайти ознаки прадавнього життя на Червоній планеті.

Про це повідомляє BBC.

Робот Percy приземлився в кратері Єзеро в лютому, де знімає місця поблизу. За даними аналізу, марсохід перебуває на дні колишнього великого озера, яке живилося від звивистої річки із заходу 3,5 мільярда років тому, коли клімат Марсу був ще сприятливим.

Там, де річкова система зустрічається з водою озера, є дельта - клиновидний "рельєф", який є по всій нашій планеті. Там могли розвиватися мікроорганізми, а їх хімічні сліди зберігалися б.

"Люди запитували мене: "Отже, що тут нового? Хіба ми не знали, що в кратері Єзеро є дельта?". Насправді, ми не знали. На підставі орбітальних знімків ми зробили висновок, що на Єзері є дельта. Але поки ви не зайдете на землю, ви не можете бути абсолютно впевнені", - зазначив професор Санджив Гупта з Імперського коледжу Лондона у Великій Британії, який є співавтором нової наукової статті.

Далі Perseverance відправлять марсохід до основи дельти, щоб пробурити те, що буде дрібнозернистими аргілітами, на думку науковців. Також ціллю буде кільце карбонатних порід по краю Єзера - це може бути берегом давнього кратерного озера. Марсоходу потрібно буде упакувати більше 20-ти зразків гірських порід з різних місць, які повернуть на Землю на початку 2030-х років для вивчення в лабораторіях на наявність слідів мікроскопічної форми життя поверхні Червоної планети.

Фото: bbc.com

Фото: bbc.com

Нагадаємо, в НАСА розповіли про виверження супервулканів на Марсі.