RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Археологи в захваті від унікальної знахідки - може переписати історію Лондона: фото

Археологи виявили одну з найперших британських монет в залишкам поселення епохи залізного віку (800 р. до н.е. - 43 рік н.е.).

Про це розповідає "Апостроф" з посиланням на видання Express.

Лондон, як правило, вважається римським містом, оскільки жодного значного доримського поселення поблизу центру міста ніколи не було виявлено.

"Річка Темза завжди викидала багато речей того періоду. Але ніхто насправді не знав, де живуть люди, які клали туди ці речі", - говорить Джек Рассел — археолог проекту London Super Sewer у недавньому документальному фільмі BBC "Digging for Britain".

Фото: ВВС

У вікторіанські часи з русла річки були викопані два бойові щити та шолом часів залізного віку, і з тих пір було знайдено тільки декілька інших речей.

Розкопки в Barn Elms, так назвали поселення, які вперше розпочалися у 2019 році, виявили перші ознаки житла — круглий будинок. Професор Еліс Робертс, ведуча документального фільму, повідомила, що подальші висновки свідчать про «гамірну спільноту з процвітаючою індустрією обробки заліза».

Однак одна з найменших знахідок стала найбільшою новиною.На монетах, знайдених у Barn Elms, все ще були вкладки виробника, які зазвичай були б видалені, а це означає, що там міг бути монетний двір епохи залізного віку.

Фото: ВВС

Професор Робертс сказала, що дизайн монет дозволяє зробити припущення, що вони були зроблені для племені Кантіаці — кельтів залізного віку, які жили в Британії до римського завоювання. Вони жили в районі, де тепер є Кент, і використовували Кентербері як свою столицю.Відомо, що Кантіаці були одні з перших використовували монети в Британії і торгували з іншими європейцями.

"Це наповнює передісторію Лондона. Майже переписую, якщо хочете, цю ідею про те, що в Лондоні нічого не відбувалося до римлян. Це місце розширює наше уявлення про залізний вік" - наголошує містер Керноу.

Адам Саттон, спеціаліст із залізного віку з цього місця, додатково досліджував монети. Він підтвердив, що це дійсно одні з перших монет, виготовлених у Британії.

Фото: ВВС

"Існує багато дискусій щодо того, яку роль відігравали монети в суспільстві епохи залізного віку та чи була у них монетизована економіка, але цілком можливо, що той факт, що ми маємо тут докази виробництва, означає, що люди повинні були прийти і обміняти об’єкти, які вони хотіли купити, на фактично гроші", - ділиться роздумами Адам.

"Також потенційно є ритуальний аспект. Річка дуже близько, і ми знаємо, що люди любили кидати туди металеві предмети як ритуал", - додає Саттон.

Інші знахідки всередині та навколо будинку свідчать про приготування їжі та виготовлення заліза.

Раніше "Апостроф" писав про знахідку німецького археолога-аматора: схованку із золотими монетами.