RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

"Ситуація" перетворилася на війну: Туреччина закрила Босфор для військових кораблів РФ

Сьогодні, 27 лютого, Туреччина нарешті визнала військове вторгнення Росії в Україну війною та закрила прохід у Чорне море для російських кораблів.

Про це повідомив очільник МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу.

Туреччина заявила, що буде виконувати частини міжнародного пакту Монтре, що обмежують транзит російських військових кораблів із Середземного в Чорне море. Це важливо, адже з Чорного моря путінські терористи почали вторгнення на південне узбережжя України.

"Це вже не просто пара авіаударів, ситуація в Україні - офіційно війна... Ми будемо виконувати Конвенцію Монтре", - визнав міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу.

До цього моменту Туреччина хоч і називала атаку Росії неприйнятною, але не визнавала її війною. Наразі ж Анкара має всі можливості для введення в дію статті Конвенції Монтре 1936 року, котрі дозволять їй обмежувати морський транзит через протоки Дарданелли та Босфор під час війни або в разі загрози.

Однак, Туреччина не зможе заборонити доступ усіх окупантських військових кораблів до Чорного моря, адже деякі положення пакту звільняють від блокування тих, хто повертається на свою зареєстровану базу.

"Не повинно бути жодних зловживань цим звільненням. Судна, які заявляють про повернення на свої бази і проходження через протоки, не повинні брати участь у війні", - наголосив Чавушоглу.

Раніше "Апостроф" повідомляв про те, що країні-агресору Росії влаштували повітряну блокаду. Європа повністю закрила небо для РФ.