RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Авіація ЗСУ громить ворога, окупанти зазнають великих втрат: хроніка війни в Україні 11 березня

Війна між українським народом та російським окупантом триває 16-й день. Противник продовжує нещадно обстрілювати мирне населення, під обстрілами все частіше опиняються лікарні, школи та житлові будинки. У відповідь за це щодня тисячами гинуть окупанти. Вранці 11 березня ворог обстріляв Дніпро, Івано-Франківськ та Луцьк.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями, що відбуваються в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 9-11 березня

_________________________________________________________________

08:42 У Василькові після авіаудару горить нафтобаза - повідомив голова Київської ОВ Олексій Кулеба

08:22 Сьогодні, 12 березня, о 03:50 у с. Квітневе Броварського району Київської області російські окупанти обстріляли склад зберігання замороженої продукції, внаслідок чого виникла масштабна пожежа.

07:26 Ворог знову обстріляв Дніпро зранку 12 березня. Чути було три вибухи, за попередніми даними дві ракети впали, одну збили.

01:00. усім доброї ночі, ми з України! Разом - до перемоги!

00:56. вечірнє звернення Володимира Зеленського за підсумками 11 березня

00:46. зведення від Генштабу за 11 березня

- російські війська здійснили бомбардування прикордонних населених пунктів Копани, Бухличи та Верхній Теребежів на території Білорусі. В результаті бомбових ударів на білоруській території ніхто не постраждав. Підступна провокація здійснена з метою втягування збройних сил Республіки Білорусь у військову операцію проти України на боці Росії;

- на Поліському напрямку наступальних дій з боку окупантів не помічено. Противник продовжує утримувати рубіж в районі населених пунктів Поліське, Кухарі, Бородянка, Андріївка, Мотижин, Гореничі, Буча, Демидів. Проводив заходи з відновлення боєздатності та здійснював перегрупування військ;

- на Сіверському напрямку ворог намагається проводити наступальну операцію у смузі на напрямках н.п. Зазимья та Вишеньки. На окремих ділянках має частковий успіх. З метою блокування Чернігова із південно-західного напрямку, намагається зайняти н.п. Михайло-Коцюбинське та Шестовиця;

- на Слобожанському напрямку ворог зосередив сили в районах н.п. Сєверодонецьк, Сватове, Купянськ, Велика Писарівка, Московський Бобряк, Лебедин, але активних наступальних дій не проводить. Здійснює переміщення резервів до Сум;

- на Донецькому та Таврійському напрямках противник основні зусилля зосередив на захопленні українських міст Маріуполь та Миколаїв.

- на Південнобузькому напрямку ворог утримує раніше захоплений рубіж. Окремі підрозділи противника закріпились в районах н.п. Степове, Щербаки та продовжують виконання завдань в районі н.п. Гуляй Поле.

- щодо діяльності повітряної компоненти ворога. Стратегічними бомбардувальниками Ту-95МС застосовані крилаті ракети повітряного базування по об’єктах у містах Луцьк, Дніпро, Івано-Франківськ. До завдання ракетного удару залучалось не менше шести літаків Ту-95МС, які здійснили пуск не менше 10 крилатих ракет.

- ворог безуспішно намагається відновити шляхи логістичного забезпечення своїх підрозділів. На тимчасово захоплених територіях проходять антиросійські мітинги.

00:37. зведення від Повітряних сил ЗСУ за 11 березня

- група тактичного призначення у складі бомбардувальників Су-24м, штурмовиків Су-25, вертольотів Мі-24 армійської авіації здійснили до десяти нальотів на колони ворожої техніки, під час яких нанесла потужні ракетно-бомбові удари по броньованій техніці та живій силі рашистів.

- винищувальна авіація на літаках Су-27 та МіГ-29 за значної чисельної переваги противника провела до десяти повітряних боїв на кількох напрямках і повернулась без втрат. По ворожих літаках було випущено дев’ять ракет "повітря-повітря" середньої та малої дальності. Очікуємо гарних новин!

- зенітні ракетні підрозділи Бук-М1 та С-300 вразили п’ять повітряних цілей: безпілотний літальний апарат "Форпост" та чотири гелікоптери окупантів. Втім, інформація ще уточнюється.

- протиповітряна оборона оперативного командування "Північ" знищила рашистського винищувача-бомбардувальника Су-34 на Чернігівщині.

00:32. Міжнародний валютний фонд в рамках Інструменту швидкого фінансування перерахував Україні $1,4 млрд екстреної фінансової підтримки.

00:28. як ЗСУ влаштували засідку колоні ворожої техніки на Київщині - відео з висоти пташиного польоту

00:17. у Чернігові окупанти РФ обстріляли готель "Україна". Ріже нацисту очі назва, ріже...

00:05. "Нападати на слабого може лише виродок. Про слабого — це не про нас, це про наших хворих. Щойно ці нелюди обстріляли онкологічну лікарню. Лікарню, яка надає допомогу хворим на онкологію зі всієї Миколаївської області. Якщо ненависть до ворога гуртує — ми вже найзгуртованіша нация в світі. Якщо Росія бачить в онкологічних хворих рівного собі супротивника, який несе загрозу — вона не просто хвора, вона вже в агонії", — так прокоментував обстріл лікарні для онкохворих у Миколаєві голова обласного управління охорони здоров'я Максим Безносенко.

23:57. у Миколаєві російські нацисти обстріляли обласну онкологічну лікарню. Інформації щодо постраждалих поки немає.

23:55. за 16 днів війни українські захисники знищили 13 батальйонно-тактичних груп російських окупантів. Ще 18 батальйонно-тактичних груп повністю втратили свою боєздатність. Про це повідомив голова управління розвідки Міноборони Кирило Буданов. Зазначимо, що це величезні втрати, які росіяни собі не могли уявити навіть у страшному сні.

23:41. дуже спекотно зараз у Миколаєві. Ворог знову обстрілює місто.

23:38. дуже важка ситуація у Луганській області. Там ворог обстрілює з артилерії найбільші міста області.

23:32. під Чугуєвом на Харківщині ЗСУ знищили колону військової техніки окупанта, у якій були танки, бойові машини та топливозаправники. Також ЗСУ ліквідували живу силу нацистів. Кілька ворогів, кинувши техніку, втікли до лісової місцевості. Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

23:25. Байден вже глузує з російського фондового ринку: "Ти мене чуєш, тебе розірве".

23:12. під Києвом "Байрактар" знищено ворожий пункт управління

23:07. росіяни продовжують грубо порушувати всі закони війни. Цього разу "відзначилась", колона ББМ. Там окупанти не придумали нічого кращого, як повісити на техніку прапори Червоного хреста

22:39. очільник МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що процес вступу України до Європейського союзу вже розпочався. Тепер питання лише у часових рамках.

"Відсьогодні ми знаємо на 100%, що Україна буде членом ЄС. Ми працюватимемо над тим, щоб це стало якнайшвидше. Але це не відбудеться за день чи за тиждень", - пояснив Кулеба.

22:14. ворог здійснює хаотичні обстріли Миколаєва з "Градів" і "Смерчів". Голова обласлі Віталій Кім повідомив, що було дві пожежі. Але працівники ДСНС вже працюють на місцях ударів.

21:50. в МЗС України виступили з різкою заявою через мера Мелітополя Івана Федорова та інших цивільних людей в Україні. Дипломати закликають міжнародну спільноту посилити тиск на Росію, аби змусити її припинити варварську війну проти українського народу.

"Викрадення міського голови Мелітополя кваліфікується як воєнний злочин за Женевськими конвенціями та І Додатковими протоколом, які забороняють захоплення цивільних заручників під час війни", — йдеться у зверненні МЗС.

21:39. Вашингтон запровадив санкції проти дружини спікера Путлера Дмитра Пєскова та його дорослих дітей. Про це повідомили у Держдепі.

21:34. батальон "Азов", сили Нацгвардії, інші підрозділи ЗСУ та морпіхи продовжують захищати місто від ворожих навал. В результаті бойових дій цілі підрозділи ворога майже знищені. Практично припинила своє існування одна БТГ 102 полку 150 мотострілецької дивізії окупанта.

21:27. Сенат США звернувся до президента Байдена з проханням відправити в Україну винищувачі. Відкритого листа підписали понад 40 сенаторів-республіканців.

21:21. за інформацією Держприкордонслужби, за два тижні до польського Кракова приїхало близько 80-100 тисяч українців. А столиця Польщі Варшава вже прийняла 200 000 тисяч біженців з України.

21:12. видео сервіс YouTube масово блокує російські пропагандистські телеканали

21:10. згорів на роботі у прямому значенні слова. 10 березня біля села Бехи на Житомирщині влучним пострілом із ПЗРК було збито російського штурмовика Су-25. Пілот не зміг катапультуватися і згорів живцем в уламках літака.

21:04. наші герої трактористи вивезли вже не одну одиницю ворожої техніки

20:51. секретар РНБО вкотре попередив білорусів: "Краще залишатися вдома, ніж вирушати додому вантажем 200". Або бути добривом на полях України.

20:18. ворог не залишає спроб узяти Миколаїв - та сили ЗСУ їх до міста не пускають, відбивши черговий удар окупанта

19:55. на озброєнні піхоти 93 ОМБр Холодний Яр з'явились танки. Це наші бійці захопили ворожу техніку, якою орки не змогли проїхати по українських полях і застрягли. Екіпажі ворога в паніці під обстрілами українських захисників кинули абсолютно нову техніку. Тепер її опановує піхота і вже використовує проти окупантів.

19:47. Володимир Зеленський виступив з гучною дружньою промовою у сеймі Польщі, де був присутній і Анджей Дуда

19:03. у Миколаєві патрульна поліція використовує джипи, які раніше були відібрані у окупантів

19:00. за даними Маріупольської міської влади - місто втратило вже 1582 мешканця, яких вбили росіяни в процесі нещадного геноциду жителів Маріуполя. Але це приблизні цифри. Страшно уявити, скільки ще не знайдено під завалами, скільки лежить на вулицях, скільки поховано сусідами, скільки в братських могилах.

18:52. "Тут все спокійно. Ми були в цих селах годину тому, все добре, це українські фейки", – розповіла Радіо Свобода співробітниця Речицької сільради, коментуючи інформацію про начебто вибухи та обстріли на своїй території.

18:45. ЄС готує четвертий пакет санкцій проти Росії. Рішення буде ухвалане у суботу, 12 березня, заявили в Єврокомісії.

18:42. США заборонили постачання доларових банкнот в Росію. Відповідний указ підписав Джо Байден.

18:29. у Мелітополі Запорізької області серед білого дня окупанти викрали і повезли у невідомому напрямку мера міста Івана Федорова. Додамо, що кілька днів тому окупанти викрали учасника мітинга проти окупації Сергія Киричука та депутатку Запорізької облради Лейлу Ібрагімову, згодом її відпустили.

18:18. у Білорусі інформацію про ракетний удар по білоруському селі Копані назвали фейком. Про це заявили у Міноборони РБ.

"Міністерство оборони однозначно заявляє, що інформація про ракетний удар по білоруському селі є відвертою маячнею", - зазначила офіційний представник Міністерства оборони Інна Горбачова.

18:13. триває евакуація з Бучі. За день евакуйовано 1800 людей у супроводі Українського Червоного Хреста. Також 1000 мешканців Гостомеля прибули в Білогородку.

18:03. радник Офісу президента Олексій Арестович оцінив ймовірність початку бойових дій Білорусі проти України: "Воєнна інфраструктура Білорусі вже по повній використовується проти України. Росіяни наземними військами наступають, використовують боєприпаси і вся аеродромна сітка використовується... Серед білоруських військових є принципова позиція не брати участь у бойових діях проти України. Вони зроблять все, щоб уникнути цього сценарію. А якщо підуть, не виключено, що значна частина перейде на наш бік".

17:53. президент США Джо Байден заявив, що Штати вводять заборону на імпорт алкоголю, діамантів та морепродуктів із Росії. Також Штати, ЄС та G7 скасують режим найбільшого сприяння у торгівлі з РФ. Крім того, країни G7 намагатимуться перешкоджати російським позикам у Світового банку та МВФ.

17:43. бійці окремого загону спеціального призначення НГУ на підступах до Маріуполя точним ударом знищили танк противника. Також у ході рейду знищено диверсійну групу окупантів, в якої окрім документів, які підтверджують приналежність до армії ворога, знайшли і деякі цінні для наших військ речі.

17:25. відео, як російський штурмовик Су робив провокації на українсько-білоруському кордоні

17:05. російські окупанти роблять спробу втягнути у війну війська Білорусі. По факту - дешева провокація з потраплянням снаряду в поле. Бульбу білоруси ще не встигли посадити

15:33. сьогодні відбувається чергова прес-конференція захоплених у полон окупантів. На запитання журналістів відповідають збиті льотчики

14:55 Мер Одеси Геннадій Труханов про плани російської армії щодо міста: "Окупанти планують оточити Одесу з боку невизнаного Придністров'я та з боку Миколаївської області. Російські кораблі вже перемістилися у бік Криму".

14:48 Андрій Єрмак про можливість вступу України до Євросоюзу: "Цієї ночі відбувся саміт ЄС, на якому обговорювалася перспектива членства України в Євросоюзі. Вдячні за ухвалені рішення. Але Україна не розглядає вступ до ЄС на 50%. Наш народ обирає 100%. Ми розуміємо, що це швидко не станеться. Нам потрібний результат. Перемога – це вступ України до ЄС. Народи Європи зробили однозначний вибір. Черга політиків".

14:17 президент Володимир Зеленський заявив, що Україна вже пройшла переломний момент у війні проти Росії. За його словами, далі лише шлях до перемоги.

"Неможливо сказати, скільки днів нам ще звільняти нашу землю. Але можна сказати, що ми це зробимо. Тому що ми цього прагнемо. Тому що ми вже досягли стратегічного перелому, ми вже йдемо до нашої мети, нашої перемоги", - заявив Володимир Зеленський.

13:48 за інформацією ГУР Міноборони Володимир Путін наказав підготувати теракт на Чорнобильській атомній станції. На контрольованій російськими військами ЧАЕС планується створення техногенної катастрофи, відповідальність за яку окупанти спробують перевести на Україну.

13:03 щодо ранкових ударів на Західній Україні.

На Луцькому військовому аеродромі виявили тіла ще двох людей. Кількість загиблих зросла до чотирьох, повідомив міський голова Луцька.

А мер Івано-Франківська Руслан Марцінків просить мешканців, які мешкають поряд із місцевим аеропортом, тимчасово покинути свої будинки.

12:03 з початку вторгнення Росія випустила 328 оперативно-тактичних ракет наземного та морського базування типу "Іскандер" та "Калібр" у мирних містах та селах України - повідомили у Міноборони України

11:43 Україна не готова бути членом Євросоюзу – представники країн ЄС.

Прем'єр-міністр Словенії Янша: ЄС змінився замало, щоб надати Україні членства.

Прем'єр-міністр Бельгії Де Кро: ми могли б запросити Україну на дискусії до ЄС, але без членства у ЄС.

Президент Литви Науседа: надати Україні статусу кандидата на вступ до ЄС виявилося неможливо сьогодні, до цієї теми повернуться пізніше.

11:35 українські військові визволили від окупантів п'ять населених пунктів на Чернігівщині

11:02 сьогодні вранці бомбардувальна та штурмова авіація Повітряних Сил при вогневій підтримці вертольотів армійської авіації, завдала нищівного удару по двох великих колонах техніки окупантів. За попередньої інформацією – це цілий полк десантних військ РФ із повним комплектом броньованої техніки: танки, БМП, "Гради"...

Також зенітними ракетними військами Повітряних Сил уражено чотири повітряні цілі – попередньо, три штурмовики Су-25 окупантів та Су-34, який після ураження не долетів до власного аеродрому і впав на території росії.

Авіацією Повітряних Сил теж уражено щонайменше чотири повітряні цілі, переважно літаки Су-25.

Є гарна інформація і від підрозділів Сухопутних військ, підтверджена фотоматеріалами. Вони на різних напрямках збили два штурмовика окупантів Су-25. Один із них – "Стінгером".

Тож маємо дані про ураження 10 літаків російських фашистів, які бомбили мирні міста українців.

Окрім цього, БпЛА "Байрактар ТБ-2" сьогодні знищили ЗРК Бук М-1 та інші цілі.

10:44 внаслідок авіаудару російських військ по аеродрому в Луцьку, що відбувся сьогодні вранці, загинули двоє військовослужбовців загинули, а шестеро - зазнали поранень, повідомив голова Волинської обласної військової адміністрації Юрій Погуляйко.

"Сьогодні вранці приблизно о 5:45 стався обстріл чотирма ракетами, які, за оцінками, були випущені з бомбардувальника армії РФ по об'єктах військового аеродрому Луцька. На жаль, є людські втрати. Інформація про загиблих наразі: виявлено двох загиблих військовослужбовців. Поранених різного ступеня тяжкості шестеро", - повідомив голова адміністрації.

10:36 міністр оборони України Олексій Резніков у сьогоднішньому відео-зверненні, опублікованому на Facebook, зазначив, що з початку повномасштабної війни проти України російські загарбники вбили більше мирних жителів, аніж військових.

"Російська армія, зіштовхнулась зі спротивом українців і, як наслідок, зазнала великих втрат, - заявив міністр. - Після цього ворог вирішив розпочати терористичну війну, атакуючи найменш захищене населення. Адже протистояти українській армії та теробороні вони не в змозі".

10:27 Національний банк встановив 12 березня 2022 року робочим днем банківської системи. Отже міжбанківські перекази через систему електронних платежів Національного банку України (СЕП) будуть здійснюватися:

12 березня 2022 року датою банківського дня 12 березня 2022 року;

13 та 14 березня 2022 року датою банківського дня 14 березня 2022 року.

СЕП працює без перебоїв, у штатному режимі відповідно до раніше встановленого технологічного регламенту (23 години на добу).

Тобто учасники СЕП мають змогу здійснювати міжбанківські платежі майже цілодобово та сім днів на тиждень, ураховуючи власні потреби, потреби своїх клієнтів, а також керуючись нормами законодавства України.

10:14 За даними Генштабу ЗСУ загальні бойові втрати противника з 24.02 по 11.03 орієнтовно склали

особового складу - понад 12 000 осіб,

танків ‒ 353 од,

бойових броньованих машин ‒ 1165 од,

артилерійських систем – 125 од,

РСЗВ - 58 од,

засоби ППО - 31 од,

літаків – 57 од,

гелікоптерів – 83 од,

автомобільної технікиs - 558 од,

кораблі /катери - 3 од,

цистерн з ПММ - 60,

БПЛА оперативно-тактичного рівня - 7.

Втрати противника за добу:

особового складу - 266,

танків ‒ 18 од,

ББМ ‒ 60 од,

артилерійських систем – 2 од,

РСЗВ - 2 од,

засоби ППО - 2 од,

літаків – 0 од,

гелікоптерів – 0 од,

автомобільної техніки - 32 од.

9:13. Верещук про гуманітарні коридори 11 березня. Узгоджені наступні маршрути:

Маріуполь - Запоріжжя

Пологи - Запоріжжя

Волноваха - Покровськ

Енергодар - Запоріжжя

Ізюм - Лозова

Буча, Гостомель, Козаровичі, Микуличин - Київ

Андріївка, Макарів, Бородянка - Житомир