RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

Важкі бої на південному сході, ЗСУ б'ють окупантів під Києвом: хроніка війни в Україні 12 березня

Два з половиною тижні тривають запеклі бої між захисниками України і російсько-нацистськими військами. Ворог зупинився практично на всіх напрямках і проводить перегрупування з недобитих бійцями ЗСУ частин.

Під Києвом українські воїни продовжують громити колони окупантів, які намагаються зайти в столицю. Напружена ситуація на чернігівському і сумському напрямках. Під Харковом ворог все на що здатен - це спроби артобстрілу міста. Найважча ситуація зараз у Маріуполі. Напередодні ворог захопив Волноваху і тепер Маріуполь у Блокаді. На миколаївському напрямку спроби ворога взяти місто зазнали невдачі.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 9-10 березня

Хроніка боїв 11 березня

_________________________________________________________________

01:11. доброї ночі! Все буде Україна – ми переможемо!

01:05. зведення Генштабу за 12 березня

- на Волинському напрямку противник наступальних дій не проводив. Військовим керівництвом Республіки Білорусь посилено охорону кордону з Україною. Зберігається висока ймовірність безпосередньої участі збройних сил РБ у військовій операції проти України. Помічено ведення повітряної розвідки об’єктів на території України за допомогою БпЛА, імовірно, з території Республіки Білорусь.

- на Поліському напрямку активних наступальних дій противника не зафіксовано. Проводяться заходи з відновлення боєздатності та перегрупування військ. Ворог намагається провести розвідку та уточнення позицій ЗСУ і можливих шляхів наступу. Окупанти продовжують налогодження системи матеріально-технічного забезпечення шляхом створення ремонтних баз на території РБ.

- на Сіверському напрямку противник зосереджував зусилля на удосконаленні оперативної побудови військ та системи логістичного забезпечення угруповання.

- на Слобожанському напрямку ворог проводив наступальні дії у районі Ізюму, у подальшому намагається просунутися у напрямку Слов’янська. Після отриманих у районі Харкова втрат вивів на територію РФ одну з БТГр 6-ї загальновійськової армії для відновлення боєздатності. Водночас, посилив угруповання на зазначеному напрямку за рахунок введення в операцію підрозділів зі складу Північного флоту.

- на Донецькому та Таврійському напрямках противник проводить штурмові дії та вогневі нальоти. Не полишає спроб штурму міста Маріуполя. Російські окупанти намагаються підготувати резерви та перейти у наступ на Сєвєродонецьк, Вугледар і Запоріжжя. Ворог має незначний успіх на Волноваському напрямку - захопив східні околиці та намагається просунутись далі. Водночас, противник не відмовляється від спроб проведення наступу на Кривий Ріг. Успіху не досяг. Здійснює пошук слабких місць в обороні українських захистників. З метою нарощування зусиль вводить в операцію резерви зі складу Повітряно-Десантних Військ. На окремих напрямках намагається утримати раніше зайняті рубежі.

00:59. зведення Повітряних сил за 12 березня

- ворог наніс потужні удари по кількох військових об’єктах Повітряних сил. Три крилаті ракети рашистів перехоплено протиповітряною обороною. Втім більшість із них таки потрапила в цілі, завдавши збитки військовій та цивільній інфраструктурі. Особливо постраждав військовий аеродром у Василькові на Київщині.

- ударна авіація Повітряних сил продовжує наносити удари по наземних цілях – це скупчення ворожої техніки та живої сили, рашистські колони на марші та інші цілі.

- протиповітряна оборона сьогодні збила два вертольоти Ка-52; один літак Су-34; один невстановлений винищувач (ймовірно Су-30см або Су-34) і два безпілотні літальні апарати.

- також уражено дві повітряні цілі винищувачами ЗСУ, які потребують уточнення та підтвердження.

00:47. вечірнє звернення президента

23:46. на Чернігівщині 12 березня ЗСУ завдали кілька потужних ударів по окупантах. Як приємний бонус - ворожа техніка як трофеї

23:31. станом на 22:00, попри важку дорогу, гуманітарна допомога продовжує свій рух до Маріуполя. Російські війська частково розікрали та взяли під контроль гуманітарний конвой, що вирушив із Запоріжжя до Маріуполя. Так, окупанти насильно вилучали продукти харчування, одяг та предмети особистої гігієни

22:59. на Харківщині прикордонники спільно з бійцями ЗСУ знищили ворожу колону. Щоб не допустити потрапляння ворожих сил в село, військовослужбовці Держприкордонслужби влучним пострілом знищили броньований автомобіль "Тигр", який йшов у голові колони. У відповідь рашисти почали накривати вогнем позицію прикордонників. Та відразу включилися наші побратими зі Збройних сил України, які змусили противника тікати. Крім підбитого "Тигра" ворог має втрати у самохідній артилерії. Українські захисники з бою вийшли без втрат.

22:46. коротко про ситуацію у Маріуполі розповів один з бійців "Азову"

22:37. міста Волноваха більше не існує. Окупанти його знищили. Зараз бої між ЗСУ та російськими окупантами точаться за територію, повідомив голова Донецької ВЦА.

22:21. під Миколаєвом ворожа колона потрапила на мінне поле і перестала існувати. Ворог зазнав великих втрат. Але окупанти продовжують лякати штурмом Миколаєва, до чого місто готове

22:16. тим часом, гуманітарний караван продовжує рух по зеленому коридору. Незважаючи на важку дорогу, караван, в якому більше 60 одиниць транспорту, проїхав більшу частину погодженого маршруту. У складі гуманітарної допомоги 90 тонн продовольства та медикаментів, а також майже 50 автобусів для початку евакуації мирного населення Маріуполя.

22:00. Маріуполь, попри важкі бої на вулицях міста, продовжує тримати оборону. Сьогодні силами прикордонників, які беруть участь в обороні міста, ліквідовано 15 окупантів, двоє взято у полон. Решта орків втекли. Прикордонники, які захищають місто, переконують, що їх бойовий дух високий і вони разом з побратимами зі ЗСУ, НГУ та "Азову" відчувають підтримку містян і всіма силами готові боронити Маріуполь.

21:46. з'явилися подробиці екстреного засідання у Херсоні. За словами депутата облради Сергія Рибалка, голосування проходило у режимі Zoom, що передбачено регламентом. "За" український Херсон – 44 голоси.

21:43. на Волині вирішили націоналізувати фури у далекобійників з Росії і Білорусі. Конфісковані вантажівки передають на потреби української армії. Голова Волинської ВА Юрій Погуляйко назвав такі дії "денацифікацією по-волинськи". Відомо, що вже націоналізовано 23 фури.

21:26. ще одна цікава історія сталась на Херсонщині. Щонайменше 80 солдатів морської піхоти РФ відмовилися брати участь у бойових діях в Україні після того, як їх висадили на Херсонщині.

21:20. після того, як з'явилася інформація про начебто референдум про визнання "ХерНР", у Херсоні провели екстрене засідання облради. Депутати ухвалили звернення про те, що "Херсонщина — це Україна" і ніякої псевдореспубліки на території області не буде.

17:18. у Оріхівському районі Запорізької області окупанти танком переїхали легкове авто з мирними жителями. Загинули троє людей, серед яких одна дитина. Про це повідомили у поліції Запорізької області.

16:57. Володимир Зеленський заявив, що перемога на 100% буде за нами, але на 100% невідомо, коли це буде.

16:50. за 2 з гаком тижні війни наші знищили техніки противника на 5,1 мільярди доларів

16:45. СБУ перехопила чергову розмову окупантів. Російський нацист під Харковом розповідає іншому орку, що їх оточили, а командування дало їм команду стріляти у цивільних.

16:25. в Україні за півтора тижні війни загинули близько 1300 військових. Про це повідомив президент Зеленський.

16:07. Волновахи як міста більше не існує. Про це заявив голова Донецької ОВ Кириленко.

16:03. триває евакуація у Київській області. Щойно зустріли колону із 20 автобусів із Бучі. Чекаємо на евакуйованих із Гостомеля. З приватного будинку в Бучі вдалося евакуювати понад 30 людей похилого віку. Більшість із них не може самостійно пересуватися. Людям надали оперативну гуманітарну та медичну допомогу. Їх везуть до Києва. Про це повідомив голова Київської обласної ВЦА Олексій Кулеба.

15:55. на вулицях Маріуполя вже йдуть бої

15:45. катастрофічна ситуація у Маріуполі. Ворог продовжує обстріл міста з усього, чого лиш можна.

15:40. Білоруський журналіст Франтішек Вечерко вважає, що 50% військових підтримують Україну, а 50% просто мовчать.

"Військо ніколи не було пріоритетом для Лукашенка. ОМОНи теж не здатні воювати. Військові дії підтримують лише 3%. Росія протягом трьох діб намагатиметься здійснювати провокації, щоб затягнути Білорусь у війну. Але у нас скрізь є свої люди, які не хочуть воювати. Наразі розганяють фейки, якими хочуть розсварити українців та білорусів", - розповів Вечерко.

14:55 Росія готує референдум щодо створення Херсонської народної республіки, повідомив депутат Херсонської облради Сергій Хлань.

14:08 У Мелітополі окупанти заблокували роботу місцевого гуманітарного штабу, куди містяни приходили за продуктами, одягом та ліками.

13:45 Обстріли з боку окупантів шляхом руху до Маріуполя евакуаційної колони продовжуються, на околицях міста йдуть бої. Відбивають атаки десанту. Триватимуть артилерійські обстріли, повідомив голова Донецької ВДА Павло Кириленко на телемарафоні.

13:33 Є надія на першу успішну колону гуманітарної допомоги Маріуполю, повідомляє замглави ОП Кирило Тимошенко.

13:13 Карта працюючих вокзалів в Україні на 12 березня

13:05 Заступник міністра закордонних справ РФ Рябков заявив, що конвої із західних країн із озброєнням для України стануть цілями для російських військових. Про це він сказав у суботу, 12 березня, в ефірі одного із російських телеканалів.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Світ
Теги: