RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

ЗСУ розбили армію окупантів під Ізюмом, ворог відступає: хроніка війни 19 березня

Вже 24 добу тривають бої між захисниками України та російськими військами. Ворог так і не зміг досягти стратегічних цілей наступальної операції та веде підготовку до чергової атаки на Київ. Напередодні українські військові вибили ворога з раніше зайнятих у Київській області населених пунктів.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 17 березня

Хроніка боїв 18 березня

______________________________________________________

01:24. доброї ночі, ми з України і обов'язково переможемо російських окупантів!

01:02. ще цікава інформація від Генштабу.

- окупанти зазнають значних втрат. Морально-психологічний стан особового складу низький та погіршується з кожним наступним днем бойових дій. Каральні підрозділи росгвардії, що залучаються до бойових дій, втратили значну кількість озброєння та військової техніки. Відновлення втрат відбувається за рахунок застарілої та частково несправної техніки;

- комендатурою російського міста Бєлгород проводиться розслідування щодо 10 військовослужбовців 138-ї мотострілецької бригади, які брали участь у наступі на Харків, та, через великі втрати частини, відмовились від подальшої участі у бойових діях і підбурювали решту повертатися додому;

- показово, що начальник 652-ї групи Інформаційно-психологічних операцій російських терористичних військ отримав сувору догану за слабку роботу зі створення так званої "Херсонської народної республіки". Кремлівське керівництво не задоволене тим, що через народний спротив немає навіть умовно-показової "картинки".

00:58. оперативна інформація Генштабу за 19 березня

- на Південному напрямку по окремих рубежах відновлено передній край оборони. Ворог змушений проводити перегрупування, розгортати додаткові резерви, здійснювати заходи відновлення боєздатності підрозділів;

- на Донецькому напрямку російські окупаційні війська ведуть штурмові дії та вогневе ураження;

- на Волинському та Поліському напрямках ворог активних дій не проводив, здійснював нарощування систем вогневого ураження, інженерного забезпечення та логістики з метою підготовки до наступу на місто Київ;

- на Сіверському та Слобожанському напрямках також наступальні дії не ведуться. Ворожими силами здійснюються обстріли українських населених пунктів;

- у напрямку на Ізюм противник намагався прорвати оборону наших військ, проте успіху не мав, штурмові підрозділи загарбника були фактично знищені.

00:53. за минулу добу в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" російські фашистські війська зазнали важких втрат під час чергових спроб прорвати нашу оборону на Донецькому та Маріупольському напрямках. Ворог втратив загиблими понад 170 солдатів.

00:44. Повітряні сили сьогодні недовиконали план - а все тому, що рашисти вже бояться літати в Україну.

00:27. на території Білорусі біля російського кордону помічено колону російської військової техніки. Окупанти спробують додатковими силами проникнути на територію України. Про це повідомив радник очільника МВС Вадим Денисенко. Зазначимо, попередні спроби окупанта взяти Київ закінчились для них фіаско.

00:23. окупанти обстріляли з "Градів" Велику Костромку на Дніпропетровщині

00:20. окупанти обстріляли лікарню у Чернігові, повідомив мер міста Владислав Атрошенко.

"Опорна друга лікарня зазнала бомбардування, бо знаходиться на окраїні міста, де ведуться бої. Вибито всі шибки і прооперовані хворі лежать у коридорах при температурі +10-11 градусів Цельсія", — сказав мер.

Крім того, місто потерпає від гуманітарної катастрофи — немає ні електроенергії, ні тепла, ні води.

23:43. прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що відбудова України повинна здійснюватися за Планом Маршалла №2

"Сьогодні в Україні є мужність військових, які воюють, і надія всього народу та суспільства на відбудову суверенної держави після війни. Ця надія має бути підкріплена реальним фундаментом, цей фундамент – План Маршалла №2 для України", – зазначив прем‘єр Польщі.

23:34. Javelin знищує техніку окупантів - на це відео можна дивитися вічно

22:34. українські бійці ліквідували ще одного російського командира — заступника командувача Чорноморського флоту РФ капітана першого рангу Андрія Палія. Де і за яких обставин знищено окупанта - не повідомляється.

21:32. захисники міста Рубіжне на Луганщині передають привіти окупантам і заявляють, місто було, є та буде українським. Слава українським Воїнам! Здоров'я та наснаги їм у боротьбі з нацистами окупантами.

21:28. звернення захисників Харкова: "Ми стоїмо і будемо стояти до перемоги".

21:24. протягом поточної доби в зоні Операції об'єднаних сил на Донбасі було успішно відбито 10 атак ворога. Українські захисники знищили: 10 БМД, 2 МТ-ЛБ, 8 танків, 7 БМП-2, 1 БТР, 10 вантажних автомобілів. Втрати живої сили противника склали понад 100 осіб.

21:17. триває евакуація і з Маріуполя. Сьогодні до Запоріжжя виїхали 4 128 людей, з яких 1 172 дитини. Також з Мангуша до Бердянська мікроавтобусами перевезено майже 500 маріупольців, які завтра зранку зможуть виїхати до Запоріжжя. Автобуси для евакуації з Бердянська будуть очікувати завтра з 9.00 на площі перед міським спорткомплексом. Відправлення до Запоріжжя планується об 11.00.

21:15. в Бровари прибули 45 автобусів з евакуйованими людьми з сіл на сході Київщини. Також були автівки, які приєднувалися до колони. Вдалося евакуювати близько 2500 осіб.

20:36. у білоруському Гомелі помітили труповозки з російськими орками. Місцеві лікарі кажуть, що лиш від них на Росію відправлено понад 2500 орків, які здали екзамени в Україні на 200 балів.

20:34. ЗСУ вибили російські війська зі Снігурівки. Вони намагалися висунутись у бік Березнегуватого, але їм дали бій українські військовослужбовці. Ворог із значними втратами почав хаотично відступати у бік Херсону. Також сьогодні було звільнено населені пункти Засілля, Білозерка.

20:29. британський прем'єр Борис Джонсон вважає, що Путін напав на Україну, бо боїться нашу країну.

"Він боїться, бо в Україні є вільна преса. Україна має вільні вибори. І з кожним роком, коли Україна ставала все ближчою, хоч і не без помилок, до свободи, демократії та відкритих ринків, він боявся українського прикладу все сильніше. І він боявся, що це неминуче трапиться з ним, бо в путінській Росії тебе садять на 15 років у в'язницю за те, що ти називаєш вторгненням. А якщо ти хочеш поборотися з Путіним на виборах, тебе отруять або застрелять", — наголосив британський прем'єр.

20:23. у Харкові внаслідок обстрілу сьогодні ввечері загинули чоловік та 9-річна дитина.

20:19. щодо ракетного удару по Миколаєву 18 березня. Як розповів співробітник ДСНС, з-під завалів військової казарми дістали не менше 50 тіл загиблих. Скільки ще людей знаходиться під завалами - невідомо.

20:05 В Україні ліквідовано полковника Росгвардії Сергія Саватєєва, який керував загоном СОБР по Володимирській області.

19:54 В ООН підтвердили, що на території України немає лабораторій, де виготовляють біологічну зброю.

19:45 Третя з "великої четвірки" нафтосервісних компаній Baker Hughes зупиняє інвестиції в Росії. Наразі з чотирьох гігантів не висловився лише Weatherford.

19:24 Залізничного сполучення між Білоруссю і Україною більше немає. Про це заявив Голова правління Укрзалізниці Олександр Камишин. Він подякував чесним білоруським залізничникам, відмовившись розкрити подробиці.

19:05 У Харкові знову вибухи. Під обстрілом райони на околицях міста. Є пожежі.

18:51 Американські офіційні особи підтвердили, що Росія ще минулого тижня запустила проти України гіперзвукові ракети. Про це на умовах анонімності заявили CNN американські посадовці.

За їх словами, це стало першим відомим прикладом використанням таких ракет у бою. За словами джерел, США змогли відстежувати запуски в режимі реального часу.

На думку американських посадовців, використання РФ гіперзвукових ракет могло мати на меті як випробування цієї зброї, так і для "надсилання повідомлення Заходу про російські можливості".

18:36 Ситуація на Київщині залишається складною, але контрольованою. Через підняття води в річці Ірпінь понтони, які окупант поставив для пересування річкою, були знесені. Наразі противник намагається знову встановити понтонні переправи та продовжити наступальні дії. Але їм це не вдається, українські військові не дають цього зробити.

18:27 Російських військових, які потрапили в полон в Україні, відповідно до норм міжнародного права використовуватимуть для відновлення економічного потенціалу України та як обмінний фонд, заявив перший заступник міністра внутрішніх справ України Євген Єнін.

18:18 Зеленський, виступаючи в суботу в парламенті Швейцарії, закликав до заморожування рахунків у швейцарських банках росіян:

"У ваших банках зберігаються гроші тих, хто розв'язав цю війну. Це теж боротьба проти зла, щоб було повне заморожування активів цих людей, їхніх рахунків. Це велика боротьба, і ви це можете. Я хочу, щоб ви стали українцями, міста яких руйнують за наказами тих, хто живе у ваших громадах, хто насолоджується життям у вашій державі, і було б справедливо позбавити їх цих привілеїв".

18:12 Китай може стати важливим елементом у системі глобальної системи безпеки у тому випадку, якщо вона приєднається до коаліції цивілізованих країн та засудить дії російської армії в Україні, вважає радник голови Офісу президента Михайло Подоляк. Він також додав, що Захід "має пояснити Пекіну, чим 1,6 трильйона доларів відрізняються від 150 мільярдів доларів" (обсяги торгівлі КНР із західними країнами та РФ відповідно).

18:08 Головним управлінням розвідки спільно з бійцями полку "Азов" було проведено спецоперацію неподалік кордону з РФ. У стратегічних цілях було підірвано залізничний міст, яким російські війська мали можливість постачати боєкомплекти і провізію своїм підрозділам.

18:03 Харків'яни повідомляють про звуки вибухів в районах Рогані та ХТЗ, які тривають вже понад пів години.

18:02 Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що ЄС має розробити план відновлення України та назвав його "План Маршалла-2" (перший план Маршалла був програмою американської допомоги у відновленні Європи після Другої світової війни). Моравецький пообіцяв порушити це питання на засіданні Ради Європи.

17:58 В російському полоні за попередніми даними знаходиться близько 270 українських військовополонених. Росія ці цифри не підтверджує і не допускає до полонених представників Червоного Хреста. 92 українці потрапили в полон в перші дні війни в районі острова Зміїний.

17:42 Понад 1,5 мільйона дітей залишили Україну як біженці з 24 лютого, заявила у суботу виконавчий директор ЮНІСЕФ Кетрін Рассел.

17:40 У ЗСУ заявили, що після ракетного удару по підземному складу боєприпасів у Делятині ніхто не постраждав.

17:32 Російські окупанти не пропустили фури з гуманітарною допомогою для жителів тимчасово зайнятої загарбниками Херсонської області, 14 вантажівок із продуктами харчування та медикаментами розвернули на півдорозі.

17:28 Окупанти поширюють фейк серед мешканців Мелітополя про начебто намір ЗСУ нанести ракетний удар касетними бомбами по місту. Це може означати, що самі російські фашисти планують це зробити.

17:00 В Україні офіційно нарахували 562 російських військовополонених.

16:30 Концерн "Антонов" відповів на звинувачення у несвоєчасній евакуації "Мрії".

"Наразі встановити ключовий фактор знищення АН-225 неможливо через захоплення аеродрому АТП "Антонов" збройними силами Російської Федерації", - сказано у заяві.

15:56 Прем'єр-міністр Великобританії Джонсон: "Було б помилкою нормалізувати відносини з Путіним після подій в Україні".

15:53 На час запровадження у Запоріжжі комендантської години вокзал буде зачинено, а висадка та посадка пасажирів заборонені. Наразі готується до відправки останній на сьогодні евакуаційний рейс №86 Дніпро - Львів/Ковель о 16:05. Поїзди поновлять рух по станції Запоріжжя після комендантської години.

15:46 Зеленський про допомогу українським біженцям: Я доручив Кабміну розробити комплексну програму для допомоги людям, які втратили будинок через війну. Вже маємо контури.

Перший компонент – фінансовий. Грошова допомога для всіх біженців – дорослих та дітей. А також держпідтримка робочих місць для таких людей там, де вони тимчасово перебувають.

Другий компонент – з житлом. Уряд готує пропозиції щодо надання житла для вимушених переселенців зараз, а також організується відбудова зруйнованого житла після закінчення війни.

15:36 В російську армію шукають людей на Avito. Це аналог українського сервісу OLX. Обидва майданчики належать нідерландській компанії, яка вдає, що не в курсі оголошень про набір до російської армії на своєму сайті.

15:00 По місту Макарів у Київській області було завдано мінометного удару ЗС РФ, внаслідок якого 7 місцевих жителів загинули, ще 5 - поранено. Про це повідомляє Нацполіція України у Telegram.

«Внаслідок обстрілів знищено житлові будинки, пошкоджено адміністративну споруду тощо. - поліцейські Бучанської ОТГ працюють на місцях обстрілів, документують наслідки та допомагають жителям, які постраждали від удару».

14:34 Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай розповів про ситуацію в області:

– Російська армія намагається продовжити наступальні дії в районах населених пунктів Терни, Червонопопівки, на околицях Рубіжного, Кудряшівки, Пурдівки, Осколонівки, Бобрового, Жолобка, Молодіжного, Новоолександрівки, Попасної, Троїцького, Санжара, Шумів, Широкої;

- Основні зусилля зосереджені на спробах захопити населені пункти Сєвєродонецьк, Рубіжне, Попасна;

– У районах населених пунктів Сиротине та Метелкіне російська армія здійснила авіа удари;

- Армія РФ намагалася провести наступ у напрямку на Сєверодонецьк, але зазнали втрат;

- Російська армія намагається закріпитися в районі Рубіжного в західних та північно-західних частинах міста.

14:10 Ухвалені владою рішення вже призвели до зниження цін на паливо на АЗС на 5-10 грн за літр. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Telegra у суботу, 19 березня.

13:55 У Демидові Київської області, де точаться активні бої, існує загроза затоплення села. Про це повідомляє ТСН із посиланням на місцевих жителів

За словами людей, вода надходить із Київського водосховища через зруйновану греблю.

Подальше зростання рівня води призведе до затоплення доріг та підвалів та практично виключить можливість евакуації мешканців, передачі ліків та продуктів.

13:40 Сім загиблих та п'ять поранених внаслідок авіаудару за Макаровим

18 березня окупанти здійснили обстріл з важкої артилерії населених пунктів Бучанщини.

Внаслідок ворожих обстрілів Макарова загинули семеро мирних жителів. П'ятеро людей отримали поранення і перебувають у лікарні.

13:16 З початку російської війни проти України федеральна поліція виявила в Німеччині 207 742 біженці від бойових дій.

13:05 В одному із багатоповерхових будинків Харкова вдалося виявити ворожих диверсантів. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов

12:36 Стан повітря у Києві стабілізувався, попередні рекомендації для населення скасовуються – повідомив начальник управління екології КМДА Олександр Возний.

12:31 Українські захисники повідомили про знищення військової техніки російських окупантів у Маріуполі та Чернігівській області.

12:03 Білоруський посол залишив територію України. На прощання йому українські військові вручили «30 срібників» із наказом передати їх голові прикордонній службі Білорусі.

"Це наказ для вас, не для мене", - відповів посол і відмовився брати мішечок із грошима.

10:56 Під час двох вчорашніх ракетних ударів по передмісті Запоріжжя дев'ятеро людей загинули (з них один представник ДСНС) та сімнадцять поранено (з них трьох представників ДСНС та двох цивільних), ще п'ять травмовано.

Про це повідомив речник обладміністрації Іван Ареф'єв.

10:50 Миколаївський губернатор Кім заявив, що вчора росіяни вдарили ракетами «за сплячими солдатами». Йде рятувальна операція. «Чекаю на офіційну інформацію від ЗСУ, щоб цифри коректно вказувати», - сказав губернатор.

10:20 На Чернігівщині Збройні сили України знищили дві батареї окупаційної артилерії. Зокрема, РСЗВ "Ураган" та 2С19 "МСТА-С".

9:45 У Міноборони повідомили про загальні бойові втрати російських загарбників з 24.02 до 19.03.

9:15 У Запоріжжі на вихідні вводиться тривала комендантська година.

За інформацією губернатора регіону Олександра Старуха, діятиме він з 16:00 19 березня до 06:00 21 березня.

8:41 Росія використовує мирні переговори з Україною як «димову завісу» для підготовки нових «жахливих звірств» та військових злочинів", — глава МЗС Британії Ліз Трасс

«Я маю на увазі, що якщо країна серйозно ставиться до переговорів, вона не буде без розбору бомбардувати мирних жителів цього дня», - наголосила Трасс.

8:19 Спікер МВС Вадим Денисенко заявив, що зміг у Києві - це наслідки пожежі на сміттєзвалищі у Нових Петрівцях та безвітряна погода

У Чорнобильській зоні радіаційне тло в нормі, уточнив Денисенко. У Київській міськадміністрації також заявили, що задимлення – це зміна погодних умов.

8:05 Переговори між Україною та Росією можуть тривати «декілька тижнів або довше», заявив радник голови ВП Михайло Подоляк в інтерв'ю Bloomberg TV.

При цьому він зазначив, що є ознаки того, що позиція Москви стала більш адекватною.

7:50 У Генштабі зазначили, що через великі втрати в особовому складі існує ймовірність, що військово-політичне керівництво РФ вирішить внести зміни до чинного законодавства та розпочати відкриту мобілізацію для продовження затяжної, виснажливої війни.

З метою виправдання таких дій не виключається здійснення низки провокацій біля Російської Федерації із загибеллю мирного населення, як це було зроблено перед початком другої чеченської кампанії. Це дозволить провладній верхівці ухвалити рішення про оголошення військового стану та тотальну мобілізацію громадян.

7:40 Четверо цивільних загинули, десять поранено після нічних обстрілів Рубіжного, Сєвєродонецька та інших населених пунктів Луганської області. Про це повідомив губернатор Сергій Гайдай.