RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Східний фронт? Росія розгнівала Японію через ситуацію з Курилами

У Токіо вирішили публічно повернутися до питання приналежності Курилських островів, а нове рішення РФ щодо цих спірних територій назвали "неприйнятним і сумним".

Думку про належність території висловив під час виступу у Сеймі прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда.

"Північні території є територією, притаманною Японії, територією, над якою Японія має суверенітет", - заявив він.

Далі історія почала набирати обертів. У МЗС РФ заявили, що більше не продовжуватимуть переговори з Японією щодо мирного договору щодо південних Курильських островів, чим викликали гнів японців. У посольстві Японії в Москві заявили, що рішення Москви призупинити переговори про укладання мирного договору з Токіо є "сумним та неприйнятним".

У дипломатичному відомстві наголосили, що призупинення російською стороною роботи щодо спільної господарської діяльності на південних Курилах "є сильною зневагою почуттів колишніх жителів островів та їхніх сімей".

"Історія розгляду питання спільної господарської діяльності на чотирьох північних островах заснована на домовленості в 2016 році між прем'єр-міністром Сіндзо Абе і президентом Володимиром Путіним. Дане рішення російської сторони є абсолютно неприйнятним для японської сторони", - зазначили в посольстві.

Більше того, японські дипломати нагадали, що їхня країна вважає неприйнятною агресію РФ в Україні, а Японія "виражає категоричний протест проти оголошення в односторонньому порядку заходів у відповідь і спроб покладання відповідальності на японську сторону".

Зазначимо, останніми роками, говорячи про Курили, влада Японії утримувалася від формулювання "споконвічні території". На 12-й день війни РФ з Україною Токіо вирішило публічно повернутися до цього питання.