RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Путін зменшив апетити, окупанти втрачають зайняті позиції: онлайн подій війни 26 березня

31 день Україна веде запеклі бої з російськими загарбниками. Ворог, як і раніше, не може досягти поставлених військових цілей, через що вдається до терору мирного населення.

Ніч на 26 березня пройшла відносно спокійно, "Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 25 березня

______________________________________________________

00:06 Пожежу на місці вибуху у Дубно локалізовано. Ситуація під контролем.

23:48 Система протиповітряної оборони Patriot, розташована на авіабазі Сляч, уже захищає центральну Словаччину. Для України це важливо тим, що Словаччина попередньо погодилася надати Україні одну систему С-300 — умовою було отримання заміни.

Таким чином, перешкод для передачі системи С-300 Україні вже немає.

23:45 Звернення Зеленського наприкінці 31 дня повномасштабного вторгнення РФ.

23:34 Голова Харківської ОДА Олег Синєгубов про гуманітарну ситуацію в області:

  • У Балаклії окупанти затримали заступника мера Сергія Полторака та начальника відділу цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами Олега Блудова.
  • Є інформація, що затриманий і міський голова Іван Столбовий з ним та його родиною другу добу немає зв’язку.
  • У полоні окупантів залишається голова Циркунівської громади Микола Сікаленко.

23:15 Арестович: "Росія протягом тижня-двох виведе війська з Київської та Харківської областей та перекине їх на Донбас. Вони зрозуміли, що не вдасться взяти великі міста, оголошували про завершення першої фази "спецоперації" та початку другої - "звільнення Донбасу".

У них тепер три завдання: оточити наші війська у зоні ООС, повністю окупувати Маріуполь та утримати Південь. Якщо вони Херсон втратять, то обрушиться вся їхня Маріупольська окупація. І це все. Захоплення Києва, Харкова, Одеси не буде".

23:13 Оператор "24 каналу" Юрій Олійник загинув у боях біля Попасної. Він одним з перших пішов на війну, як тільки Росія вторглась на нашу територію. Захищати Україну він пішов вже вдруге, на фронті був і у 2014-му.

22:48 У бою, обороняючи рідну Харківщину, загинув лідер і командир Добровольчого підрозділу "Фрайкор" Георгій Тарасенко.

22:39 На Запоріжжі українські захисники звільнили від окупантів два села на схід від міста Гуляйполе — Полтавку та Малинівку. Наші бійці знешкодили більше 80 одиниць живої сили ворога, декілька одиниць бронетехніки, захопили документи та зброю мотострілкового підрозділу РФ.

22:35 На Волині військові збили три ракети, які були випущені з території Білорусі. Про це заявив голова ОВА Андрій Ярмольський.

22:19 Верещук заявив, що сьогодні з 10 узгоджених гуманітарних коридорів спрацювали усі 10.

22:09 Через Дію можна буде надіслати повідомлення й зафіксувати факт пошкоджень майна внаслідок дій російських окупантів. Про це заявив прем'єр Шмигаль.

21:55 США виділять Україні ще $100 млн: Додаткові кошти будуть направлені на "забезпечення безпеки кордонів, підтримання правоохоронних функцій та захисту критично важливої інфраструктури".

21:42 Сьогодні в Рівненській області лунали дві повітряні тривоги. Під час першої ЗСУ збили ворожий дрон, під час другої — окупанти влучили по нафтобазі у місті Дубно. Про це заявив очільник Рівненської ОВА Віталій Коваль. Наразі деталі встановлюються.

21:28 Мер Славутича Юрій Фомічев заявив, що місто окуповане російськими збройними формуваннями. При цьому він підтвердив загибель трьох мешканців міста.

21:10 Генеральний прокурор Ірина Венедіктова повідомила, що з початку війни Росії проти України від рук окупантів загинуло 12 журналістів.

21:06 За попередньою інформацією орієнтовно за 10 км від Луцька силами ППО було збито БПЛА. Не виключено, що це могла бути ракета. Наразі інформація уточнюється.

20:51 Полонені орки:

20:40 Окупанти знову обстріляли дослідницьку ядерну установку в Харкові.

"Оцінити масштаби пошкоджень унеможливлюється через бойові дії, які не припиняються у районі розташування ядерної установки", — заявили в Державній інспекції ядерного регулювання України.

20:18 Мер Львова Андрій Садовий повідомляє, що в одній зі шкіл неподалік об'єкту, куди потрапили ракети, ударною хвилею вибило вікна. Жертв немає.

20:03 Тростянець звільнений від російських окупантів.

Сьогодні силами 93 бригади Холодний Яр, за допомогою територіальної оборони і місцевих партизанів, місто Тростянець на Сумщині звільнили від російських окупаційних військ. Холодноярцям вдалося вигнати з місця "еліту" російських сухопутних військ - Кантемирівську танкову дивізію Цьому передувало ураження командного пункту разом із керівним складом 96-ї окремої розвідувальної бригади ще в перші дні оборони Охтирки і боїв за Тростянець. Зазнавши низки невдач, російська армія втікала з Тростянця, лишаючи озброєння, техніку та боєприпаси, які 93 бригада використає для звільнення інших українських міст від окупації.

19:46 Байден завершив свою промову так: "Диктатор, який намагається збудувати імперію, ніколи не встоїть перед силою народу. Світ буде вільним, Україна ніколи не буде перемогою для Росії. Ця людина не повинна залишитись при владі".

19:37 Байден виступає у Варшаві: "РФ хоче під приводом етнічної солідарності хоче окупувати всі країни колишнього СНД. Путін поставив перед собою цілі, яких ніколи не досягне. Путін помилково вважає, що правда в силі. Але правда робить вас сильним. Ми багато разів говорили з ним, пропонували йому вирішити питання мирним чином. Але ми були проігноровані. Нас використали. Путін особисто нам брехав. Брехав постійно, що всі ці війська були для "навчань". Ця загроза вимагає рішучих дій. Тому ми єдині і рішучі".

19:16 Ще один ракетний удар по Львову.

19:14 Актуальна карта воєнних дій в Україні станом на 26 березня від британської розвідки.

18:50 Внаслідок артилерійських ударів РФ по селах Броварського району Київщини і Бучі загинуло троє та поранено шестеро мирних мешканців.

18:19 Росією у війні з Україною втрачено техніки на $10 мільярдів.

18:07 Максим Козицький, голова Львівської ОДА:

"Сталося два ракетних удари у межах Львова. Інформація про те, що було влучання у житловий будинок чи інші об’єкти інфраструктури не підтвердилася.

За попередніми даними, постраждали п’ять людей.

Загроза ракетного удару все ще є".

17:52 Байден назвав Путіна "м'ясником" після зустрічі з українськими біженцями у Варшаві. На запитання репортерів, що він подумав про Путіна, дивлячись на біженців, він відповів: “Він м'ясник. Ось що я думаю”.

Напередодні Байден під час візиту до польського міста Жешув за 90 кілометрів від кордону з Україною назвав Путіна військовим злочинцем.

17:30 Повітряне командування "Схід" заявляє, що на південний схід від Харкова збили російський військовий літак.

17:14 У Львівській ОВА заявили, що відбулося три потужні вибухи біля Львова з сторони Кривчиць, наразі звучить повітряна тривога.

16:59 Чернігів рознесений вщент, залишилося менше половини жителів, заявив мер міста Владислав Атрошенко.

  • Влада планує вивозити тяжкопоранених, яких не можна оперувати на місці. Наразі мова йде про 44 людини (це і військові, і цивільні громадяни, серед яких троє дітей).
  • Немає сталої електроенергії, але воду розвозять всіма доступними методами, і усе, що можна відремонтувати, – ремонтують.
  • Чернігів наразі в оперативному оточені, ворог свідомо знищив міст, який з’єднував місто з Київським напрямком. Немає змоги ні влаштувати гуманітарні коридори, ні вивезти поранених.

16:40 У Львові пролунало кілька вибухів. Імовірно, у північній частині міста. Ймовірно, працює ППО.

16:27 Офіцер ОК "Південь" Владислав Назаров повідомив, що катери РФ намагалися висадити диверсантів на узбережжі Одеської області. Проте ситуація там нині стабільна і контрольована.

16:17 Байден під час зустрічі з Дудою він заявив, що США розглядають п'яту статтю НАТО як “священне зобов'язання”. Він зазначив, що зберігати єдність важливо, оскільки Путін розраховував поділити країни НАТО своїм широкомасштабним вторгненням в Україну.

Єдиний найважливіший момент у цьому світі, що змінюється, полягає в тому, щоб НАТО залишалася абсолютно, повністю-єдиною. У наших поглядах не повинно бути розбіжностей. Що б ми не робили, ми робимо в унісон, і всі йдуть разом", - сказав він.

15:58 Як виглядає гордість російського оборонпрому бронеавтомобіль "Рись" до і після зустрічі з ЗСУ.

15:51 В окупованому російськими військами Херсоні більше не доступні українські FM-радіостанції, повідомляє "Українська правда" з посиланням на місцевих мешканців. Люди кажуть, що чують в ефірі лише російські радіостанції.

Генштаб ЗСУ у своєму ранковому зведенні повідомив, що Росія зосередила у Херсоні більше військових частин, щоб "придушити опір мешканців".

15:47 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що президент США Джо Байден під час зустрічі з ним і міністром оборони України Олексієм Резніковим запевнив, що США непохитно підтримуватимуть Україну в усьому до її перемоги.

15:42 Тисячі людей лягли на землю в Варшаві, аби світ усвідомив масштаби трагедії в Україні.

15:35 Держсекретар США Ентоні Блінкен після зустрічі з міністрами Кулебой та Резніковим:

"Ми пообіцяли підтримку у задоволенні гуманітарних, економічних та безпекових потреб України в момент, коли повномасштабне вторгнення Путіна триває вже другий місяць".

14:15 За новими даними комендантська година в Києві та області вдень 27 березня не вводитиметься, повідомив мер Києва Віталій Кличко.

13:15 Президент США Джо Байден сьогодні проведе зустріч із міністрами закордонних справ та оборони України Дмитром Кулебою та Олексієм Резніковим. Також на зустрічі будуть присутні держсекретар Ентоні Блінкен та міністр оборони США Ллойд Остін.

12:25 Повідомляється, що на мітингу у Славутичі загинула людина, ще двоє поранено. Російські військові кидають у натовп світлошумові гранати та відкривають вогонь.

12:13 У Маріуполі орки вистрілили дівчині в обличчя

11:47 Мера Славутича відпустили. Він виступив перед мешканцями міста:

  • Підтвердив, що був у полоні
  • Підтримує народ, пишається містом
  • Поки що сказав, що якщо в місті не буде військових, то росіяни дадуть спокійно жити. Буде відновлено можливість виїзду за місто
  • Але так само привезуть гуму допомогу від орків
  • Славутич лишається під українським прапором, під українським законодавством
  • Триватимуть переговори щодо можливості подальшої ротації персоналу ЧАЕС
  • Мера попросили, щоб населення здало автоматичну зброю, але не включаючи рушниці
  • Домовленість така: вони сьогодні кататимуться містом, заїдуть у поліцію, військкомат, відшукають зброю. До обіду тут далі повинні виїхати. Але залишать один блокпост свій, начебто за містом

11:20 Київ. Важливо. Комендантська година у Києві та області, за рішенням військового командування, знову буде посилена - Віталій Кличко

Вона діятиме з 20:00 сьогоднішнього вечора до 7:00 ранку понеділка – 28 березня.

Містом під час комендантської години може пересуватися тільки транспорт зі спецперепустками.

Кияни можуть вийти на вулицю тільки щоб пройти до укриття за сигналом тривоги.

Громадський транспорт, магазини, аптеки, заправки не працюватимуть.

10:57 Російські окупанти відкривають вогонь у повітря та кидають світлошумові гранати у мирний мітинг мешканців Славутича, міста-супутника Чорнобильської АЕС. Є поранені.

10:27 На думку британської розвідки, Росія продовжить повітряні та артилерійські бомбардування міст, щоб обмежити свої втрати та деморалізувати сили оборони.

9:59 В Україні в суботу, 26 березня, будуть радіти 4 гуманітарні коридори, повідомили в Офісі омбудсмена.

Гумккоридори відкриються такими маршрутами:

  • Фастів, Фастівець, Клеханівка, Митниця, траса м-05, Калинівка, Плесецьке (сільрада вул. Центральна, б. 57,с. Плесецьке).
  • Білогородка-Петрушки-Шпітки-Мрія-Любимівка-Березівка-Северинівка (вул. І. Мазепи 20, с. Северинівка).
  • Біла Церква-Фастів-Хомутець-Брусилів-Ставище-Небілиця-Юрів-Червона Слобода (торговий центр, вул. Л.Українки, б.46, Червона Слобода).
  • Біла Церква-Фастів-Брусилів-Кочерів-Біла Криниця-Пісковка-Бородянка (вул. Центральна 331, Бородянка).

9:33 Із заблокованих міст України евакуйовано 37 606 людей

Найбільше евакуювали з Маріуполя – 26 477. Київська область – 9 488, Луганська – 972 та Запорізька – 699 осіб.

8:59 Шольц заявив, що Німеччина здатна відмовитися від російського газу швидше, ніж прийнято рахувати

Канцлер також додав, що процес здобуття незалежності країнами ЄС від російського газу тепер став незворотнім.

8:52 Заступник секретаря Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв заявив, що Росія може застосувати ядерну зброю у чотирьох випадках.

За словами Медведєва, Росія може застосувати ядерну зброю, коли на її території буде завдано удару з використанням засобів ядерної поразки.

А також у разі будь-якого іншого застосування ядерної зброї проти Росії чи її союзників.

Третій випадок – якщо буде зазіхання на критичну інфраструктуру, внаслідок якого російські сили ядерного стримування будуть паралізовані.

І четвертий – у разі акту агресії проти Росії чи її союзників, у результаті якого під загрозою було б існування країни.

8:26 Санкції оминути не вдається. Google припиняє роботу над підключенням карток російської платіжної системи «Мир» до свого цифрового гаманця GooglePay

7:48 Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що країн, які підтримують ідею миротворчої місії в Україні, побільшало.

7:24 Сполучені Штати зауважили, що Росія змінила загарбницькі пріоритети і вже націлена не на Київ, а на Донбас із метою відрізати українські сили на сході від інших.