RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Ракетний удар по Хмельницькому, Києву та Харкову, важкі бої на сході: хроніка війни 29 березня

Війна України проти російських нацистських військ триває вже 34-й день і за цей час окупанти зазнають величезних втрат, але продовжують свою безглузду операцію.

Найскладніша ситуація залишається на сході України. Ворог не залишає спроб прорвати оборону Ізюма, але сили ЗСУ на цьому напрямі відбивають удар за ударом. Дуже важка ситуація у Маріуполі.

"Апостроф" продовжує слідкувати за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 28 березня

_____________________________________________________

01:06. доброї ночі, ми з України. Нашу націю з такими янголятами не здолати. Все буде Україна.

00:58. у Генштабі наголосили, що так зване “відведення військ”, ймовірно, є ротацією окремих підрозділів і має на меті введення в оману військового керівництва ЗСУ та створення хибної уяви щодо відмови окупантів від задуму оточення міста Києва.

00:47. зведення Генштабу за 29 березня

- на Волинському, Поліському та Сіверському напрямках суттєвих змін в складі та положенні військ противника не помічено. Окупанти намагаються утримати раніше зайняті рубежі, активних наступальних дій на зазначених напрямках не здійснюють;

- у напрямку на Слов’янськ противник продовжує утримання займаних позицій у районі населених пунктів Кам’янка, Суха Кам’янка. Тривали заходи із забезпечення військ, перегрупування підрозділів та поповнення запасів;

- на Донецькому напрямку противник продовжує вогневий вплив та штурмові дії. Наносив авіаційні та ракетні удари по районах населених пунктів Кремінна та Маріуполь. Основні зусилля зосереджував на взятті під контроль населених пунктів Попасна, Рубіжне, а також повному захопленні Маріуполя. Успіху не мав;

- на Таврійському напрямку змін у складі та положенні противника не зафіксовано;

- на Південнобузькому напрямку противник вживає заходів щодо відновлення боєздатності своїх підрозділів. Вогнем артилерії та ударами авіації намагається сковувати дії підрозділів ЗСУ. Ворог здійснив артилерійські обстріли позицій підрозділів Сил оборони поблизу населених пунктів Степногірськ, Оріхове, Гуляйполе. В районах населених пунктів Новокарлівка та Лугівське противник продовжує здійснювати фортифікаційне обладнання зайнятих позицій та встановлює мінно-вибухові загородження;

- у Чорноморській та Азовській операційних зонах без суттєвих змін.

00:40. відео-дайджест 34-го дня війни

00:37. президент США Джо Байден заявив, що Штати продовжать постачати Україні оборонну допомогу. Також США не збираються послаблювати введені проти росії санкції.

00:33. тим часом, у російському Бєлгороді вже паніка. Оркам видяться різні сили - від НАТО до інопланетян. А це лише склади підірвали. А уявляєте, якби полетіло у житлові будинки?

00:25. у Харкові внаслідок ракетного удару спалахнула пожежа. А у Києві кілька ворожих ракет збили сили ППО

00:03. Зеленський заявив, що вірити словам росії не можна і нагадав, що після перемовин ворог продовжив обстрілювати Київ та інші міста України

00:01. і знову вибухи у Києві

23:59. вибухи у Хмельницькому. Крім того, низка ЗМІ з посиланням на ЗСУ пише, що з території Білорусі запущено багато ракет.

23:54. протягом найближчого тижня ворог кине великі сили на Донбас. Найбільші бої будуть під Маріуполем та в зоні відповідальності Об'єднаних сил. Про це заявив Олексій Арестович.

23:49. "Будь-яке переміщення російських військ з-під Києва є передислокацією, а не виведенням, і світ має бути готовим до великого наступу на інші райони України", - заявив представник американської влади в коментарі Reuters.

23:42. щодо відходу окупантів з Київщини - ситуація наступна. Радник ОП Олексій Арестович каже, що окупанти відходять з боями. ЗСУ поливають ворога прицільним вогнем.

23:36. серія потужних вибухів у Києві

23:23. повітряна тривога майже по всій Україні

23:22. протягом дня в зоні угруповання Об'єднаних сил на Донбасі відбито чотири атаки агресора. Знищено 7 танків і десяток інших одиниць військової техніки. Також ліквідовано десятки живої сили окупанта.

22:33. росія як країна-агресор за допомогою санкцій має бути відкинута не в 90-ті роки, а в ХІХ століття. Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

22:30. чотири орки отримали поранення під час вибуху на складах з боєприпасами під російським Бєлгородом

22:02. у США прокоментували стамбульські перемовини між Україною і росією. Держсекретар Ентоні Блінкен заявив, що не бачить ознак того, що переговори "просуваються ефективним шляхом". Він пояснив, що є те, що говорить росія, а є те, що робить росія. І Штати зосереджені на останньому.

Також Блінкен попередив, що заява росії про скорочення бойових дій навколо Києва може означати наступне: "росія намагається відвернути увагу та обдурити людей".

Крім того, Блінкен закликав росію припинити вогонь і відвести свої сили.

21:51. мер Києва Віталій Кличко заявив, що за час війни російські окупанти викрали 11 міських голів та 8 інших посадовців муніципалітетів України. Одними з останніх недавно викрали голову Берислава Олександра Шаповалова та голову Голої Пристані Олександра Бабича.

“Я наголошую, що викрадення сільських, селищних та міських голів, особливо у воєнний час, наражає на небезпеку всіх жителів громади. Адже все критичне управління, життєзабезпечення, ухвалення важливих рішень, від яких залежить доля мешканців громади, покладається на її голову”, - переконаний Кличко.

Мер Києва також закликав міжнародні організації та мерів муніципалітетів країн Європи докласти всіх зусиль та застосувати всі можливі механізми і тиск, щоб допомогти Україні якнайшвидше подолати російську навалу.

21:42. схоже на вибухи на складах боєприпасів.

21:41. на росії серія вибухів під Бєлгородом.

21:30. про які договори з окупантами може бути мова, якщо путлер готовий відпустити мирних жителів з Маріуполя лише тоді, коли захисники міста складуть зброю і здадуть Маріуполь. Такі умови путлер озвучив у розмові з президентом Франції Еммануелем Макроном.

21:25. з-під завалів будівлі ОДА у Миколаєві дістали ще три тіла. Загалом - вже 12 загиблих.

21:02. під Чугуєвим виявили трупи військових рф із відсутністю слідів поранень чи насильницької смерті. Ймовірно вони померли від холоду та голоду. Яке прикре самогубство.

20:30. у Генштабі повідомляють, що окупанти рф розміщують на території Чорнобильської АЕС боєприпаси, які можуть вибухнути та пошкодити "Укриття" четвертого енергоблока.

20:28. оновлені дані щодо жертв ракетного удару по будівлі Обладміністрації у Миколаєві. В Офісі генпрокурора заявили, що загинуло щонайменше дев’ятеро людей. Ще 28 — отримали поранення.

20:20. у Маріуполі тривають запеклі бої між Захисниками міста і переважаючими силами орків. Наші бійці продовжують трощити техніку ворога і нищать десятки одиниць живої сили. Також про ситуацію у місті розповів заступник командира полку "Азов" Калина.

19:46. Польща заборонила імпорт вугілля з РФ, не чекаючи на рішення ЄС.

"Ми не можемо більше чекати на рішення Євросоюзу", - сказав офіційний представник уряду Петр Мюллер.

19:39. Бутусов підкреслив, що зараз ворог зосередив основні сили на Донбасі. Основна мета - захопити Маріуполь і пробити оборону ЗСУ у Харківській області, щоби намагатися оточити ЗСУ на Донбасі.

19:35. військовий журналіст Юрій Бутусов повідомив, що місто Ізюм на Харківщині перейшло під контроль ворога. Наразі точаться запеклі бої біля Баркінкового. ЗСУ дають запеклу відсіч, йдуть важкі бої.

19:25. у Бучі орки виносять з приватних будинків і квартир все що можна. Про це у соцмережах пишуть місцеві мешканці. Готуються втікати з награбованим? Та далеко не доїдуть.

18:51. також мер міста повідомив, що на сьогодні у місті залишається близько 3 тисяч осіб, які не хочуть виїжджати з Ірпеня.

18:50. протягом найближчих п'яти днів у Ірпені будуть вивозити тіла померлих мешканців міста. Потім відбудуться їхні поховання.

18:49. у Миколаєві замість Московської вулиці (чому вона існувала до сьогодні) з'явилась Маріупольська. Мер міста Олександр Сенкевич вже ухвалив відповідне рішення.

18:48. вибухи чути у Херсоні

18:42. такий цирк буває лише в рф. Під час штурму порожнього будинку у Маріуполі один з тіктокерів кадирова примудрився потрапити під вогонь своїх же. Тепер цей кадиролиз валяється у лікарні, а у палату до нього прийшов сам ахметка дирка.

18:40. окупанти поспішили "відновити репутацію" перед російською аудиторією, заявивши, що скорочення військової активності на київському та чернігівському напрямках не означає припинення вогню. Окупанти, такі окупанти.

17:11. британський прем'єр Борис Джонсон заявив, що потенційна угода про припинення вогню в Україні є недостатнім заходом для скасування санкцій, які Велика Британія запровадила проти рф.

"Тиск на путіна має бути посилено як за рахунок подальших економічних заходів, так і за рахунок надання військової допомоги Україні, щоб гарантувати, що росія повністю змінить свій курс", - нагололосив Джонсон.

17:01. футбольний матч між збірними Данії і Нідерландів

16:58. додому на рідну Черкащину повернувся автор крилатих слів "російський військовий корабль - іди на**й" прикордонник Роман Грибов. Він разом із побратимами продемонстрували всьому світу твердість і міцність українського духу, нашу непохитність. Герою України вручено відзнаку "За заслуги перед Черкащиною".

16:28. у Києві проводяться роботи з благоустрою та озеленення. 700 озеленювачів прибирають зелені зони, проводять весняний догляд за деревами та кущами, видаляють аварійні та сухостійні дерева і, звичайно ж, висаджують нові — розповів перший заступник голови КМДА Микола Поворозник. Він також додав, що у теплицях вирощують квіти, які згодом висадять у столичних парках, скверах, бульварах та на площах. Не припиняють дбати і про столичні ліси.


16:10. "Вертикаль" з посиланням на джерела у розвідці повідомляє, що Київська та Чернігівська області будуть повністю зачищені від мразі російської - добровільно чи силою. Південь України також буде звільнено – це питання найближчого часу. Ніхто не зупинятиметься.

16:07. у Києві знову чутно вибухи - ага, це російська армія в честь виходу військ, оголошеного міноборони рф, салюти певно пускає. Не можна - жодному слову москалів вірити не можна.

15:58. "Російськім офіційним особам в жодному разі вірити не можна. Розмовляти з ними треба дуже обережно, перевіряти треба кожне слово, а ключове - їм не можна довіряти", - про це в ефірі спільного українського телемарафону заявила російська журналістка Ксенія Ларіна, коментуючи перемовини представників України і росії у Стамбулі.

Також вона заявила, що росія намагатиметься використати це як перепочинок для подальших агресивних дій в Україні.

15:34. і ще один залізний аргумент - "Жоден договір, підписаний з Росією, не вартий паперу, на якому написаний". Ця знаменита фраза Отто Фон Бісмарка актуальна як ніколи.

15:22. катастрофічна ситуація у Сєвєродонецьку на Луганщині. Місто залишилось без без води і світла через обстріли. А хтось ще хоче мирні договори з цими мавпами зі зброєю, які просто знищують мирне населення в Україні?

15:14. а от міноборони рф фактично визнало поразку у боях Києвом. Правда, як завжди, у ерефії намагаються вийти сухими з води.

"У зв'язку з тим, що переговори з Україною переходять у практичну площину, ухвалено рішення у рази скоротити військову активність на Київському та Чернігівському напрямах", - заявляє мінагресії рф.

А по факту росія останні дні зазнає нищівних поразок на цих напрямках.

15:06. суть цього договору - гарантії безпеки Україні. Перше але - це Китай, який і війну війною не називав, а головне але - це росія в якості гаранта. Нацист, агресор, фашист - гарант (!!!)

14:40. член української делегації на переговорах у Стамбулі Давид Арахамія заявив, що сьогодні сторони нічого не підписуватимуть, а Київ доносить до російської сторони позицію України. Арахамія заявив журналістам, що у договорі має бути прописано, що консультації у разі конфлікту мають тривати не більше трьох днів. Країни гаранти будуть зобов'язані надати всю необхідну військову допомогу. Серед гарантів Україна бачить країни Радбезу ООН, а також Ізраїль, Польщу, Канаду та Туреччину. Окупант також серед гарантів - але по ньому будуть питання.

"У нас неврегульовані питання з ОРДЛО та Кримом, тому гаранти не працюватимуть на ці території. Деякі країни вже дали попереднє узгодження. Це та система, на якій ми хочемо збудувати нове майбутнє України. Також ці гаранти повинні допомагати вступати до ЄС", - заявив Арахамія.

14:24. подробиці ракетного удару по будівлі Миколаївської ОДА. 7 людей загинули, ще 22 отримали травми.

14:01. чеченський тіктокер рамзан кадиров учора заявив, що вже у Маріуполі. В одній з соцмереж він опублікував фотографію, що молиться на одній з заправок у місті. Деталь - це заправка російського оператора "Роснефть", яких у Маріуполі, як і по всій Україні - немає. Ще й освітлена заправка, тоді як у Маріуполі світла ніде немає.

13:15 Масштабна повітряна тривога

Майже по всій Західній Україні зараз виють сирени. Знову летять ракети. Подробиці на карті

13:05 Відео влучення ракети до будівлі Миколаївської ОДА

12:53 Радник голови ВП Михайло Подоляк та бригадний генерал Олександр Кириленко, заступник голови Генштабу ЗСУ, вийшли на короткий брифінг про перебіг переговорів у Стамбулі.

Подоляк стверджує, що «йдуть консультації щодо низки важливих питань».

- Щодо договору про міжнародні гарантії безпеки для України, «тільки з ним можемо завершити війну так, як це потрібно Україні»;

- питання припинення вогню для вирішення гуманітарних питань, що потребують термінового вирішення;

- Проблема ескалації війни та ненависті, порушення правил та звичаїв ведення війни – «у прямому ефірі з обох боків вже йдуть заклики до знищення однієї та іншої націй, це призводить до конфліктів та відеозаписів з порушенням Женевської конвенції щодо військовополонених». Займатиметься юридичною складовою створення наслідків для тих, хто порушує правила ведення війни, будуть військові.

«Обидві сторони повинні дотримуватись правил – Росія сьогодні демонструє їх набагато більше», – уточнює Подоляк.

Бригадний генерал Олександр Кириленко: «Командування ЗСУ дуже чітко висловило позицію щодо дотримання міжнародних законів про поводження з військовополоненими… Вся інформація, що надходить, перевірятиметься командуванням ЗСУ.

У разі виявлення випадків прийматимуться правові рішення щодо тих військовослужбовців, які порушують правила поводження з військовополоненими».

12:15 Проміжний брифінг Михайла Подоляка

"Наразі йде ескалація. З обох боків йдуть заклики про знищення обох народів. Є відео з порушенням Женевських конвенцій"

"Ключеве питання – договір про міжнародні гарантії безпеки для України, саме з ним ми зможемо закінчити війну. Друге питання – припинення вогню, щоб вирішити всі гуманітарні проблеми."

11:54 Вночі ЗСУ знищили дві ракети, які рухалися до Львова. Також досягли два БПЛА.

"Наприкінці 28 березня, з території Республіки Білорусь, винищувачем окупантів було випущено дві ракети типу "Х", які рухалися у напрямку міста Львова"

11:12 Зустріч Абрамовича та Ердогана перед переговорами Росії та України

10:35 Ми наполягатимемо на міжнародних гарантіях безпеки України. Мир в Україні – наше головне завдання, - заступник голови ВП Кирило Тимошенко

10:30 З боку Криму на Миколаїв вилетіли російські літаки.

"Працюватимуть на дуже малих висотах", повідомляє Миколаївська військово-цивільна адміністрація.

Місцевих жителів просять залишатися у укриттях.

10:15 Стартували переговори української та російської делегацій у Стамбулі.

9:55 Все готове до початку переговорів

9:42 Ось у цьому залі розпочнуться переговори між українською та російською делегацією.

9:37 На Луганщині змінили час комендантської години – тепер вона діятиме з 19:00 до 06:00 – повідомили у Луганській ОВА.

Також у темний час доби продовжує діяти режим світломаскування.

9:20 ТАРС повідомляє, що олігарх Роман Абрамович, якого називають неформальним учасником переговорів між Україною та РФ, перебуває у Стамбулі. Там менш ніж за годину розпочнеться зустріч двох делегацій.

9:13 Втрата орків на ранок 29 березня

8:39

8:27 Повідомляється про вибухи у Павлограді Дніпропетровської області

8:15 Вранці 29 березня відбулася ракетна атака об'єкта біля міста Нікополь Дніпропетровської області, повідомив у Facebook голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко.

"Відбулася ракетна атака об'єкта біля міста Нікополь. Без жертв. Інформації про загрозу місту поки що немає. Залишайтеся в укритті до закінчення сигналу повітряної тривоги", - написав Євтушенко.

8:06 Росія не застосовуватиме ядерної зброї під час "спецоперації" в Україні.

Про це в інтерв'ю американському каналу PBS заявив спікер Пу Дмитро Пєсков.

"Будь-який результат операції, звичайно, не є приводом для застосування ядерної зброї", - сказав Пєсков.

7:56 Українська делегація вже прибула до Стамбула для переговорів із представниками Росії щодо припинення війни. Початок зустрічі запланований на 10.00 29 березня.

7:26 Збройні сили України продовжують проведення оборонної операції на Східному, Південно-Східному та Північно-Східному напрямах. За всіма напрямками українська армія успішно стримує супротивника, на окремих напрямках наші війська здійснюють успішні контратаки.