RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

ЗСУ женуть окупантів на Київщині, важкі бої на сході: хроніка подій війни 30 березня

Війна України проти російських нацистських військ триває вже 35-й день і за цей час окупанти зазнають величезних втрат, але продовжують свою безглузду операцію.

Відучора російська армія почала відведення військ на Київському напрямку, хоча вранці 30 березня в столиці знову було чути вибухи.

"Апостроф" продовжує слідкувати за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 29 березня

_____________________________________________________

01:07. за даними Повітряних сил, за добу ліквідовано чотири літаки окупантів. З цими гарними новинами кажемо вам Доброї ночі, перемога з Україною!

01:03. щодо відведення, про яке вчора, та й сьогодні, багато говорилося у ЗМІ, то у Генштабі заявили, що ворог переміщує на територію України додаткові підрозділи для участі у війні. Тобто навпаки - відбувається посилення армії окупантів. Однак за наявними даними, у пунктах постійної дислокації військових частин та підрозділів Східного воєнного округу залишились в переважній більшості військовослужбовці строкової служби, що свідчить про вичерпання можливостей з формування додаткових підрозділів.

00:59. в Генштабі також заявили, що зберігається загроза застосування ракетного озброєння по об’єктах оборонно-промислового комплексу та логістичної інфраструктури. В акваторії Чорного моря перебувають кораблі, оснащені крилатими ракетами морського базування “Калибр”. У військово-морській базі Севастополь завершено поповнення боєкомплекту КРМБ типу "Калібр" на фрегаті "Адмирал Макаров".

00:53. зведення Генштабу за 30 березня

- на Волинському напрямку в районах білоруських населених пунктів Пінськ, Лунінець зафіксовано підрозділи повітряно-десантних військ рф, які, ймовірно, були виведені з території України;

- на Поліському напрямку триває планове перегрупування підрозділів Східного воєнного округу. Очікується переміщення зазначених підрозділів на інші напрямки;

- на Сіверському напрямку противник активних дій не проводив. Окупанти зосередились на веденні диверсійно-розвідувальної діяльності та продовжують вживати заходів з налагодження тилового забезпечення. В найближчий час очікується посилення вогневого впливу по українських підрозділах з метою забезпечення переміщення своїх військ, з подальшим завданням блокування міста Чернігова;

- на Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати Харків, веде артилерійські обстріли міста. Здійснює переміщення артилерійських підрозділів в районі Ізюму, створює ударні угруповання, зокрема зі складу раніше виведених військ;

- на Донецькому напрямку основні зусилля окупантів й надалі зосереджені на взятті під контроль населених пунктів Попасна, Рубіжне, а також захопленні міста Маріуполь. Ворог намагався проводити штурмові дії в районах населених пунктів Попасна, Рубіжне, Новобахмутівка, Мар’їнка, Золота Нива. Успіху не мав. В Маріуполі окупанти продовжують вести штурмові дії. Очікуються спроби провести наступ у напрямках Краматорська і Покровська, а також зосередження зусиль у напрямку Світлодарська;

- на Південнобузькому напрямку противник вживає заходів щодо відновлення боєздатності та поповненні запасів. Підрозділами Сил оборони відновлено контроль над населеними пунктами Орлове, Заградівка, Кочубєєвка. З метою відновлення раніше втраченого положення противник намагається вести наступальні дії у напрямку Олександрівки.

00:44. за минулу добу в боях на вулицях Маріуполя Бійці полку "Азов" та інші Захисники міста знищили 3 танки та понад 64 одиниці ворожої піхоти, серед яких спецназ гру рф.

00:34. на Київщині, попри анонсоване виведення російських військ - ситуація досить складна. Точаться бої в багатьох районах області.

00:28. російський солдат вирішив, що краще здатися в полон, ніж бути 200-м. Окупант дуже боявся, що його уб’ють самі ж росіяни, тому при першій ліпшій нагоді "відстав від строю" та добровільно склав зброю. І це правильне рішення для будь-якого загарбника. Тільки так вони зможуть зберегти свої життя!

В розмові з мамою солдат розповів, якою насправді виявилась Україна.

22:59. також сьогодні наші Воїни з боєм звільнили село Слобода на Чернігівщині. Це село було важливим для окупантів - звідси орки весь час обстрілювали гуманітарний коридор на Чернігів. Тепер вже не будуть.

22:54. бабця зустрічає Українських Воїнів

21:46. також окупанти знищили на Дніпропетровщині нафтобазу, наповнену пальним.

21:44. евакуаційну колону з Енергодару окупанти знову не пропустили в Запоріжжя. Після довгих годин переговорів, надій та очікування колона повернулась в Енергодар.

21:42. подробиці вибуху у Дніпрі - це були ракетні удари по нафтобазі. В результаті вибуху пошкоджено бензовози

20:12. у Дніпрі прогримів вибух

19:54. перехоплена СБУ розмова окупанта з його жінкою. Він розповідає, як російські солдати грабують українські будинки, та як добре українці живуть у порівнянні з росіянами.

19:50. окупанти знову використовують фосфорні бомби. Цього разу на Донбасі у Мар'їнці

19:41. Байден у розмові з Зеленським також заявив, що США планують надати Україні пряму бюджетну допомогу на 500 мільйонів доларів.

19:24. видання Bloomberg повідомляє, що до німецького офісі "Газпрому" прийшли з обшуками. Попередньо відомо, що проводиться розслідування порушення антимонопольного законодавства і штучного завищення ціни на газ.

19:21. завершилась розмова між Зеленським та Байденом. Президент України охарактеризував її так: "Поділився оцінкою ситуації на полі бою та за столом перемовин. Говорили про конкретну оборонну підтримку, новий пакет посилених санкцій, макрофінансову та гуманітарну допомогу".

19:16. розрахунки зенітних ракетних комплексів Повітряних Сил на Слобожанському напрямку протягом першої половини дня вразили одразу три літаки, попередньо - винищувачі-бомбардувальники, та один БПЛА.

19:12. казахстанський боксер Темірлан Ракумов після переможного бою у США висловив підтримку Україні, назвавши Путіна вбивцею: "Я хочу висловити підтримку Україні, бо мій тренер з України, мій дядько з України. Прямо зараз в Україні триває війна. Це дуже жахливо. Там вмирають безневинні люди. Ні війні! Лише мир. Путін – убивця".


19:04. актуальна на даний момент карта боїв в Україні

19:03. щодо безпекових гарантій, які хоче Україна. Заступник британського прем'єра Домінік Рааб заявив, що Британія не готова надати Україні такі ж гарантії, як у НАТО.

"Ми дуже уважно розглянемо все, що, за словами президента Зеленського, йому потрібно. Але я думаю, що ми не збираємося в односторонньому порядку повторювати зобов'язання НАТО щодо не членів НАТО. Ми дуже ясно дали зрозуміти, що не збираємось втягуватися до прямої військової конфронтації з Росією. Україна ж не є членом НАТО", - підкреслив Рааб.

18:54. подробиці вибухів у Києві - працює ППО. Є збитий ворожий літак

18:53. вибухи лунають у Херсоні

18:43. сильні вибухи чути у різних районах Києва

18:40. бойова бригада Сухопутних військ знищила колону окупантів. 5 одиниць техніки знищено повністю, інші - пошкоджені.

18:31. Генштаб попереджає, що ворог почав мінувати територію України новітніми мінами "Медальйон". Просимо бути дуже обережними жителів Київської, Харківської, Сумської та Чернігівської областей, а також захоплених регіонів на півдні України.

18:24. окупанти руйнують Маріуполь, та захисників міста їм не здолати

18:21. Білий Дім анонсував телефонну розмову Джо Байдена з Володимиром Зеленським, яка має відбутися найближчим часом.

18:09. з візитом в Україні перебуває гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі. На Южно-Українській АЕС він зустрівся з міністром енергетики Германом Галущенком. Досягнуто низку домовленостей з Агентством, які втіляться у практичні результати.

Герман Галущенко наголосив, що ключовим для України зараз є виконання своїх зобов'язань з дотримання ядерної безпеки: "І тут ми бачимо виходом звільнення наших ЧАЕС та ЗАЕС від російських загарбників. Зі свого боку будемо робити все, аби це відбулося якнайшвидше".

Крім того, Україна знала про плани росіян захопити також ЮУАЕС, та наші захисники відбили всі атаки окупантів і цього не допустили.

17:32. сирени майже по всій країні

17:29. під Харковом Захисники України зусиллями воїнів 92-ї бригади та добровольчих загонів розгромили дві батальйонні тактичні групи 138-ї мотострілецької бригади та зведену батальйонну тактичну групу 59-го танкового полку окупантів. Захоплено штаби цих частин, всю штабну документацію, карти, списки особового складу, машини управління, повні комплекси зв'язку, ключі. Начальник артилерії, начальник зв'язку 59 полку і понад 60 військовослужбовців цих частин здалися в полон.


17:10. у Міноборони України вважають, що окупант намагається вийти з Київської області лиш з однією метою - перегрупування і підтягування резервів з метою нового наступу на Київ.

"Очевидно, ворог відводить підрозділи, які зазнали найбільших втрат, щоб їх доукомплектувати. Станом на сьогодні, за нашою оперативною інформацією, ворог не відмовився від спроб захопити чи принаймні оточити, зокрема, Київ і Чернігів", - заявив спікер Міноборони Олександр Мотузяник.

15:15. сьогодні Київрада зібралася вдруге з початку війни. Про це повідомив мер Віталій Кличко.

У засіданні взяли участь 90 депутатів. Ключові рішення:

- Пересувна торгівля та ресторанні майданчики: плату за договорами буде зменшено до 1 гривні. Сплата пайової участі для них складе 50% від існуючої;

- Бізнес, що працює на комунальних площах, звільнено від оплати оренди;

- Паркування: надаються пільги від міста;

- Рекламним компаніям, що розміщують на рекламних площинах у місті соціальну та патріотичну рекламу, надаються пільги від міста;

15:07. прес-секретар німецького уряду заявив, що канцлер Олаф Шольц у телефонній розмові з Володимиром Зеленським висловив "спільну готовність" Німеччини виступити у ролі гаранта безпеки.

При цьому Хебештрайт не став уточнювати, чи роль гаранта безпеки також включатиме військовий компонент.

14:42 Пожежу на нафтобазі під Рівним загасили через два дні

14:25 Кількість жертв ворожого обстрілу обласної держадміністрації у Миколаєві 29 березня зросла до 15 людей.

14:00 У переговорах з Україною є позитивні зрушення, але серйозного прориву наразі немає. Так переговори делегацій України та РФ у Стамбулі оцінив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков у середу, 30 березня.

13:40 У Балаклії, зайнятій російськими військами, хлопець намагався зірвати з будівлі російський прапор.

13:00 Знамениті «Сонцепеки», якими лякали українців, і навіть знімали однойменний пропагандистський фільм, тепер стоять у наших полях.

«Колонна йшла на село на Харківщині та отримала відсіч. Окупанти почали розбігатися, ТЗМку від «Сонцепека» розгорнули, щоб повертатися на ній у бік російського кордону. Але в тилу на них вже чекали ми», – розповів історію цього екземпляра російського оборонпрому воїн із позивним «Сід».

Боягузливих путінських орків не рятують навіть хвалені бойові машини!

12:35 Київська мерія закликає приватних підприємців відновити прокат електросамокатів та велосипедів.

"Самокати та велосипеди можуть стати альтернативою для переміщення на коротких відстанях", - повідомляють у КМДА.

12:05 Російська Федерація має повністю вивести свої війська з України, коли переговорники вийдуть на умовне підписання мирного договору. Або коли його можна буде серйозно обговорювати.

Про це заявив глава української делегації на переговорах Давид Арахамія.

За його словами, на переговорах з російською делегацією та підтвердила, що рухатиметься у рамках Віденської конвенції. Згідно з цим документом, якщо договір підписано під тиском, то є нікчемним.

11:34 Голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі зараз перебуває на Южно-Українській АЕС, про що повідомив у своєму Twitter. МАГАТЕ планує розпочати технічну допомогу у забезпеченні безпеки та захисту ядерних об'єктів України.

11:10 Втрати окупантів станом на 30 березня, на 35 день війни.

10:59 Прем'єр Британії Джонсон заявив кабінету міністрів, що хоче поставити Україні «смертоносніші» озброєння — Times

10:20 В Офісі Генпрокурора заявили, що російська армія обстріляла склад із продуктами на Київщині.

"Прокурори Броварської окружної прокуратури розпочали розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).

За даними слідства, 29 березня 2022 р. збройні сили РФ здійснили авіаудар територією Броварського району. Снаряд потрапив до складу де зберігалися продукти харчування, побутова хімія та інші продукти загального споживання.

В результаті авіаудару сталося загоряння складів загальною площею 20 тис. кв. м., - сказано в повідомленні.

9:50 Над Києвом збили кілька ворожих ракет.

Вибухи, які кияни чули вночі та вранці – це робота нашої ППО, заявив радник голови МВС Вадим Денисенко.

8:55 Причиною вибуху військового складу у Білгородській області РФ стала пожежа.

Про це повідомив губернатор В’ячеслав Гладков. При цьому він закликав дочекатись офіційної експертизи від міноборони.

Тобто поки що український удар по складу в Росії офіційно не підтверджують.

8:19 У Донецьку повідомляють про одного загиблого та чотирьох постраждалих після обстрілу багатоповерхівки на Текстильнику.

7:48 Британія готова бути гарантом безпеки України

"Ми хочемо у будь-який спосіб, яким можемо допомогти закінчити війну, забезпечити виведення російських військ. І ми щасливі зіграти цю роль, якщо Україна попросить, так", - постпред в ООН Барбара Вудворд.

7:27 У непідконтрольному Україні Донецьку снаряд потрапив у житлову багатоповерхівку. Це сталося у мікрорайоні "Текстильник" Кіровського району. Місцеві жителі діляться фото у соцмережах.