RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Обстріли Дніпра та Полтави, бої за Донбас: онлайн подій війни 2 квітня

Війна України проти російських нацистських військ триває вже 38-й день і за цей час окупанти зазнають величезних втрат, але продовжують свою безглузду операцію.

У ніч на 2 квітня ворог здійснив обстріл Дніпра, Полтави та Кременчука - у містах виникли масштабні пожежі. Про жертв поки не повідомляється.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 1 квітня

_____________________________________________________

00:15 2 квітня Повітряні Сили ЗС України уразили вісім повітряних цілей:

- 2 літаки (попередньо винищувачі-бомбардувальники Су-34);

- 1 вертоліт;

- 1 БпЛА (ОТР);

- 4 крилаті ракети.

Ударна авіація під прикриттям винищувачів продовжує наносити ракетно-бомбові удари по скупченню військ, колонах техніки, логістичних центрах та живій силі.

23:47 Путін зненавидів Зеленського з першої зустрічі, яка відбулася на саміті "нормандської четвірки". Як повідомляє Wall Street Journal у своєму дослідженні про причини початку війни Росії проти України, Зеленський "викликав зневагу Путіна на їх першій і поки що єдиній зустрічі - саміті в Парижі в грудні 2019 року, де Макрон і Меркель намагалися вийти з безвиході з виконанням Мінських угод" . Справа в тому, що Зеленський категорично відкинув інтерпретацію угод, запропоновану Росією.

23:30 Арахамія: "Вчора пан Ердоган дзвонив і нам, і російській стороні. Начебто Путін підтвердив йому, що готовий організувати зустріч із нашим президентом Зеленським. Ми поки що чекаємо: зрозуміло, що у нас немає ні дати, ні місця. Проте з найбільшою долею ймовірності зустріч відбудеться в Анкарі".

23:15 Українські захисники показали підбитий вертоліт росіян — після ремонту він буде допомагати у захисті України.

22:44 У звільненій Бучі виявили братську могилу на 300 людей. За словами міського голови Бучі Анатолія Федорука, сильно зруйновані вулиці міста всіяні трупами.

22:23 Голова Макарівської селищної ради повідомив, що знайдено тіло старости села Мотижин і її сім‘ї, які були взяті у полон окупантами. Знайшли їх в братській могилі посеред села.

22:06 Арахамія розповів про переговори з РФ:

  • Переговорний процес триває щодня – у режимі онлайн.
  • Росія прийняла проект, запропонований Україною в Стамбулі, але поки що усно. І за винятком питання Криму (Москва вимагає визнати його російський статус, наші пропонують 15-річний переговорний буфер).
  • Наразі група юристів та дипломатів напрацьовує проекти фінальних документів.
  • Київ чекає на письмове підтвердження.
  • З Китаєм ідуть переговори, щоб він став країною-гарантом України. Але питання з КНР опрацьоване менше, ніж з іншими країнами.

21:21 Українські захисники звільнили селище міського типу Михайло-Коцюбинське на Чернігівщині.

20:59 Найближчими днями звільнені від окупантів околиці Києва будуть знову зі світлом. Про це повідомили у компанії ДТЕК.

20:49 До Росії з України почали приходити похоронки.

20:28 Хвилинка позитиву

20:00 Показове відео про ставлення пересічних росіян до українців.

19:47 Українські військові застосували проти російського гвинтокрила передову британську ракету Starstreak.

19:35 Колишня прокурорка Міжнародного суду трибуналу ООН щодо колишньої Югославії, яка розслідувала воєнні злочини в Руанді, закликала Міжнародний кримінальний суд видати ордер на арешт Путіна.

19:23 Українці чинять опір окупантам всіма доступними засобами. За інформацією української розвідки, жителі Ізюмського району (Харківська область) "пригостили" росіян з 3-ї мотострілкової дивізії РФ отруєними пиріжками. В результаті двоє окупантів загинули одразу, ще 28 потрапили до реанімації. Їхній поточний стан – уточнюється.

Ще близько 500 військовослужбовців 3 мотострілкової дивізії РФ знаходяться в лікарнях внаслідок важкого отруєння алкоголем невідомого походження.

Російське командування списує ці випадки на так звані "не бойові втрати".

19:15 Серед військовослужбовців РФ поширюються панічні настрої через радіаційне опромінення особового складу підрозділів, що базувалися в Чорнобильській зоні. Населенню білоруського селища міського типу Брагін рекомендовано уникати контактів з російськими окупантами, що відійшли із забрудненої зони.

18:54 Попри загрозу кримінальної відповідальності, російські військові продовжують відмовлятися брати участь у війні проти України. Перелік таких поповнили ще 600 бійців. Загалом таких вже 2 200.

18:38 Рятувальники повідомляють, що внаслідок ранкового ракетного удару по Кременчуку виникли пожежі на підприємствах із зберігання нафтопродуктів. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

18:32 Віталій Кім повідомив, що знайдено 36-го загиблого в Миколаївській ОДА, його секретаря, якого шукали довгий час.

18:26 Два гелікоптера Мі-8 збили наші протитанкісти під Ізюмом за допомогою ПТРК "Корсар".

18:00 Три ракети влучило по Миргороду. Окупанти бомбили об‘єкти інфраструктури. Інформація щодо жертв обстрілу наразі уточнюється

17:36 Російські окупанти влучили у районну лікарню Балаклії. Будівля частково пошкоджена. Пацієнти та персонал потребують негайної евакуації, це близько 70 пацієнтів і медичний персонал.

17:05 Окупанти завдали ракетного удару по Павлограду, внаслідок чого зупинено рух поїздів. Рятувальники гасять пожежі. Пошкоджено шляхопровід та рухомий склад.

16:58 Туреччина може виділити судна для евакуації мирних жителів з Маріуполя морем, заявив міністр національної оборони країни Хулусі Акар.

16:52 За підрахунками Міністерства фінансів, на місяць воєнних дій Україна витрачає приблизно 10 млрд доларів США.

16:43 Найбагатші люди РФ з початку 2022 року через війну в Україні загалом втратили $84 млрд. Причиною стало різке зниження вартості активів: у перший день війни, 24 лютого, фондовий ринок країни обрушився на 50%. Про це свідчить індекс мільярдерів Bloomberg.

16:34 Стівен Кінг звернувся до Путіна: "Продовжуй так само, Владе. Україна спустошить вашу скарбницю і знекровить вас".

16:28 У Конотопський район Сумської області з території Росії зайшла велика кількість ворожих військ. Сформований умовний “коридор”, через який відбувається постійний рух військової техніки з Київської та Чернігівської областей на РФ.

Вони дуже бояться місцевих жителів і наших військових, тому відкривають хаотичний вогонь по людях, які з’являються біля цієї техніки або вздовж руху колон.

16:10 Папа Римський Франциск повідомив, що розглядає можливість візиту до Києва.

16:02 Окупанти взяли в заручники породіллю з Маріуполя Мар'яну Вишемирську, фото якої з розбомбленого РФ маріупольського пологового будинку облетіли світ. Її родичі просили вивезти дівчину з новонародженим на підконтрольну Україні територію, проте цього зробити не вдалося. Про це повідомили волонтери, які намагалися врятувати молоду маму з немовлям.

15:57 Президенти України та Латвії обговорили протидію агресії РФ та російські воєнні злочини. Володимир Зеленський та Егілс Левітс погодилися, що усі винні мають бути покарані.

15:45 Святогірськ Донецької області сьогодні. Через підрив дамби у сусідній Харківській області річка Сіверський Донець вийшла з берегів.

15:42 Російський снаряд 1 квітня влучив у Чернігівський обласний центр онкології. Осколкових поранень дістали двоє співробітників медичного закладу. Ще одна людина зазнала контузії. У приміщенні перебували 22 пацієнти – паліативні хворі та люди після операції, які не могли залишити заклад і потребували постійного спостереження лікарів. Жоден із них не постраждав.

15:33 Міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо заявив, що Італія готова виступити гарантом нейтралітету України.

15:12 Арестович заявив, що росіяни розпочали реалізацію свого плану взяття в «котел» українських військ на Донбасі. Він підтвердив те, що російські війська вже контролюють Ізюм (це біля північного кордону Донецької області), а також починається наступ із півдня – в районі Вугледару.

14:55 Вадим Денисенко, радник голови МВС, в ефірі телемарафону UAразом про оперативну ситуацію на театрі військових дій:

- Київська область поступово звільняється, поліція прочісує "підвал за підвалом", а у Чернігівській противник відходить лише частково, його віджимають до кордону;

- ось від Ізюма на півночі до Волновахи на півдні - ключова, ЗС РФ ведуть бої біля Ізюма, пробуючи прорватися на Донбас;

- У трикутнику Рубіжне/Лисичанськ/Сєвєродонецьк

та Маріуполі також йдуть бої, ситуація тривожна;

- Херсонська обл. та південь - ситуація стабільна;

- Криворізький напрямок - ЗС РФ у п'ятницю було відкинуто, вранці місто обстрілювали з далекобійної артилерії.

14:04 Російські окупанти вбили українського фотожурналіста Макса Левіна двома пострілами зі стрілецької зброї. За цим фактом відкрито кримінальну справу за порушення законів та звичаїв війни.

13:45 У Павлограді Дніпропетровської області чутно вибух

13:18 Російські військові проводять перегрупування, щоб спробувати оточити угруповання Об'єднаних сил та вийти на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей. При цьому РФ не виводить війська під Києвом та Черніговом повністю, щоб сковувати дії ЗСУ.

12:12 Кадри з Енергодару

11:55 В "Енергоатомі" повідомляють, що в Енергодарі, який зараз перебуває під контролем російських військових, чутно серію гучних вибухів.

11:49 Окупанти-мародери штурмують кур'єрські доставки до Білорусі, щоб відправити додому награбоване, — білоруські ЗМІ

11:21 Кількість жертв після удару по Миколаївській ОДА досягла 32 людей, повідомляє губернатор Віталій Кім.

10:56 Генштаб ЗСУ публікує оперативне зведення станом на 09:00 2 квітня. Ключове:

- ЗС РФ відводить війська «на окремих напрямках», ймовірно, з метою посилення угруповання на Слобожанському, Донецькому та Луганському напрямах;

- Міноборони РФ ухвалило рішення про проведення військових зборів із резервістами з 4 квітня по 23 травня;

- Активізовані ЗС РФ на території Придністров'я «для проведення провокацій та демонстративних дій на кордоні», при цьому в повідомленні Генштабу немає ясності – йдеться про демонстрацію лише готовності до наступу, або безпосередньо бойових дій;

– Бойові дії ведуться в зоні ООС, там ворог зазнає втрат – до лікарні Алчевська з-під Попасної привезли «30 поранених окупантів-кадировців», відбито 9 атак, знищено 8 танків, 44 бойові бронемашини, 16 автомобілів та 10 артилерійських систем;

- Усього за тиждень за даними ГШ т.зв. «другий армійський корпус» ЗС РФ втратив близько 800 людей.

10:26 Михайло Радуцький, голова Комітету парламенту з питань охорони здоров'я в ефірі UAразом:

– Постраждали 274 лікарні, з них 6 зруйновані зовсім, включаючи пологові будинки в Маріуполі та Тростянці;

- Зруйновано 70 карет «швидкої» медичної допомоги;

– 6 медиків загинули, понад 30 дістали тяжкі поранення;

– 798 медпрацівників виїхали на Західну Україну, лікарні туди ж не переїжджали.

«Цього тижня ми отримали гуманітарний вантаж – понад 50 тонн медичних виробів та ліків від американського фонду «Hope», це перше подібне постачання в Україну, отримали ліки для лікування проблем щитовидної залози – тироксин, немає проблеми і з інсулінами, є лише питання щодо логістиці, але його вирішує «Укрзалізниця», – повідомив Радуцький.

9:58 Воїни десантники знищили два російські транспортно-бойові вертольоти на Харківщині.

9:30 Секретар РНБУ України Олексій Данилов закликав бути готовим до застосування хімічної зброї Росією

"Ми маємо ясне усвідомлення, що вони можуть це зробити на території нашої країни", - говорить Олексій М'ячеславович. Крім того, він нагадав, що незважаючи на заборону всіх міжнародних інститутів, Росія використовувала хімзброю свого часу в Сирії.

Також щодо російських чуток про нібито можливе застосування Україною хімзброї Данилов заявив, що поширення фейків – "це улюблена справа росіян"

8:39 Принаймні 4 ракети вночі потрапили двома інфраструктурними об'єктами в Полтаві. А вранці, за попередньою інформацією, три літаки противника атакували промислові об'єкти Кременчука. Триває гасіння пожежі – повідомив голова Полтавської області Дмитро Лунін.

8:25 Подробиці обстрілу Дніпропетровської області.

7:49 По Полтаві та Кременчуку війська РФ завдали ракетних ударів. Під ворожий обстріл потрапили житлові будинки та інфраструктурні об'єкти.

Про це 2 квітня повідомляє голова Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін.

"Полтава. Вночі ракетний удар по одному з інфраструктурних об'єктів. Кременчук. Вранці багато ударів по місту. По інфраструктурних об'єктах та житлових будинках", - пише чиновник у Telegram вранці.

7:34 Вночі 2 квітня, в суботу, російські окупаційні війська вкотре завдали авіаударів Дніпром, внаслідок яких у деяких районах міста спалахнули пожежі.

За свідченням очевидців, у Дніпрі вибухи пролунали після опівночі у ніч проти 2 квітня. Загалом городяни нарахували близько 10 вибухів, проте у різних частинах міста говорять по-різному.