RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

Ранковий обстріл Одеської області та оборона Донбасу: онлайн подій війни 9 квітня

Повномасштабна війна з російськими окупантами, які продовжують зазнавати великих втрат, триває 45-й день.

Вранці 9 квітня пролунав вибух у Чорноморську Одеської області, також про вибухи повідомили мешканці Харкова. Цікаво, що їх чули у моменти, коли не звучала повітряна тривога.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

_____________________________________________________

23:59 На глобальній акції зі збору коштів Stand Up for Ukraine вдалося зібрати 9,1 млрд євро на допомогу українцям.

Stand Up for Ukraine – захід, організований у Варшаві Євросоюзом та прем‘єром Канади Джастіном Трюдо. Під час кампанії збирали гроші для внутрішньо переміщених осіб та біженців з України.

До підтримки долучилися відомі митці: Елтон Джон, Аланіс Моріссетт, Біллі Айліш, Енні Леннокс, Кріс Рока та інші.

23:55 Видання Defense Express зазначає, що снаряди на парашутах, про які повідомляв мер Харкова, — це касетні боєприпаси 9М55К1. Їх може запускати реактивна система залпового вогню «Смерч». Такі суббоєприпаси дуже небезпечні, оскільки можуть наводитися на ціль, поки падають. Вони мають теплову головку самонаведення, що реагує не тільки на бронетехніку, але й на цивільні автівки. МВС України ще три тижні тому повідомляло, що такими боєприпасами росіяни обстрілювали Київ.

23:48 За сьогодні гуманітарними коридорами евакуйовано 4 532 людини.

З Маріуполя та Бердянська на власному транспорті та автобусах для евакуації до Запоріжжя доїхали 3425 людей. З них:

  • 192 – маріупольці;
  • 3233 – мешканці міст Запорізької області (Пологи, Василівка, Бердянськ, Токмак, Мелітополь та Енергодар).

Також вдалося звільнити захоплені окупантами автобуси й евакуювати ними 529 мешканців Мелітополя.

Окупаційні війська відмовилися пропустити автобуси для евакуації людей з Бердянська, Токмака та Енергодара за попередньо погодженим маршрутом. Вони повернулися до Запоріжжя та завтра знову намагатимуться дістатися вказаних міст для евакуації наших громадян.

З міст Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Рубіжне, Кремінна та Попасна Луганської області вдалося евакуювати 578 осіб.

23:41 За 9 квітня Збройні сили України знищили:

  • 4 танки;
  • 8 одиниць броньованої та
  • 7 одиниць автомобільної техніки супротивника.

Підрозділи протиповітряної оборони у небі українського Донбасу збили:

  • 1 літак;
  • 1 вертоліт;
  • 4 безпілотні літальні апарати;
  • 3 крилатих ракети ворога.

23:37 В окупованому Мелітополі Запорізької області російські військові пропонують українським чоловікам вступати до лав російської армії. Про це повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

"Через деяких старших по будинках, які погодилися спілкуватися та співпрацювати з окупаційною владою, вони беруть списки, які квартири є порожніми, хто там знаходиться – і після цього беруть "на карандаш" чоловіків.

З учорашнього дня на блокпостах, які знаходяться на околицях Мелітополя, російські окупанти пропонують українським чоловікам, нашим жителям вступити до лав російської армії. Якщо відмовляються, вони їх відпускають. Але ми ж чітко розуміємо: сьогодні пропонують, а завтра будуть примусово видавати автомат та направляти до окопів", – сказав він.

23:16 У різних районах Харкова повідомляють про вибухи. Чути ракети над містом. Очевидці повідомляють про 10 сильних вибухів на Салтівці за останні 15 хвилин. Працює ППО.

23:01 Радник керівника офісу президента України Михайло Подоляк:

"Формула безпекового договору для України — один із праобразів майбутньої системи безпеки, коли країна має юридичні зобовʼязання протягом 3 діб прийняти рішення: вона стоятиме поруч з країною, з якою має відносини проти агресора чи стоятиме в стороні. Протягом двох перших тижнів війни в Україні деякі країни стояли осторонь і "думали".

22:44 Російські окупанти почали скидати на Харків снаряди на парашутах.

22:14 Зеленський: "Україна не має часу чекати. Свобода не має часу чекати. Коли тиранія розпочала агресію проти всього, на чому тримався мир у Європі, потрібно діяти негайно. Потрібно діяти принципово. І нафтове ембарго має бути першим кроком. Причому на рівні всіх демократичних держав, усього цивілізованого світу. Тоді Росія це відчує. Тоді це для них буде аргумент, щоб шукати мир, припинити безглузде насильство".

21:42 У човні з людьми, який розстріляли на Каховському водосховищі російські військові, була адвокатка з Дніпра Аліна Молчанова. Жінка загинула на очах у своєї дитини, разом з якою вона намагалася врятуватися з окупації. Аліні було 39 років.

21:22 Керівник Енергоатома Петро Котін разом із фахівцями відвідав одну з ділянок Рудого лісу в зоні відчуження, де російські військові копали траншеї та намагалися будувати фортифікаційні споруди.

На цьому місці було зафіксовано аномально високі показники радіаційного стану. Показник зовнішнього опромінення у 10-15 разів перевищує норму. Один із показників, що формує внутрішнє опромінення, яке отримали окупанти від поверхні ґрунту у 160 разів більше норми.

20:55 У Києві триває робота з виявлення диверсантів та зрадників українського народу. Серед останніх затримань – громадянка РФ, що передавала ворогу дані про переміщення військової техніки ЗСУ.

20:31 120 броньованих машин та нових протикорабельних ракетних систем — таку підтримку запропонував прем’єр Джонсон Україні під час свого візиту до Києва.

19:52 Це підземний перехід в районі Садків, що на околиці Маріуполя. Тут окупанти влаштували пункт збору тіл маріупольців, вбитих російськими військовими.

Спеціальні групи зачистки щоденно звозять сотні трупів в такі пункти по всьому місту. Найбільший з них розташований в складському приміщенні на виїзді до селища Старий Крим. Далі окупанти вивозять тіла для знищення в пересувних крематоріях або захоронюють в братських могилах. Рашисти роблять все, аби приховати трагедію в Маріуполі.

19:33 За даними американської розвідки, Путін може розглядати підтримку України з боку адміністрації Байдена як пряму образу. Це дасть йому додатковий стимул для замовлення нової кампанії для втручання в американські вибори. Поки не зрозуміло, яких кандидатів росія може спробувати просувати або які методи вона може використовувати.

19:25 Бійці "Азову" не дають окупантам розслабитись.


18:59 Генштаб ЗСУ заявив, що ворог й надалі проводить підготовчі заходи з метою активізації наступальних дій на сході України для встановлення повного контролю над територіями Донецької та Луганської областей.

Залишається високою ймовірність залучення противником диверсійно-розвідувальних груп для здійснення диверсій на об’єктах транспортної інфраструктури. Ворог продовжує завдавати ракетних ударів по цивільних об’єктах на всій території України.

18:26 Джонсон та Зеленський обговорюють обговорять довгострокову підтримку України з боку Великої Британії. Також британський прем’єр-міністр озвучить новий пакет фінансової та військової допомоги.

18:11 З 10 квітня по всій Полтавській області комендантська година триватиме з 21:00 до 05:00.

18:03 Трофейний російський БТР-82А вже воює у складі нашої армії.

17:41 Окупанти знову влучили у цистерну з азотною кислотою біля Рубіжного.

Жителів просять не виходити з укриттів, а тих, хто у приміщенні – закрити двері та вікна! Бажано також змочити захисні маски содовим розчином!

17:38 Лідер кримських татар Мустафа Джемілєв повідомив, що незаконно заарештованих українців із Херсонської області та Мелітополя звозять до СІЗО Криму та катують.

17:21 Національна поліція відкрила "гарячу лінію" для родичів загиблих внаслідок військових дій РФ. Оператори готові надати необхідну консультацію та роз’яснення щодо процедури поховання.

Номер гарячої лінії - 0 894 201 867

Працює цілодобово.

17:12 Борис Джонсон прибув до Києва. Прем'єр-міністр Великої Британії вже розпочав зустріч із Володимиром Зеленським.

17:11 Російські верфі зупиняють виробництво кораблів через брак іноземних комплектуючих. Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

16:51 Жителів Лисичанська просять евакуйовуватись через дуже складну ситуацію у місті.

16:44 ДСНС спільно з Vodafone, Kyivstar та lifecell запускають життєво важливу функцію – систему оповіщення про небезпеку надзвичайного характеру.

У системі буде задіяно технологію Cell Broadcast. Гучний сигнал про небезпеку надходитиме навіть при заблокованому телефоні або поверх всіх вікон.

16:27 В Орбана нарешті засудили воєнні злочини Росії в Бучі. Але це сталося лише після повідомлень ЗМІ про те, що прем'єр Угорщини вимагав доказів їх правдивості.

Речник угорського президента заявив, що Угорщина підтримує проведення міжнародного розслідування, аби знайти винуватців кровопролиття. Орбан дав зрозуміти, що війну проти України розпочали росіяни, він назвав це агресією.

"Це спільна позиція Європейського Союзу, і Угорщина є частиною цієї позиції. І щодо усіх звірств, я думаю, що всі вони мають бути розслідувані... у будь-якому випадку, цивільне населення має бути захищене, жорстоке поводження з цивільним населенням має бути найрішучішим чином засуджене, і такі випадки мають бути розслідувані. Ми хочемо незалежного та неупередженого розслідування".

16:11 Вірний пес охороняє житло своїх господарів у Бучі.

15:59 Польща заморожує відносини з Угорщиною у зв'язку з її позицією щодо України.

"Орбану потрібен офтальмолог, щоб побачити Бучу. Відновлення відносин можливе лише після зміни оцінок щодо війни в Україні!" – заявив Ярослав Качинський, польський віце-прем'єр-міністр з питань безпеки.

15:37 Країни ЄС припинили пропуск автомобілів, зареєстрованих у Росії та Білорусі, заявила федеральна митна служба РФ.

15:04 Винні у вбивствах мирних жителів в українському місті Буча винні у військових злочинах та мають бути притягнуті до відповідальності. Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що "це не можна забути".

14:26 Служба безпеки Японії видалила "Азов" із переліку "Міжнародний тероризм 2021", де він фігурував як "неонацистське угруповання". На сайті тепер опубліковано вибачення.

14:12 Розпочалася зустріч у Києві президента Зеленського та канцлера Австрії Карла Нехаммера.

13:36 Завдяки новим санкціям Європейського Союзу, Фураха з Росії та Білорусі забороняється в'їзду на територію країн ЄС. Всі вантажівки з Росії та Білорусі повинні залишити територію ЄС до 16 квітня.

13:13 Інфраструктурні збитки України наближаються до 100 мільярдів доларів. Голова Мінфраструктури Олександр Кубраков оголосив про це в ефірі телемарафону:

"Мова виключно про втрати, які зазнала інфраструктура. Тут не враховано зруйнованих житлових будинків, підприємств".

За словами Кубракова, відновлення об'єктів вони хочуть за кошт заморожених фондів Російської Федерації, які становлять близько 300 мільярдів доларів. Також сподіваються на допомогу країн-партнерів.

12:50 Українські військові знайшли масове поховання російських окупантів. Братська могила виявлена в селі Вільхівка Харківської області.

12:11 У Верховній Раді зареєстровано проєкт закону про оптимізації трудових відносин в умовах військової ситуації. Документ, який подала велика група депутатів, пропонується розширити підстави для звільнення працівників під час війни.

11:36 "Укрзалізниця" повідомляє, що Краматорська залізнична станція після обстрілу окупанта поки що не буде працювати. Евакуація буде здійснюватися з трьох інших станцій.

"Краматорський залізничний вокзал призупиняє роботу через шкоду, але евакуація буде продовжуватися від Слов'янська та Покровська у Донецькій області, а також від станції Новоколотаровка в Луганській області: повний графік рейсів опублікуємо окремими повідомленнями", заявили в УЗ.

11:12 Внаслідок бойових дій у Сумській області загинули близько 200 людей, повідомив голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

Тіла вбитих продовжують знаходити, а лікарнях помирають поранені.

10:52 Головною метою Росії у війні в Україні є відкриття сухопутного коридору між Кримом та Донбасом, вважає розвідка Великої Британії. Зазначається, що ці спроби, як і раніше, наштовхуються на опір України.

Також там вважають, що Росія продовжує завдавати ударів по українських мирних жителях, як сталося внаслідок вчорашнього ракетного удару по залізничній станції Краматорськ.

10:33 Через пошкодження вокзалу у Краматорську після вчорашнього обстрілу його тимчасово закрито, повідомляє прес-служба Укрзалізниці у суботу, 9 квітня.

"Укрзалізниця, незважаючи на жахливу атаку ворога на краматорський залізничний вокзал, що сталася 8 квітня, продовжить евакуацію з Донбасу. Донецька та Луганська ВДА спрямовують максимум зусиль на евакуацію громадян, насамперед дітей, жінок, людей похилого віку, осіб з інвалідністю - зараз саме час це зробити, адже обстріли стають дедалі інтенсивнішими. Отже, залізниця не залишає завдання вивезти всіх у безпеку", – йдеться у повідомленні.

10:15 Президент США Джо Байден підписав два законопроекти, якими запроваджуються додаткові санкції щодо Росії та Білорусі, повідомив Білий дім.

Зокрема, підписано Закон про припинення імпорту російської нафти, який забороняє імпорт енергетичних продуктів з РФ, та Закон про призупинення нормальних торговельних відносин з Росією та Білоруссю, спрямований на подальше посилення торгових та правозахисних санкцій.

Законопроекти були напередодні схвалені Конгресом.

9:55 Українська "Стугна" за роботою

Наші захисники знищили ворожу вантажівку, кілька Т-72Б3 та ТОС-1.

9:31 На сьогодні, 9 квітня, погоджено 10 гуманітарних коридорів. Людей евакуюватимуть із Донецької, Луганської та Запорізької областей.

9:14 Мер Чернігова Владислав Атрошенко заявив, що для відновлення міста після обстрілу російських окупантів знадобиться щонайменше чотири роки.

Раніше мер заявив, що Чернігів внаслідок обстрілів та атак РФ знищено на 70%

9:07 Укрзалізниця продовжить евакуацію людей зі східних напрямків. Наразі працюють залізничні станції у Слов'янську та Покровську, а також у Новозолотарівці.

8:38 Ракетний удар по Миргороду Полтавської області. Потрапили в об'єкт інфраструктури

Є двоє постраждалих та значні руйнування.

8:29 Російські військові продовжують обстрілювати Луганську область. Опівночі Окупанти обстріляли Сєвєродоцецьк, внаслідок чого спалахнув багатоповерховий житловий будинок.

08:05 На 45-у добу цинічного вторгнення Росії на територію України наші воїни продовжують давати гідну відсіч загарбникам, а ворог зосереджує свої сили на сході країни для встановлення повного контролю над Донецькою та Луганською областями.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Світ
Теги: