RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Ворог б'є ракетами по багатьох областях України: онлайн подій війни 4 травня

Повномасштабна війна Росії проти українського народу триває 70-й день. Окупанти вже втратили майже 24 тисячі людей та тисячі одиниць бойової техніки.

Протягом дня 4 травня ворог завдав ракетного удару по багатьох областях нашої країни - переважно "прилітало" по інфраструктурних об'єктах. Внаслідок обстрілів є загиблі та постраждалі.

"Апостроф" продовжує слідкувати за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 2 травня


23:40 ВСУ вдалося відсунути від Харкова артилерію окупантів, яка била по місту, на дистанцію, звідки вона вже не дістає, заявив Арестович в ефірі Фейгін Live.

22:52 Внаслідок обстрілів Харківської області загинув житель села під Балаклією та поранена 11-річна дитина з Лозівського району, — ОВА

22:40 Командир полку "Азов" Денис Прокопенко зробив термінову заяву щодо ситуації на території заводу "Азовсталь" у Маріуполі. За його словами, маріупольський гарнізон 70-у добу віч-на-віч протистоїть переважаючим силам супротивника.

"Другий день, як противник прорвався на територію заводу. Ідуть важкі кровопролитні бої. Я пишаюся своїми солдатами, які докладають нелюдських зусиль, щоб стримувати натиск противника. Я вдячний усьому світові, а колосальну підтримку. наші солдати на це заслуговують. Ситуація вкрай складна. ні на що ми виконуємо наказ утримувати оборону", - заявив він.

22:12 У Росії заявили, що з 8 ранку четверга відкриють гуманітарний коридор для евакуації цивільних з території комбінату "Азовсталь" у Маріуполі, при цьому про військових, зокрема, поранених не йдеться.

22:10 92-га бригада ЗСУ звільнила ще один населений пункт у Харківській області – селище Молодова, що поряд із Старим Салтовом.

21:40 Від обстрілів окупантів загинув Олександр Махов. Він багато років працював на каналах «Україна» та «Україна24» і висвітлював події на передовій, а потім пішов у ЗСУ добровольцем.

21:32 Росіяни знайшли зрадника з-поміж колишніх працівників заводу "Азовсталь", який показав їм таємні підземні ходи під територією підприємства, і тепер окупанти штурмують ці тунелі.

21:20 Повідомляють про вибухи у Миколаєві та Броварах під Києвом. Міський голова Броварів повідомляє про вибух у селі Требухів.

21:10 ЗСУ відбили атаку рашистів у Харківській області. Окупанти намагалися зайти у нещодавно звільнений населений пункт. Їм зробили засаду. У ході бою українські сили знищили сучасний російський танк Т-90М “Прорыв”.

20:46 У Дніпрі було обстріляно об'єкт залізничної інфраструктури – повідомив голова «Укрзалізниці» Олександр Камишин. З його слів, серед залізничників постраждалих немає.

20:35 Президент Володимир Зеленський і голова уряду Нідерландів Марк Рютте обговорили можливі шляхи притягнення до відповідальності російських злочинців.

20:20 Після антисемітських заяв Лаврова ортодоксальні євреї витирають ноги об триколор та скандують "Слава Україні!"

20:05 Повітряна тривога у більшості областей України. Повідомляють про вибухи у Дніпрі, Запоріжжі та Черкасах.

19:55 Арестович закликав готуватися до тривалого та кривавого конфлікту з РФ. За його словами, ситуація на фронті складна, але російські плани в Україні в будь-якому разі чекає на провал.

19:45 Президент Володимир Зеленський оголосив про перехід війни до другого етапу. Першим була зупинка Росії та її просування.

"Другий етап – зробити так, щоб Росія максимально відійшла від нашої території. Третій етап – максимально відновити територіальну цілісність", – пояснив він.

19:15 Київ відновив зв'язок із полком "Азов" на території заводу "Азовсталь" у Маріуполі, проте російським окупантам вдалося увійти на територію підприємства.

18:10 Посольство Швеції в Україні повернулося до Києва, повідомив у середу у Twitter посол Швеції в Україні Тобіас Тіберг.

18:02 У Конотопі міський голова заборонив діяльність УПЦ МП. Міський голова назвав московський патріархат "агентурною мережею ФСБ" і заявив, що "між ворогом та його агентом немає різниці".

17:40 Нацполіція запобігла підриву об’єкта інфраструктури на Харківщині. Серед вилученого — РПГ, протитанкові міни та майже 10 кг тротилу.

17:30 Німеччина може передати Україні радіолокаційні системи COBRA. Це дозволить значно підвищити точність гаубиць Panzerhaubitze 2000.

17:27 Унаслідок удару по драматичному театру в Маріуполі 16 березня могли загинути приблизно 600 людей у самій будівлі та за її межами, йдеться в розслідуванні Associated Press.

17:18 Парламент Болгарії після 5 годин обговорень проголосував за надання допомоги Україні, включаючи ремонт української військової техніки.

17:12 Сьогодні вночі невідомий кинув у передбанник військкомату в Нижньовартовську дві пляшки із горючою сумішшю. Один "коктейль Молотова" погас відразу, від другого спалахнула дерев'яна обшивка, але вогонь незабаром загасили вогнегасниками поліцейські, що приїхали на виклик. На місці виявили ще один невикористаний коктейль із запальною сумішшю.

16:28 На Донеччині підрозділом протиповітряної оборони однієї із військових частин Десантно-штурмових військ ЗС України було успішно збито крилату ракету окупантів.

16:17 Росія намагається наростити темпи наступальної операції на Сході України, аби вийти на рубежі Донецької та Луганської областей і розвинути наступ на Запорізькому та Криворізькому напрямках.

16:08 Російська армія не може набрати достатньо контрактників, аби "компенсувати" тих окупантів, яких уже знищили українські військові. У них зривається план "заміщення" бойових втрат на війні в Україні, повідомляє СБУ.

15:53 Шарль Мішель у ході візиту до Кишинева повідомив, що Євросоюз планує значно збільшити військово-технічну допомогу Молдові, забезпечивши її армію новим обладнанням.

15:45 У Білорусі запровадили смертну кару за замах на теракт. У країні верхня палата парламенту схвалила поправки, що розширюють застосування смертної кари.

15:30 Повідомляють, що у Миколаєві був вибух. За попередніми даними – крилата ракета.

15:01 У заблокованому Маріуполі російські військові другий день штурмують завод "Азовсталь", у підземеллях якого залишаються українські захисники та громадянські люди, яких ще не евакуювали.

14:40 Окупанти обстріляли групу робітників коксохімічного заводу в Авдіївці, які сідали до автобуса після закінчення зміни, — МВС.

14:14 У людей у Попасній та Рубіжній їжі і лишилося всього на тиждень

Про це повідомив голова луганської ОВ Сергій Гайдай. Він також зазначив, що на даний момент доступ до міст дуже ускладнений. Є сотні бажаючих поїхати, але через високу щільність обстрілу евакуація звідти вже неможлива.

Водночас, Гайдай повідомляє, що охочих евакуюватися з Лисичанська та Сєверодонецька вже майже немає. Наприклад, сьогодні з цих двох міст евакуювали лише 29 людей, хоча, наприклад, у Сєвєродонецьку ще перебувають 10% городян.

Обстріли та відсутність комунікацій людей, здається, не лякають.

13:48 Міськрада у Бердянську повідомляє, що у місті на бік окупантів не перейшов жоден керівник бюджетної організації чи комунального підприємства. Там наголосили, що окупаційна "влада" складається з двірників, комірників, а також інших "фахівців широкого профілю".

13:26 Спікер президента країни-агресора Пєсков назвав нісенітницею та неправдою повідомлення про те, що 9 травня в Росії може бути оголошено мобілізацію

13:00 Рух білоруської техніки до кордону з Україною

12:13 Євросоюз самостійно не впорається з повоєнним відновленням України, тому США мають допомогти та переглянути свої програми фінансування. Про це заявила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн під час виступу в Європарламенті.

За її словами, Україні насамперед потрібна короткострокова підтримка. ЄС виходить із того, що лише цього року ВВП України знизиться на 35-40% лише цього року, а за розрахунками МВФ Україні щомісяця потрібно 5 мільярдів євро на виплату пенсій, зарплат та забезпечення базових послуг.

За словами голови Єврокомісії, потрібно «почати роботу над амбітним пакетом з відновлення для наших українських друзів».

11:59 На Луганщині росіяни знищили або вивезли понад дворічний запас зерна – щонайменше 100 тисяч тонн. А посівну кампанію у регіоні так і не розпочали.

«Хліба немає зараз і поки що не передбачається в майбутньому. Росіяни залишають українців на окупованій території на межі голоду», - заявив голова Луганської ОВ Сергій Гайдай

11:31 У Макіївці продовжує горіти нафтобаза.

Місцевих мешканців закликають закрити вікна та не виходити з будинків без необхідності.

11:15 Сергій Гайдай заявив, що армія РФ обстріляла смт. Михайлівка біля Рубіжного. Загинув священик.

"Внаслідок уламкового поранення загинув в.о. намісника Свято-Іллінського чоловічого монастиря с. Варварівка та настоятель храму святителя Феодосія Чернігівського у самій Михайлівці ієромонах Парфеній", – написав Гайдай.

11:07 Окупанти змушують мешканців Маріуполя розчищати місто

10:38 Повідомляється про вибухи у Чорнобаївці. Чекаємо на офіційне підтвердження нової серії знищення орків.

10:33 Глава єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн розповіла, що шостий пакет санкцій проти Росії представлять сьогодні

До нього увійдуть високопосадовці, відповідальні за військові злочини в Бучі. Також планується відключення від SWIFT "Сбербанку" та заборона на трансляцію в ЄС трьох російських державних телеканалів.

Останній крок – поетапна заборона російської нафти.

10:05 За даними на середу, 4 травня, російські окупанти, починаючи з ранку, продовжують обстрілювати Сумську область. Страждають об'єкти інфраструктури.

9:49 В окупованому Токмаку Запорізької області скоторуські військові почали масово шити форму ЗСУ та переодягатися у неї, повідомляє Оперативне командування "Південь"

"Не виключено вчинення провокаційних дій такими "рядженими" підрозділами з метою компрометування українських військових на окупованих територіях та нападів ДРГ на лінії зіткнення", - повідомляє командування.

9:17 Сумарні втрати орків станом на 4 травня

9:07 Повідомляють про потужний вибух в окупованій Макіївці. За словами очевидців, горить нафтобаза у районі Новоробочого селища.

8:55 Наслідки обстрілів Донецької області

8:30 У Білорусі розпочалася раптова перевірка сил реагування збройних сил – повідомили у міноборони країни.

"Це не несе загрози сусіднім країнам і загалом європейській спільноті", - кажуть у міноборони.

Під час перевірки військовим частинам належить здійснювати марші до призначених районів та виконувати навчально-бойові завдання.

7:38 Сьогодні вночі мешканці Білгорода знову чули вибух

7:30 У Запоріжжі спрацювали системи ППО – прокоментував спікер ОВА, полковник Іван АРЕФ'ЄВ нічні вибухи у місті.

7:09 Зі зведення Генштабу: За попередню добу підрозділами протиповітряної оборони Повітряних Сил та Сухопутних військ уражено сім БпЛА та 8 крилатих ракет противника, дані уточнюються.