RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Ворог готується до штурму на Донбасі, ЗСУ дають потужну відсіч: онлайн подій війни 26 травня

В Україні продовжується протистояння російському вторгненню і останніми тижнями ворог сконцентрував свої сили на сході країни.

Усі спроби ворога вибити українських військових із території Луганської, Харківської та Донецької областей закінчуються провалом, через що росіяни хаотично обстрілюють населені пункти.

"Апостроф" продовжує слідкувати за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 25 травня


23:48 Президент Володимир Зеленський звернувся до українців та світу з нагоди 92-го дня опору російському вторгненню.

"Рівно вісім років тому, 26 травня припинив роботу Донецький аеропорт. Того дня, мабуть, ніхто взагалі не передбачав, як будуть розвиватися події на Донбасі протягом цих років. А потім – і в усій Україні після повномасштабного вторгнення. Але й того дня, і в будь-який день потім, і сьогодні можна впевнено сказати дві речі. Перше. Україна завжди буде незалежною державою, і її не зламати. Питання лише в тому, яку ціну доведеться заплатити нашому народу за свою свободу, а Росії – за цю безглузду війну проти нас. І друге. Катастрофічне розгортання подій все ж таки можна було б зупинити, якби світ поставився до ситуації в Україні як до своєї ситуації. Якби сильні світу цього не загравали з Росією, а реально натиснули заради припинення війни", - заявив глава держави.

23:30 Зенітний ракетний підрозділ Повітряних сил ЗСУ збив ворожу авіаційну ракету класу "повітря-поверхня" Х-59.

Протиповітряна оборона Сухопутних військ уразила один БпЛА "Орлан-10", а військовослужбовці однієї із бригад збили ворожий вертоліт Ка-52 ракетою ПЗРК "Стінгер".

А над Чернівецькою областю український винищувач вдало збив російську крилату ракету, повідомляє місцева адміністрація.

23:10 Україна отримала партію штурмовиків Су-25 та багатоцільових вертольотів Мі-17 радянського виробництва зі східноєвропейських країн, пише Foreign Policy.

Авіаційна техніка була передана українській стороні у розібраному стані. Поставку було здійснено за підтримки Європейського командування збройних сил США.

23:05 Арестович заявив, що Україна втратила здатність бити по тилах противника. А все тому, що нам не вистачає відповідного озброєння. Якщо країни-партнери не зволікатимуть, ЗСУ завдасть нищівних ударів по позиціях орків, але питання в часі та бажанні допомагати.

22:55 Прем'єр Італії Маріо Драгі переповів подробиці розмови з Путіним. За його словами, він так і не побачив надії на мир в Україні, а продовольча криза ризикує набути "гігантських масштабів і жахливих гуманітарних наслідків".

22:15 Радник керівника Офісу президента Олексій Арестович назвав напрямки ударів ворога на Донбасі та півдні, де він зазнає відчутних втрат.

22:10 Кількість загиблих внаслідок обстрілу Харкова зросла до 9, поранені 19, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов в ефірі національного марафону ввечері 26 травня

22:02 Росія знову погрожує Заходу ескалацією конфлікту. Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив: "Кроком до неприйнятної ескалації" можуть стати поставки в Україну озброєнь, які здатні завдавати ударів по території Росії".

21:33 5-місячний малюк та його батько загинули внаслідок сьогоднішнього обстрілу Харкова, мати дитини у тяжкому стані, повідомляють у Нацполіції. Число загиблих зросло до восьми. Дитину вирвало з рук батька і вибуховою хвилею закинуло на дашок парадного.

21:25 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг попередив учасників альянсу, що бойові дії в Україні переходять у "війну на виснаження", через що Києву потрібно більше допомоги від Заходу.

"Ми маємо бути готові до довгої подорожі. Ця війна може тривати довго, і ми маємо бути готові. Як довго, ніхто не може сказати", - заявив він.

21:15 За неперевіреними даними, російська армія захопила Лиман на Донеччині. Про це повідомив радник глави офісу президента Олексій Арестович в інтерв'ю Марку Фейгіну. Також він повідомив, що сьогодні був "день безуспішних спроб перерізати трасу Бахмут - Сєвєродонецьк".

20:40 Президент РФ Володимир Путін зателефонував прем'єру Італії Маріо Драгі із пропозицією поставити на світовий ринок продукти в обмін на зняття санкцій із РФ, які були накладені на неї за агресію проти України. Крім того, він пропонував Італії дешевий газ.

20:05 Самопроголошений лідер Білорусі Олександр Лукашенко заявив про створення на українському напрямі нового оперативного командування.

19:30 У Підмосков'ї помічено ешелони з танками Т-80БВ. Деякі машини без динамічного захисту, це свідчить про те, що вони зняті зі складів зберігання. А той факт, що ці машини з газотурбінним двигуном працюють на авіаційному паливі і дуже добре горять, може свідчити про те, що Росія відчуває серйозний брак техніки та збирає все, що має, для того, щоб пробити оборону ЗСУ на Донбасі.

19:10 Окупанти на Каховській ГЕС розгорнули пункт управління Південного військового округу, але не роблять нічого для її підтримання у належному стані, що може призвести до екологічної катастрофи. Зараз на Каховській станції не працює два гідроагрегати, які окупанти не дозволяють відремонтувати. Це вже призвело до підтоплення Каховки та загрожує підтопленням найближчих сіл, заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов.

18:30 В окупованому ворогом Маріуполі бродячі собаки їдять людські рештки, тому вигляд тварини з рукою людини в зубах став досить звичайним.

18:00 Жертвами сьогоднішніх обстрілів окупантами Харківщини стали 7 мирних жителів, 17 отримали поранення, серед них 9-річна дитина.

17:50 У Білорусі перемістили пускові установки оперативно-тактичних крилатих ракет "Іскандер" у район Лунінець Брестської області. Їх можуть використовувати для обстрілу інфраструктури на заході України.

17:30 Бої ЗСУ з окупантами досягли максимальної інтенсивності вздовж усієї лінії зіткнення, заявила заступник міністра оборони Ганна Маляр.

"Ворог штурмує позиції наших військ на кількох напрямках одночасно. Попереду на нас чекає надзвичайно складний і тривалий етап боротьби. Треба розуміти, що це - війна і втрати з нашого боку неминучі", - заявила вона

17:07 Окупанти проводять політику деградації системи освіти у Криму. Вони планують виключити вивчення англійської мови зі шкільної програми, назвавши її небезпечною для учнів.

На заміну англійської, якою говорять багато "недружніх країн", пропонується збільшити обсяги викладання "своїх мов". У даному випадку - російської. Вивчення української та кримськотатарської мов в АРК заблоковано, каже омбудсмент Людмила Денісова.

16:58 У Києві СБУ затримала сина колишнього нардепа Дмитра Вітвіцького, який активно підтримував окупантів. Він жив у центрі столиці, агітатор розповсюджував через власний акаунт в Instagram сторіс та особисті повідомлення, в яких виправдовував агресію рф проти нашої держави. Він публічно закликав українців здаватися ворогу і співпрацювати з ним.

16:26 Протиповітряні сили збили ракету російських військ над Сумами.

16:20 Суд у Кабардино-Балкарії підтвердив правомірність звільнення 115 росгвардійців через відмову їхати на війну в Україні.

15:57 Бійці 72-ї омбр ЗСУ показали, як окупанти обстрілюють наші позиції "вакуумними" снарядами.

15:40 Російські окупанти знову обстріляли Харків. Внаслідок обстрілів семеро осіб постраждали. Ще чотири людини загинули.

15:15 У російських окупантів поки що залишається багато зброї. Тому наступні кілька тижнів війни будуть дуже важкими.

Про це повідомляє секретар РНБО Олексій Данилов.

"У ворога ще залишається велика кількість зброї. Наступні кілька тижнів будуть дуже складними", - написав Данилов.

14:46 Росія та Білорусь стягують війська до північних українських кордонів, — The Washington Post

Українські прикордонники фіксують скупчення військової сили ворога поблизу Чернігівської області, населені пункти якої дедалі частіше зазнають ракетного обстрілу.

Також активізувалася армія Білорусі. За 50 км від кордону з Україною встановлено оперативно-тактичні ракетні комплекси "Іскандер-М".

14:17 До Верховної Ради внесли законопроект про вилучення власності Білорусі за співучасть у російській агресії проти України

14:12 Збройні сили України отримали від союзників найсучасніші саморухливі гаубиці FH70. Техніку вже використовують проти російських окупантів.

13:46 Президент-агресор Володимир Путін має усвідомити, що він не зможе виграти війну проти України. Москві також варто зрозуміти, що ніхто не прийме ультиматумів для досягнення миру.

Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц

13:30 Сьогодні, 26 травня на Харківщині, неподалік кордону з Росією, було збито два ворожі БПЛА. Йдеться про літальні апарати типу "Орлан".

12:57 На в'їзді в окупований Росією Крим вишикувалися черги з фур. Це вантажівки, якими окупанти вивозять крадене зерно з Херсонської області.

12:23 В Україну приїхала прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін. На початку візиту відвідала Ірпінь – повідомили у місцевій міськраді.

11:50 Окупанти крадуть у Маріуполі дороге медичне обладнання, – радник мера Петро Андрющенко

До хірургічного відділення клініки Калініна до Донецька привезли чергову партію хірургічного обладнання, вкрадену з маріупольської лікарні. Воно було куплено у 2021 році за кілька мільйонів гривень.

"Що тут скажеш? Донецьк повинен дякувати платникам податків Маріуполя за значне поліпшення медичного сервісу", - написав він.

11:15 Ніхто ніколи не визнає російську "паспортизацію" на окупованих територіях України. Так само як і не визнають жодних російських "референдумів".

Про це повідомив голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас.

10:50 Так званому окупаційному "губернатору" захопленої частини Запорізької області Євгену Балицькому оголосили підозру у колабораційній діяльності.

10:20 Повідомляється, що загальні бойові втрати противника на 26 травня орієнтовно склали:

  • Особовий склад – близько 29 600 (+150)
  • Танки – 1315 (+10)
  • Бойові броньовані машини - 3235 (+22)
  • Артилерійські системи – 617 (+11)
  • РСЗВ - 201 (+0)
  • Засоби ППО – 93 (+0)
  • Літаки - 206 (+0)
  • Гелікоптери - 170 (+0)
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 502 (+11)
  • Крилаті ракети - 114 (+2)
  • Кораблі/катери - 13 (+0)
  • Автомобільна техніка та автоцистерни - 2225 (+8)
  • Спеціальна техніка - 47 (+3)

9:50 Українські військові знищили близько 400 окупантів на переправі через Сіверський Донець. Це були одні з смертоносних днів для російських військових.

9:30 На півдні України супротивник будує вже третю лінію оборони. Це свідчить про наміри РФ закріпитися на цих територіях, вважають у ГУР Міноборони.

Розвідка повідомляє, що посилення відбувається внаслідок переміщення військ із території Кримського півострова, куди вони потрапляють із РФ.

До угруповання РФ на півдні України, крім сухопутних військ, входять повітряний та морський компоненти.

8:55 З початку повномасштабного вторгнення Росії до України понад 676 дітей постраждали. З яких 240 дітей загинуло та понад 436 поранено.

8:35 Російські війська намагаються загнати українські Сили оборони до "котлів" — основними зробили три наступи на схід та захід від Попасної, що може відрізати українські лінії зв'язку від Сєвєродонецька. Ворог намагається відрізати доступ до траси на Лисичанськ, на Бахмут та між цими містами. Триває інтенсивний артобстріл.

8:27 У Маріуполі навчальний рік у школах триватиме до 1 вересня, розповів радник українського мера міста Петро Андрющенко.

На його думку, окупанти це роблять, щоби адаптувати дітей до російської навчальної програми.

"Дітям все літо викладатимуть російську мову та літературу, історію Росії та математику російською", - повідомив Андрющенко.

7:34 На Донецькому напрямку головні зусилля військ РФ зосереджені на взятті під повний контроль Сєвєродонецька, також окупанти намагаються покращити тактичне становище поблизу Авдіївки, повідомляють у прес-службі Генерального штабу ЗСУ.

7:14 Російські окупанти можуть провести наземний наступ для захоплення Сєвєродонецька найближчими днями. Загарбники бажають повністю відрізати українські шляхи комунікації.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).