RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Археологи знайшли у Перу стародавнє поховання зі скелетами: фото

Археологи розкопали залишки 42 людей на кладовищі поруч із лікарнею в Лімі, столиці Перу, що датується 16 століттям, коли країна вперше стала частиною Іспанської імперії. Ця історична будівля вважається найстарішою лікарнею в Перу та Південній Америці.

Про це повідомляють у виданні DailyMail.

Тіла залишалися невиявленими протягом століть, попри те, що вони були поховані лише на 30 см під землею. Експерти вважають, що це місце також приховує останки мумій останніх інків, племені, яке колись правила Андським регіоном Південної Америки до іспанського завоювання.

Крім того, експерти знайшли підземний склеп і фрагменти доіспанської кераміки ще до будівництва шпиталю, імовірно, часів інків.

За словами експертів, більшість знову знайдених кісток належали чоловікам, деякі з яких померли від сифілісу та деформації черепа. Археологи знайшли хрест, можливо, з міді, який мав на шиї один із померлих.

Історично склалося так, що пацієнтів, які надходили до лікарні, розміщували на ліжках, розташованих у коридорах, і щоб зі свого ліжка вони могли слухати месу.

"Люди, які не пережили лікування, були поховані тут. Ритуали і релігійність у Лімі були дуже сильними", - сказав Associated Press Ектор Вальде, головний археолог муніципалітету Ліми.

Госпіталь Реал-де-Сан-Андрес був заснований віце-королем Андресом Уртадо де Вільдосо, іспанським військовим. Основна конструкція лікарні була спроектована у формі хреста з альтаном у центрі. Серед інших прилеглих споруд були офіси, аптека, психіатричне відділення, а також сад і цвинтар.

Розкопки на цьому місці розпочалися 20 років тому і виявили сліди цвинтаря, а також залишки фонтану 19-го століття, ранньої колоніальної сміттєвої ями та склепінчасту споруду. Але 42 тіла були знайдені лише після кількох місяців недавніх розкопок у центрі Ліми.

Експерти мають підстави вважати, що під комплексом можуть бути поховані останки щонайменше трьох правителів імперії інків – Пачакутека, Уайни Капака та Тупака Юпанкі. Вальде сказав, що за останні 200 років було кілька невдалих спроб знайти ці останки. Згідно з хроністами 16 століття, мумії були відправлені з Куско, столиці імперії інків, до Ліми, щоб їх міг побачити віце король Андрес Уртадо де Мендоса. Після того, як їх побачив Хуртадо, мумії були доставлені в лікарню, а потім поміщені під землю. Невідомо, чи витримали вони випробування часом, чи де вони знаходяться.

"Хоча це не є початковою метою цього проекту, ми також не заперечуємо зацікавленість у можливості знайти королівські мумії під час розкопок", - запевнив Вальде.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Одесі під час обладнання окопів знайшли стародавні амфори, які датовані приблизно 4-5 століттям до н.е.