RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

ЗСУ героїчно зупиняють спроби штурму ворога на Донбасі і не тільки: онлайн подій війни 17 червня

114-ту добу український народ і наша героїчна армія дають відсіч окупанту на всіх напрямках.

Армія РФ продовжує намагатися взяти штурмом Сєвєродонецьк з метою встановлення повного контролю над містом. При цьому в Генштабі заявляють, що ЗСУ контратакують у всіх напрямках і, згідно з останніми даними, знищили понад 32 тисячі окупантів.

"Апостроф" продовжує слідкувати за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 16 червня


23:50 Бійці білоруського полку Калиновського отримали українські нагороди "За бойові заслуги" та "Україна понад усе". Доброволець Дмитро Апанасович (позивний Терор) нагороджений медаллю "За бойові заслуги" посмертно.

23:41 В Білгороді знов неспокійно

23:10 Слов'янськ готується до наступу окупантів.

"Судячи з заяв російської сторони, наступ противника на Слов'янськ і Краматорськ очікується з дня на день. Лінія фронту вишикувалася безпосередньо по річці Сіверський Донець, і це турбує мешканців міста", - заяввив міський голова Вадим Лях.

Він додав, що внаслідок обстрілів у місті зафіксовано перші випадки загибелі мирних мешканців.

22:55 Упродовж доби російські військові обстріляли Сумщину з різного типу озброєння, загалом здійснивши більше 100 прильотів.

Після 15 години на Краснопільську громаду залетіли два російські безпілотники. Один із них скинув вибуховий пристрій, інший знищили українські захисники.

Після 19 години росіяни почали мінометні обстріли громади Краснопілля. Загалом нарахували 24 "прильоти".

Після 20 години відкрили артилерійський вогонь з РСЗВ "Град". Загалом на територію громади прилетіло близько 80 снарядів. Зруйновані господарські приміщення та об’єкт цивільної інфраструктури.

З 19:30 почалися обстріли з мінометів та артилерії по Миропільській громаді. Загалом очевидці нарахували 40 розривів боєприпасів: 12 мін 120 мм, 15 снарядів 122 мм, 13 снарядів– 152 мм.

22:05 Російська пропаганда показала відео із взятим у полон 27-річним американцем Енді Хьюїном, добровольцем одного з підрозділів ЗСУ.

21:37 Україні вдалося звільнити відому волонтерку і парамедика Юлію Паєвську "Тайру", яка з березня перебувала у полоні окупантів. Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

21:27 Словенія передала Україні 35 БМП, автомати Калашникова, шоломи та бронежилети та інше обладнання.

21:16 Внаслідок воєнних дій РФ на Донеччині у п'ятницю загинуло 4 мирних мешканців, ще 6 дістали поранень.

20:45 G7 обговорить на своєму саміті 26-28 червня низку актуальних глобальних проблем, серед яких - війна рф проти України та її вплив на глобальну продовольчу та енергетичну безпеку.

20:20 Путін: "Удари по житлових кварталах – це безумовно злочин проти людяності. Це гуманітарна проблема, але, я впевнений, її буде вирішено".

19:47 Буксир Чорноморського флоту РФ "Васілій Бех", який уразили українські військові, затонув, – повідомив голова Одеської ОВА Максим Марченко.

19:30 Путін заявив, що Росія не погрожує світові ядерною зброєю, але попередив, що готовий її застосувати в разі загрози суверенітету.

19:19 Джонсон під час візиту до Києва запропонував розпочати нову програму навчань, яка передбачає навчання до 10 тисяч українських військових кожні 120 днів за кордоном. Українцям передадуть перевірений у боях досвід британської армії, що дозволить прискорити розгортання, відновити свої сили та посилити опір, оскільки військові продовжують захищати суверенітет нашої країни від російських загарбників. До навчань буде залучено й інших міжнародних партнерів.

"Великобританія може очолити знакову програму, яка докорінно змінить хід війни, забезпечивши Збройним силам України стійкість, необхідну для перемоги у боротьбі за міцний мир", - сказав Джонсон.

19:04 Українські бійці змусили окупантів залишити населений пункт Дмитрівка Ізюмського району Харківської області.

18:55 У районі Золотого підрозділи ЗСУ відбили штурм та відкинули противника. На Донецькому напрямку українські вояки стримують сили противника, який зосередився на спробах оточити українські війська в районах Сєвєродонецька та Лисичанська, а також блокувати основні логістичні шляхи.

18:32 Втоплені чи пошкоджені з 24 лютого Україною російські судна.

18:29 В уряді Нідерландів заявили про готовність підтримати надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС "заради єдності у Європі". При цьому глава МЗС Вопке Хукстра заявив, що минуть роки, перш ніж Україна зможе приєднатися до ЄС. Для цього країна має відповідати так званим Копенгагенським критеріям. І в цьому процесі поступок не буде.

18:18 Зеленський назвав основні теми переговорів з Джонсоном: необхідність збільшення постачання важкої зброї та систем протиповітряної оборони, потреба України в економічній підтримці, нові вектори посилення санкційного тиску на Росію, компенсація агресором усіх збитків, завданих нашій країні, відповідальність РФ за спровоковану продовольчу кризу, наповнення практичними кроками процесу відбудови регіонів, шефство над якими взяла Велика Британія.

18:07 В Маріуполі колаборанти змушені визнати проблему з питною водою. Графік підвоза в більшості - раз на тиждень наповнення 50 кубової ємкості.

17:50 Сьогодні в Києві Джонсон і Зеленський обговорили необхідність постачання важкої зброї, систем ППО та економічну підтримку України.

17:49 ЗСУ мають новий трофей - російський безпілотник Supercam S450.

17:36 Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон прибув до Києва.

17:17 Глава МЗС Швеції Анн Лінде заявила, що її країна підтримує надання статусу кандидата на вступ до ЄС для України та Молдови. Донедавна Швеція та Данія були найбільш "проблемними" у питанні підтримки надання Україні кандидатського статусу. Вони давні друзі України активно допомагають зброєю, але не завжди задоволені тим, як Київ виконує найскладніші з реформ – антикорупційні.

17:10 The New York Times показали фото братської могили під Лисичанськом із тілами 300 цивільних. Люди загинули внаслідок обстрілів у містах Лисичанськ, Сєвєродонецьк та сусідньому місті Рубіжне. Український правоохоронець, який пішов до ЗСУ, Сергій Векленко сказав, що людей у цій братській могилі ховають із квітня.

17:01 Португалія готова запропонувати Україні підготовку військових, але не зброю. Обговорюється питання "навчання українських солдатів та збройних сил у Португалії", наприклад, маневрування танками Leoaprd. Міністр оборони країни заявила, що від української влади поки що не було конкретного запиту, але потреба може виникнути.

16:50 На річці Волга помітили пошкоджений ЗСУ російський малий ракетний корабель "Великий Устюг".

16:16 Вбивством українців відтепер буде безпосередньо керувати українець. Командувачем ВДВ Росії призначили уродженця Донеччини генерала Михайла Теплинського. Він буде, вочевидь, і куратором "спеціальних операцій" проти української армії.

15:49 Кабмін ухвалив рішення про припинення дії угоди з РФ про безвізовий режим. Росіяни з 1 липня не зможуть потрапити в Україну без отримання візи.

15:19 Лідер правлячого білоруського режиму Олександр Лукашенко заявив, що не допомагає Росії у війні проти України. Він заперечує, що глава Кремля Володимир Путін просив у нього допомоги.

14:32 Українські правоохоронці ліквідували велику російську агентурну мережу. Одним із координаторів був радник так званого "глави" Криму Сергія Аксьонова.

У ході спецоперації було затримано 19 російських агентів у Києві, Харкові, Одесі, Запоріжжі, а також у Дніпропетровській та Вінницькій областях.

14:02 Україна запроваджує візовий режим для громадян Росії

Згідно з запланованим рішенням Кабінету Міністрів, з 1 липня 2022 року Україна запровадить візовий режим в'їзду для громадян РФ.

13:54 Окупанти обстріляли Чернігівщину снарядами із пропагандистськими листівками

13:41 Президент Володимир Зеленський у Twitter відреагував на рішення Єврокомісії щодо рекомендації надати Україні статус члена у ЄС:

"Це перший крок до членства в ЄС, який, безумовно, наблизить нашу перемогу. Дякуємо за історичне рішення".

13:16 Європейська комісія також рекомендувала надати Республіці Молдова статусу кандидата в ЄС, проте Грузія такої рекомендації не отримала.

Про це повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн під час брифінгу.

13:02 Єврокомісія вирішила рекомендувати надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до ЄС

12:54 У непідконтрольному Україні Донецьку, за повідомленнями місцевих пабликів, не вщухають обстріли.

12:32 Кількість жертв внаслідок ракетного удару по Миколаєву зросла до двох людей. Раніше було відомо про одного загиблого.

12:12 Внаслідок удару українськими захисниками по російському буксиру "Василь Бех" було вражено 70% екіпажу. При цьому доля решти – невідома.

11:28 Фото братської могили у Лисичанську Луганської області опублікували у The New York Times. У ньому вже понад 300 загиблих.

10:55 Запорізька ОДА повідомляє, що над Вільнянським районом о 10.00 сили ППО збили ракету.

За попередньою інформацією, жертв та руйнувань немає.

10:44 Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 17.06 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 33150 (+200) осіб ліквідовано,
  • танків - 1456 (+7) од.
  • бойових броньованих машин – 3563 (+18) од.,
  • артилерійських систем - 734 (+5) од.,
  • РСЗВ - 233 (+3) од.,
  • засоби ППО - 97 (+0) од.,
  • літаків - 215 (+2) од.,
  • вертольотів - 180 (+1) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 593 (+2),
  • крилаті ракети - 129 (+0),
  • кораблі/катери - 13 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн - 2496 (+2) од.,
  • спеціальна техніка – 55 (+0).

10:13 Тим часом у Білгородській області розбився військовий літак РФ

10:07 Понад 900 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабного російського вторгнення. З яких 322 дитини загинули та отримали поранення 581.

9:31 ВМС ЗС України вразили ворожий буксир із ЗРК "ТОР" на борту.

"В акваторії Чорного моря було вражено буксир чорноморського флоту "Василь Бех", під час транспортування ним на острів Зміїний боєприпасів, озброєння та особового складу чорноморського флоту. Навіть наявність на борту зенітно-ракетного комплексу "ТОР" не завадило Військово-Морському флоту" України демілітаризувати російських загарбників", - йдеться у повідомленні.

9:27 Російські окупанти сьогодні вранці обстріляли Хотинську громаду на Сумщині. Усього зафіксували 30 "прильотів".

9:03 Голова Луганської ОВ Сергій Гайдай повідомив, що минулої доби в результаті обстрілів Лисичанська загинуло 4 особи, 3 – після авіаудару по будинку культури. 7 людей госпіталізовано із травмами різного ступеня тяжкості.

8:27 Віталій Кім уже публікує першу інформацію про обстріл міста.

"Від ракетного удару вранці в Миколаєві постраждало 4 житлові багатоповерхові будинки та об'єкт інфраструктури. На даний момент один загиблий і шестеро поранених (з них одна дитина). Ведуться рятувальні роботи", - написав Кім на своєму Tg-каналі.

8:24 Вибухи у Миколаєві. Повітряної тривоги наразі немає.

7:41 ЗСУ можуть відновити контрнаступ на захід від Ізюма, щоб перерізати російські шляхи сполучення – ISW

Окупаційна армія РФ напередодні провела безуспішні наступальні операції на північний захід від Слов'янська, а українські війська відновили підготовку до контрнаступу на захід від Ізюму. Захисники вступили в бойові зіткнення з окупантами на північ і північний схід від Харкова.

7:27 Війська РФ напередодні намагалися взяти під повний контроль село Богородичне на Донеччині, а також вели штурмові дії у напрямку Золотого Луганської області. Проте захисники України успішно відбили ворога, змусивши його відійти, повідомляють у Генштабі.