RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Світ зіткнеться з пеклом на землі: в ООН розповіли про страшні наслідки війни в Україні

Беспрецедентний брак продовольства через війну в Україні може спровокувати заворушення у десятках країн.

Про це повідомляє The Guardian.

Так, голова відділу продовольчої допомоги ООН Девід Бізлі попередив про те, що у десятках країн розпочнуться протести, заворушення та політичні насильства цього року, оскільки ціни на продукти харчування у всьому світі зростають.

За його словами, світ зіткнувся з "лякаючим" дефіцитом, який може дестабілізувати країни, що залежать від експорту пшениці з України та РФ.

"Ще до української кризи ми зіткнулися з безпрецедентною глобальною продовольчою кризою через Covid та зростання цін на пальне" , - сказав Бізлі. "Тоді ми думали, що гірше вже бути не може, але ця війна була руйнівною".

Україна щороку вирощує достатньо продуктів, щоби нагодувати 400 мільйонів людей. Вона виробляє 42% світової соняшникової олії, 16% кукурудзи та 9% пшениці. Сомалі імпортує пшеницю з України та Росії, а Єгипет отримує 80% зерна із цих двох країн.

Всесвітня продовольча програма ООН отримує 40% пшениці з України для своїх програм екстреної продовольчої допомоги, і після зростання її витрат на 70 мільйонів доларів на місяць вона була змушена вдвічі скоротити допомогу в кількох країнах.

"Це дуже, дуже страшний час. Нас чекає пекло на землі, якщо ми не відреагуємо негайно. Найкраще, що ми можемо зробити зараз, – припинити цю прокляту війну РФ проти України та відкрити порти", – сказав Бізлі.

"Економічні фактори, які ми маємо сьогодні, набагато гірші, ніж ті, які ми бачили 15 років тому" , - зазначив він, додавши, що якщо криза не буде вирішена, це призведе до "голоду, дестабілізації націй та масової міграції".

"Ми вже бачимо заворушення на Шрі-Ланці та протести в Тунісі, Пакистані та Перу, а дестабілізація спостерігається в таких місцях як Буркіна-Фасо, Малі, Чад. Це лише ознака майбутнього", - заявив представник ООН.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина Анналена Бербок заявила, що планеті загрожує всесвітній голод .