RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

ЗСУ зупинили ворога під Лисичанськом: хроника подій війни 2 липня

Повномасштабна війна Росії проти українського народу триває 129-й день. Щодня окупант завдає ракетних ударів по Україні, внаслідок яких гине мирне населення.

У ніч проти 2 липня противник знову завдав масованого удару по Миколаєву, а також нескінченно тривають обстріли Донбасу, де українські військові героїчно протистоять масованому штурму окупантів.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 1 липня


23:43 В МЗС заявили, що анонсована нещодавно військова допомога від Франції (шість самохідних артилерійських установок Caesar) надійде до України вже найближчими тижнями.

23:30 Сьогодні біля Палацу Націй у Женеві відбулася акція протесту проти розв'язаної Росією війни.

23:16 На Донеччині в Бахмутському районі горить одна з найбільших електричних підстанцій України. Введена в експлуатацію в кінці 70-х і модернізована 15 років тому підстанція розташована поряд із селом Весела Долина та є ключовим об'єктом енергозабезпечення півночі Донецької області.

22:55 Традиційне вечірне відеозвернення Зеленського:

22:39 Близько 800 тисяч українців втратили свої домівки внаслідок війни, заявила народна депутатка Олена Шуляк. За її словами, в "Дію" подали вже понад 220 тисяч заявок на відновлення житла. Найбільше пошкоджень житлового фонду зафіксовано у Донецькій, Харківській, Київській та Чернігівській областях.

22:20 У новому перехопленні ГУР загарбник скаржиться дружині на велику кількість поранених і "посвячує" її у підготовку до втечі з війни:

"Четвертий батальйон, вони взяли в полон свого комбата. Примусили з ними бути, щоб не зй… (втік). Тому що в них там трьохсотих дох… (багато). Ми вчора також машини завантажили. Вже напоготові валити. Команда надійшла, стояти далі. Вчора понад двадцять трьохсотих росіян вивезли".

21:57 Лукашенко загрожує військовою відповіддю, якщо будуть удари по Гомелю, Мозирському НПЗ, аеропорту, аеродрому в Лунінці чи Бресті. Судячи з контексту та географічного розташування об'єктів, перерахованих диктатором, ці погрози адресовані Україні. Таке точне перерахування об'єктів, ймовірно, свідчать про те, що там можуть готуватися провокації з метою звинуватити Україну та втягнути Білорусь у війну.

21:43 Станом на 2 липня в полоні російських військ перебувають 8 міських та сільських голів:

  • Євгеній Матвєєв – Дніпрорудненський міський голова
  • Олександр Шмиголь - Вільхівський сільський голова
  • Олександр Бабич – Голопристанський міський голова
  • Ігор Колихаєв - Херсонський міський голова
  • Валентина Костенко – Великокопанівський сільський голова
  • Дмитро Ляхно - Горностаївський селищний голова
  • Сергій Хільченко – Хрестівський сільський голова
  • Петро Збаровський – Новотроїцький селищний голова

21:27 В окупованому Маріуполі критична ситуація з водою. Доступ до водопостачання мають лише 502 будинки - а це 1% від усього житлового фонду міста. Відповідно, користуватися водою можуть до 5% населення, що мешкає в Маріуполі сьогодні.

20:40 ЗСУ зняли с коптера відео з підбитими окупантами поблизу Лисичанська.

20:25 Байден направив до Конгресу лист про прийом Швеції та Фінляндії до НАТО.

20:14 Міністерство оборони США оголосило про додаткову допомогу Україні, до складу якої увійшли чотири станції артилерійської розвідки. Крім того, США поставлять додаткові боєприпаси для артилерійських систем HIMARS, дві вдосконалені зенітно-ракетні системи NASAMS, близько 150 тисяч снарядів для гаубиць калібру 155 міліметрів.

19:43 Лукашенко знову видав про напад: "Нас провокують. Мушу вам доповісти: три дні тому, може, трохи більше, з території України намагалися завдати удару по військових об'єктах на території Білорусі. Але, дякувати Богу, протиповітряними комплексами "Панцир" вдалося перехопити всі ракети, які пустили збройні сили України".

19:12 У курортному селищі Кароліно-Бугаз Одеської області на узбережжі вибухнула міна, обставини та кількість травмованих уточнюють, повідомили у прес-центрі Сил оборони Півдня. За неперевіреною інформацією, трагедія сталася в таборі відпочинку "Чайка", загинули двоє людей.

18:51 Українські військові звільнили Іванівку, що на Херсонщині, повідомили в Генштабі.

18:41 На Бахмутському напрямку в районах Кодеми і Берестового окупанти намагалися здійснити розвідку боєм, внаслідок чого отримали втрати і відійшли.

18:03 Після візиту до України британський мільярдер, засновник компанії Virgin Group Річард Бренсон висловив готовність долучитися до післявоєнного відновлення країни. Також підприємець розкритикував західні країни.

"Меседж, який я отримав від моєї поїздки в Україну, полягає в тому, щоб повернутися до західних країн і сказати, що немає сенсу по крапельці постачати зброю в Україну протягом наступних трьох років. Україна потребує такої ж кількості зброї, яку має Росія в Україні протягом трьох місяців. І це має бути зроблено терміново".

17:34 Міська рада Павлограду підтвердила інформацію про "прильот". На місці вже працюють відповідні служби.

17:31 Авіація завдала удару по опорному пункту окупантів у районі Благодатного в Миколаївській області. Потужності противника скорочено на один зенітно-ракетний комплекс "ТорМ1", дві бойові машини піхоти та десяток окупантів, решта результатів дорозвідується.

17:21 Подоляк заявив, що Україна готова до будь-яких сценаріїв щодо нападу з території Білорусі.

17:13 У Донецькій області змінюється час комендантської години. Від понеділка, 4 липня, обмеження на пересування та режим світломаскування діятимуть з 22:00 до 04:00.

16:46 Повідомляють про вибух в Павлограді.

16:44 Залужний: "Вчорашніми авіаударами росіяни намагалися знищити свою техніку, озброєння і майно на острові Зміїний. Однак, традиційно не впоралися з поставленим завданням. Ми "допомогли" окупантам остаточно евакуювати залишки свого гарнізону з нашого острова. Більше там "русскім духом" не пахне".

16:17 Понад 10 тисяч маріупольців перебувають у "в'язницях" так званої ДНР.

"Мирні, цивільні жителі були затримані окупантами і направлені в місця позбавлення волі. Відомо, про чотири таких в'язниці: дві в Оленівці, Донецькому СІЗО і Макіївці. Люди перебувають у жахливих і нелюдських умовах, як у концтаборі. Закриті в тісних камерах 2 на 3 метри по 10 осіб. Маріупольці майже не отримують воду та їжу. Їх не водять на вулицю. Вони не мають ніякого доступу до нормальної медичної допомоги і зазнають різноманітних форм тортур – від психологічної до фізичної", - повідомляє Маріупольська міськрада.

16:04 Росія офіційно повідомила, що в порту Бердянська піднято з дна десантний корабель "Саратов", затоплений внаслідок удару ЗСУ ще 24 березня. Весь цей час Росія офіційно заперечувала це. Корабель планується відправити на ремонт до Керчі.

15:45 Біля Лисичанська йдуть запеклі бої, але місто під контролем ЗСУ, заявив речник НГУ Руслан Музичук. Він зазначив, що ситуація на Лисичанському та Бахмутському напрямках є зараз найскладнішою на сході України.

15:40 Шольц вважає, що влада Росії давно планувала напад на Україну, а Путін ухвалив рішення про вторгнення щонайменше за рік до нього:

"Він є лідером дуже великої країни, де живе багато людей, з багатьма засобами, він справді веде цю жорстоку війну і він готувався до неї дуже довго. Я думаю, що рішення вести цю війну прийняли за рік до її початку або, можливо, раніше, тому що він готувався до неї. І тому він зможе продовжувати війну дуже довго".

15:24 В італійському Неаполі поліція не пропустила і завернула назад на військову базу Персано-ді-Салерно три тягачі з САУ Panzerhaubitze 2000. Гаубиці прямували до Німеччини для подальшого відправлення в Україну.

15:05 Кількість загиблих і зниклих безвісти внаслідок ракетного удару по торговому центру "Амстор" у Кременчуці становить 22 особи.

14:36 З'явилися оновлені дані бойових дій в Україні на суботу, 2 липня.

На даний момент відомо, що російські війська обстріляли Слов'янськ Донецької області касетними боєприпасами, внаслідок чого 4 людей загинуло, 7 поранено.

За даними карти, також спостерігається сильне задимлення над Чорнобаївкою під Херсоном.

13:48 Міноборони України опублікувало короткий ролик роботи самохідної артилерійської установки Panzerhaubitze 2000. Відбувається це на одній із ділянок східного фронту.

13:15 Національна поліція повідомляє, що росіяни 17 разів ударили по Донецькій області.

- Минулої доби під вогнем ЗС РФ перебували 11 населених пунктів.

- Російські війська обстріляли регіон авіацією, ракетами ЗРК "С-300", РСЗВ "Град", "Ураган", "Смерч", артилерією. Є загиблі та поранені мирні жителі.

- Зруйновано та пошкоджено 58 цивільних об'єктів – 43 житлові будинки.

13:00 Сім'ям загиблих внаслідок ракетного удару по ТЦ "Амстор" виплатять по 100 тисяч гривень допомоги, розповів мер Кременчука Віталій Малецький.

Також міськрада ухвалила рішення виділити гроші на оплату похорону загиблих.

12:28 На сході України вибухнув склад із боєприпасами окупантів.

11:42 Є інформація про можливі провокації з боку Білорусі. Йдеться про перекидання в Україну диверсійно-розвідувальних груп, повідомили у МВС.

11:28 У порту Бердянська підняли з дна затоплений російський "Саратов"

10:52 З початку повномасштабної війни в Україні постраждали вже 984 дитини. З них 344 загинули, ще 640 отримали поранення.

10:34 Українські артилеристи влучним ударом знищили російський зенітний комплекс "Панцир-1С" вартістю 15 мільйонів доларів, Оперативне командування "Північ" оприлюднило відео.

10:06 Росія змінила тактику у війні проти України. Агресор атакує ракетами мирні міста, намагаючись залякати людей і змусити їх тиснути на уряд, щоб пішло на деякі поступки Москві.

Про це повідомив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

"Це нова тактика Росії - бити по житлових кварталах і тиснути на Західні політичні еліти, щоб змусити Україну сісти за стіл переговорів. Все це не працюватиме", - зазначив Подоляк.

9:35 Російські ЗМІ повідомляють, що у Бердянську підняли затонулий десантний корабель "Саратов".

Т.зв. "адміністрація" Запорізької області підтвердила, що судно затонуло внаслідок обстрілу з боку України.

9:15 Ворог намагається взяти українських військових у "котел"

9:05 Слов'янськ на Донеччині вчора обстріляли касетними боєприпасами

Про це повідомив мер міста Вадим Лях.

Внаслідок ворожого обстрілу загинули 4 мирні жителі, ще 7 отримали поранення.

8:29 Минулої доби ЗСУ відбили дві спроби настання російських військ у Луганській області. Про це повідомив голова Луганської ОВ Сергій Гайдай.

"1 липня Збройними силами України відображено два масовані наступи росіян - у напрямку Верхньокам'янки та желатинового заводу", - написав він на своїх сторінках у соцмережах.

8:00 Російські військові провалили штурм під Слов'янськом. ЗСУ зупинили наступ окупантів під Лисичанськом. Ворог продовжує масований обстріл прикордонних районів.