RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Героїчна оборона Луганщини та штурм ворога в Донецькій області: хроніка війни 7 липня

Повномасштабна війна Росії проти українського народу триває вже 134-й день. За цей час понад 36 тисяч окупантів загинули на війні, знищено тисячі одиниць російської бойової техніки.

Останніми місяцями ворог сконцентрував свої сили на штурмі Донбасу, де щодня гинуть мирні жителі внаслідок обстрілу окупантів.

Незважаючи на це, бійці ЗСУ продовжують утримувати частину Луганської області та героїчно б'ються із ворогом за Донецьку область.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 6 липня


23:20 У Зеленського прокоментував заяву Путіна про війну в Україні.

"Немає жодного плану «колективного Заходу». Лише конкретна z-армія увійшла в суверенну Україну, обстрілює міста і вбиває мирних громадян. Усе інше – примітивна пропаганда. Тому мантра пана Путіна про "війну до останнього українця" – іще один доказ продуманого російського геноциду", - заявив радник Офіса президента Михайло Подоляк.

23:05 За сьогодні демілітаризація ворога пройшла в таких локаціях:

  • Донецьк. Петровський район, мінус БК.
  • Донецьк. Кіровський район, мінус нафтобаза.
  • Іловайськ, Донеччина. Мінус БК.
  • Чорнобаївка, Херсонщина. Мінус БК.

Загалом: мінус 3 склада БК та 1 нафтобаза.

22:55 Президент Володимир Зеленський записав вечірнє звернення, присвячене закінченню 134-го дня опору українського народу російському вторгненню.

"Насичений день сьогодні і не менш насичений – завтра. Підтримка України з боку Великої Британії не має змінитися, хоч би що відбувалося в лондонських владних колах. Роль Британії в захисті свободи справді глобальна.

Завтра продовжу серію звернень до європейських парламентів. Також буде багато внутрішньоукраїнських новин – попереду дуже змістовний день", - заявив глава держави.

21:50 БТР-МД "Черепашка" російських десантників з кустарним бронюванням у вигляді колод. Примітно, що мехвод бронетранспортера для зручності використовує мотоциклетний шолом.

Це – "друга армія світу", не переплутайте.

21:20 "ЗСУ йде!", — мер міста Олешки біля окупованого Херсону закликав місцевих жителів триматись подалі від об'єктів, де проживають російські окупанти

"Якщо ви проживаєте поблизу розташування об’єктів, де проживають ворожі солдати РФ або розташовані ворожі ППО, склади з боєприпасами, є скупчення ворожої техніки, наполегливо рекомендую їхати звідти подалі", — написав Євген Рищук.

20:30 Російський диктатор Володимир Путін зробив низку дивних заяв щодо розв'язаної РФ війни проти сусідньої держави.

Про війну з Україною:

  • Ми всерйоз ще нічого не починали.
  • Сьогодні ми чуємо, що нас хочуть перемогти на полі бою, ну що тут сказати, хай спробують.

Про переговори:

  • Росія не відмовляється від мирних переговорів щодо українського питання, але чим пізніше вони почнуться, тим складніше буде домовлятися.

Про санкції за агресію:

  • Cанкції створюють складнощі, але не такі, на які розраховував Захід.

20:10 16-річного сина голови Запорізького району Влада Буряка, звільнено. Він провів у полоні у рашистів майже три місяці.

19:40 Російські окупанти завдали удару РСЗО по Немишлянському району Харкова, повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов.

За інформацією обласного Центру екстреної медичної допомоги, унаслідок обстрілу російськими окупантами троє цивільних загинули, п'ятеро - отримали поранення.

19:20 На Слов'янському напрямку окупанти знову безуспішно штурмували Богородичне, намагаючись його повністю захопити. Наші воїни жорстко придушили ще одну спробу.

18:55 На Бахмутському напрямку українські воїни завдали ворогові втрат, коли той намагався покращити тактичне становище недалеко від Вершини та Берестового. Противник у паніці відійшов.

18:40 Знову Донецьк. Знову нафтобаза. Знову порушення правил протипожежної безпеки.

18:17 Під Меною на Чернігівщині з річки витягнули два російські танки і п'ятеро "законсервованих" окупантів.

Один Т-72 потонув наприкінці лютого. Всередині виявили тіла двох членів екіпажу. Місце механіка-водія було порожнім. Машина потонула догори гусеницями, тож ті, хто знаходився у башті були приречені на загибель.

Другий Т-72 витягли 6 липня. Всередині був екіпаж окупантів у повному комплекті - троє росіян.

17:45 У Росії спостерігається дефіцит чіпів, також зросла їхня ціна. За словами виконавчого директора та начальника відділу кіберкомплексу Ощадбанку Маклашиної, у центрі емісії вигадали "оригінальне" рішення - реімплантація чіпів банківських карток, тобто вони почали виколупувати чіпи зі старих карток і вставляти в нові. Все йде "за планом".

17:15 За даними української розвідки, окупанти можуть спробувати піти в наступ на Запоріжжя, щоб оточити підрозділи ЗСУ, заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

"На Запорізькому та Новопавлівському напрямках, за даними ГУР МОУ, не виключається проведення противником наступальних дій у напрямку Запоріжжя та/або здійснення обходу у напрямку Велика Новоселівка-Покровське, очевидно, з метою оточення наших підрозділів", - заявила вона.

17:05 ФРН не надаватиме обіцяні Україні 200 бронетранспортерів Fuchs зі складів Бундесверу, заявив голова Міноборони Німеччини Крістін Ламбрехт. І ці люди називають себе союзниками Києва?

16:45 Україна отримала дев’ять систем HIMARS і аналогічних комплексів. Аби змінити хід війни, треба ще, заявив секретар РНБО Олексій Данілов у коментарі The Wall Street Journal.

Системи HIMARS та їхні аналоги нищать окупантів і завдають ударів по російських цілях, які раніше були недосяжні. Проте для серйозного контрнаступу треба ще більше такої зброї.

За словами Данілова, росіяни "беззахисні перед цим озброєнням і дуже стурбовані".

16:40 Загроза ракетного обстрілу України з боку Білорусі зберігається ще на три місяці. Білорусь продовжила заборону польотів усіх типів цивільних повітряних суден (включно з БПЛА) на півдні країни, повідомляє проект "Беларускі Гаюн". Норма не стосується військової авіації.

16:35 З моменту окупації Маріуполя місця масових поховань на кладовищі у Старому Криму збільшились майже вдвічі.

Радник мера Петро Андрющенко пояснив це тим, що окупанти почали розбирати завали багатоповерхових будинків, пошкоджених та зруйнованих армією РФ. В кожному з таких будинків може бути до сотні загиблих місцевих жителів. Найчастіше тіла везуть до Старого Криму, де найближче до Маріуполя є кладовище з місцями масових поховань.

16:20 В Кремінній на Луганщині орки розстрілюють людей прямо на вулиці.

"Росіяни переслідують місцевих мешканців із проукраїнською позицією або тих, хто просто відмовляється співпрацювати з окупантами", - розповів очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

15:55 СБУ знешкодила агента ФСБ, який готувався коригувати ракетні удари по Миколаєву. Окрім розвідки дислокації та переміщення підрозділів ЗСУ в регіоні, шпигун збирав розвіддані щодо критичної інфраструктури та оборонних об’єктів у причорноморських районах.

15:40 Україна стала на крок ближче до отримання €1 мільярда допомоги від ЄС. Європарламент підтримав пропозицію Єврокомісії виділити Україні нову макрофінансову допомогу, повідомив Мінфін.

15:22 Журнал Time вийшов із фото Олени Зеленської на обкладинці.

Велика стаття про українську першу леді, яка розміщена у виданні, розповідає про життя сім'ї президента в кілька місяців, що минули з початку війни.

15:05 Повідомляється, що після заяви про відставку Борис Джонсон поговорить із Володимиром Зеленським

Раніше лунали побоювання, що після звільнення Джонсона з посади підтримка України з боку Британії ослабне.

Але сьогодні Борис переконав усіх у протилежному.

14:50 Українська розвідка не виключає, що росія намагатиметься наступати у бік Запоріжжя, - заявила на брифінгу заступник міністра оборони Ганна Маляр.

14:33 Джонсон оголосив, що ухвалив рішення піти з посад прем'єра Великобританії та лідера Консервативної партії.

14:08 Відео наслідків удару по Краматорську

13:45 У центрі Краматорська завдано авіаракетного удару, є жертви.

Про це повідомив мер Краматорська Олександр Гончаренко.

13:36 Росія знову обстріляла танкер "Millennial Spirit" під прапором Молдови. Він дрейфує у Чорному морі без екіпажу із залишками дизпалива на борту.

13:12 У Миколаєві чути вибухи, інформація уточнюється.

12:31 ВСУ "зачистили" Зміїний та знищили ворожу техніку

Підрозділи спецпризначення виконали завдання із зачистки острова Зміїний.

Знищено близько 30 одиниць ворожої техніки, виявлено покинуту амуніцію та суцільні руїни.

Українські військові встановили та закріпили державний прапор, який раніше був доставлений на острів.

12:11 США та країни Заходу вже передали Україні 9 ракетних систем Himars та аналогічних комплексів. Про це заявив секретар РНБО Олексій Данилов в інтерв'ю The Wall Street Journal.

11:48 Російські окупаційні війська продовжують штурм на сході України, а також не залишають спроб повернути позиції у Харківській та Херсонській областях.

За даними карти, окупанти продовжують атаки в районі Слов'янська, Торецька та Сіверська. Ворог планує вийти на адміністративні кордони на Луганщині, але українські бійці стримують наступ.

11:16 Борис Джонсон сьогодні піде у відставку з посади лідерів консерваторів, повідомляє ВВС.

11:00 Російські окупанти вночі завдали ракетних ударів по Харкову. Ворожі цілі потрапили біля школи-інтернату.

10:39 Литва не погодиться на встановлення зелених коридорів для транзиту вантажів до Калінінградської області РФ через свою територію. Про це заявила радник президента Литви Аста Скайсгіріте.

10:16 Українські бійці встановили наш прапор на острові Зміїному

Про це повідомив військовий Арут Папоян.

9:36 У небі над морем в Одесі видніється дим

9:29 В Одесі чути вибухи. Працює ППО.

9:00 Загальні бойові втрати Росії на 7 липня орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 36 650 (+150) осіб ліквідовано;
  • танків – 1602 (+2);
  • бойових броньованих машин – 3797 (+8);
  • артилерійських систем – 815 (+3);
  • РСЗВ - 247 (+0);
  • засоби ППО – 107 (+0);
  • літаків – 217 (+0);
  • вертольотів – 187 (+0);
  • безпілотників оперативно-тактичного рівня – 667 (+3);
  • крилаті ракети – 155 (+2);
  • кораблі/катери - 15 (+0);
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2665 (+17);
  • спеціальної техніки – 66 (+1).

8:33 ЗСУ вибили ворога із села Солодке за 45 км від Донецька

8:25 У російських підрозділах, які діють на території України, фіксується тотальне пияцтво. Крім того, значно деморалізує особовий склад російських окупаційних військ примусова мобілізація, яка триває у тимчасово окупованих районах Донецької та Луганської областей, повідомили у Генштабі.

8:00 Російські війська зробили невдалу спробу наступу на Слов'янському напрямі. Наступали в районі Довгенького – Мазанівки, але отримали відсіч і з втратами відійшли.