RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

ЗСУ успішно відбили штурм окупантів на Донбасі: хроніка війни 18 липня

Російські окупанти 145-й день ведуть повномасштабну війну проти української армії.

З 24 лютого українськими бійцями ліквідовано понад 38 тисяч російських загарбників. Наші героїчні війни продовжують завдавати ударів по тилах ворога, знищуючи командні пункти, місця дислокації військ та склади з боєприпасами.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 17 липня


23:59 Є непідтверджена інформація про кілька прильотів до передмістя Одеси. Чекаємо на офіційний коментар.

23:39 Міністр сільського господарства Німеччини Джем Оздемір скептично поставився до можливої угоди між Україною та Росією щодо "зернового коридору":

"Якщо ви все ще вірите слову Путіна, можете з таким же успіхом повірити в Санта-Клауса або великоднього кролика. Приблизно такий же рівень серйозності і достовірності".

23:20 В окупованій частині Запорізької області гауляйтером призначили Антона Кольцова. Раніше він обіймав посаду першого віце-губернатора Вологодської області РФ, а за першою спеціальністю – лікар-педіатор.

Крім того, так званим "міністром із молодіжної політики Запорізької області" окупанти призначили Антона Тицького, який обіймав посаду радника керівника Росмолоді.

23:13 Українські розвідники разом з Нацгвардією та теробороною знищили на Харківщині 36 диверсантів з морської піхоти Північного флоту ВМФ Росії та взяли в полон одного з командирів. Багато росіян отримали поранення різного ступеню тяжкості. Полоненим командиром виявився уродженець Запорізької області 1989 року народження Станіслав Трутнєв. Це військовослужбовець 140 загону спецпризначення боротьби з підводними диверсійними силами та засобами Північного флоту ВМФ Росії (в/ч 69068, Відяєво, Мурманської області). Раніше був відряджений до Сирії.

23:06 Українці почали більше довіряти один одному після початку повномасштабної війни з Росією. Наразі 63% українців стверджують, що довіряють людям загалом. Цей показник підвищився на 18% у порівнянні з жовтнем 2021 року. Окрім того, майже вдвічі зросла кількість українців, які почали довіряти жителям власного населеного пункту (із 35% до 62%). Сусідам і людям, які живуть поруч, довіряють 67% людей, а знайомим – 80% опитаних.

23:02 Виробник Bayrarktar відповів на питання про теоретичну можливість постачання безпілотників у РФ:

"Ми не робили такого і не забезпечували їх. Ми також і ніколи не зробимо цього. Бо ми підтримуємо Україну, підтримуємо її суверенітет, фактично її боротьбу за свою незалежність".

22:55 Сьогодні окупанти обстріляли касетними снарядами Корабельний район у Миколаєві. В основному поцілили у приватний сектор - пошкоджено вікна і дах у приватних будинках. Станом на 22:00, відомо про двох поранених - жінку і чоловіка. Їх забрала швидка.

22:33 Вечірнє звернення Зеленського:

"Збройні Сили нашої держави змогли завдати окупантам істотних логістичних втрат. Російській армії дедалі складніше утримувати позиції на захопленій території. Крок за кроком ми просуваємося, ламаємо постачання для окупантів, виявляємо та знешкоджуємо колаборантів. Перспектива очевидна – український прапор буде в усіх наших містах і селах. Питання – тільки час. І поки цей час триває, не забувайте підтримувати інформаційно та емоційно наших людей в окупованих районах.

І ще одна важлива новина щодо Служби безпеки України. Відбувається кадрова ревізія Служби. Вирішується питання щодо звільнення двадцяти восьми посадовців. Різний рівень, різні напрямки. Але підстави схожі – незадовільні результати роботи".

22:17 В Енергодарі на території тимчасово окупованої Запорізької АЕС ліквідували та поранили окупантів. Про це повідомив мер міста Дмитро Орлов. Відомо про 9 травмованих загарбників, яких госпіталізували до місцевої лікарні, також серед окупантів є загиблі.

22:05 Гайдай повідомив, що окупанти готуються до "референдуму" про приєднання тимчасово окупованої території Луганщини до РФ. Планували 11 вересня, але можуть раніше. Росіяни мають величезні логістичні проблеми через знищення складів з БК. По-друге, вони розуміють, що українські території їм не піддаються, і бояться контрнаступу.

21:50 РосЗМІ повідомляють, що сьогодні перший заступник глави адміністрації президента Росії Кирієнко разом із колаборантом Сальдо потрапили під ракетний удар під час візиту до Нової Каховки. Обидва вижили.

21:35 Мешканець Ірпеня та ведучий Хіт параду на музичному телеканалі М2 Карім Гуламов загинув на фронті. 26 липня йому мало виповнитися 35 років. Раніше служив у 73-му центрі спецоперацій. Після повномасштабного російського вторгнення знову став на захист України.

21:28 Окупанти будують тимчасову переправу через Сіверський Донець в Ізюмі.

21:08 У Херсоні колаборанти знищують мурал на будівлі міської ради, присвячений місцевій активістці Катерині Гандзюк.

21:06 На окупованій території Запорізької області росіяни вкрали 20 елеваторів із зерном, власники яких не погодилися з ними співпрацювати.

21:02 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний:

"Підтримую діалог з головою об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі. Традиційно поінформував свого американського колегу про оперативну обстановку.

Нам вдалося стабілізувати ситуацію. Вона складна, напружена, але повністю контрольована. Важливим чинником, що сприяв утриманню нами оборонних рубежів і позицій, є вчасне прибуття М142 HIMARS, які завдають прицільних ударів по ворожим пунктам управління, складам зберігання боєприпасів та палива".

20:37 З тимчасово окупованих територій Харківщини 18 липня евакуювалися 943 людини, серед яких 216 дітей, повідомили у Харківській ОВА.

20:27 Громадяни РФ, які незаконно заїхали на територію тимчасово окупованого Криму, після деокупації мають його покинути. Про це заявила постійна представниця України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева. Мова не йде про насильне виселення росіян з Криму, адже вони мають добровільно покинути територію, на яку прибули незаконно. А у випадку, якщо громадяни РФ захочуть залишитися на українському півострові, то їм дадуть можливість подати офіційну заявку до наших органів з проханням на дозвіл на проживання. Однак, для цього мають бути підстави й чітке обґрунтування.

20:15 Зеленський підписав закон, який скасовує обов’язок роботодавців виплачувати середню заробітну плату на час призову в особливий період працівникам, призваними на службу під час мобілізації.

20:05 Швейцарія відмовляється приймати на лікування поранених українців. Уряд посилається на нейтральний статус країни. Згідно до вимог Женевської конвенції і Гаазької угоди 1907 року, нейтральна держава має гарантувати, що реабілітовані на її території солдати не зможуть повернутися у бій. Також в уряді вважають, що відрізнити цивільних українців від військових "майже неможливо", з огляду на кількість бажаючих захищати країну зі зброєю в руках. Однак Швейцарія готова підтримувати Україну та надавати гуманітарну допомогу.

19:59 Зеленський вніс у Верховну Раду постанову щодо звільнення Баканова з посади голови СБУ.

19:35 Голова Миколаївської облдержадміністрації Віталій Кім пообіцяв винагороду 100 доларів за інформацію, яка допоможе ловити коригувальників російського вогню у Миколаївській області.

19:17 У Дніпрі з-під завалів підприємства дістали тіло загиблого. За останніми даними, ворожа атака забрала життя 4 людей, 16 отримали поранення, 7 з них зараз у лікарні.

19:13 Зеленський обговорив з бразильським президентом Болсонару важливість відновлення експорту українського зерна задля запобігання глобальній продовольчій кризі, яку, за словами українського президента, провокує РФ. Також Зеленський закликав Бразилію долучитись до санкцій проти Росії.

18:44 У Польщу прибула перша партія американських танків Abrams. В обмін Польща відправила вже понад 500 танків Т-72 різних модифікацій в Україну.

18:14 Повідомляють про вибухи в районі Каховської ГЕС у Херсонській області. Чекаємо офіційної заяви.

18:07 Артилеристи Десантно-штурмових військ та Сухопутних військ ЗСУ знищили дві 152-мм самохідні гаубиці росіян 2С19 "Мста-С".

17:48 В тимчасово окупованій Снігурівці Миколаївської області російські військові обстріляли двір однієї з багатоповерхівок на околиці міста під час знімання пропагандистського ролику. Внаслідок обстрілу загинули чотири людини. За попередньою інформацією російські військові здійснювали обстріли, аби створити відеоролик та звинуватити в цьому ЗСУ.

17:32 В окупованому Маріуполі хлопець вийшов на площу біля розбомбленого росіянами Драмтеатру з прапором України на плечах.

17:16 На Херсонщині в селі Райське пролунав вибух.

17:11 Україна розірве дипломатичні відносини з Білоруссю, якщо її армія перетне кордон. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

17:02 На Київщині посилили контроль на блокпостах. Сьогодні і завтра у Броварському районі проводяться планові тренування військових. Після цього контроль на блокпостах мають повернути до попереднього рівня.

16:52 В Санкт-Петербурзі почали агітувати йти воювати проти українців та обіцяють премії за "знищення живої сили та техніки".

16:40 Туреччина заявила, що узгоджено план та загальні принципи перевезення українського зерна морем.

"План перевезення зерна та продуктів харчування був узгоджений на загальних засадах. Ми продовжуємо наші зусилля, щоб перетворити його на конкретний імплементаційний план. Зустріч, ймовірно, відбудеться цього тижня. У цьому контексті є основні технічні питання, такі як створення операційного центру в Стамбулі, спільний контроль у пунктах виходу та прибуття у портах, забезпечення безпеки судноплавства на перевалочних шляхах", - сказав міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар.

16:23 Пропаганда Кремля показала, що військові РФ самі били по території, яку тимчасово контролюють.

15:52 Міністри закордонних справ ЄС погодилися виділити ще 500 млн євро на військову допомогу для України.

15:48 Сьогодні Рада в першому читанні ухвалила законопроєкт № 7352 про відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації для наукових, науково-педагогічних та педагогічних працівників.

Також Рада підтримала в першому читанні законопроєкт № 7481 про розширення переліку людей, які не підлягають призову під час мобілізації. Ідеться про жінок і чоловіків, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний або неповнорідний) брат чи сестра) загинули або зникли безвісти під час війни.

15:03 Рада звільнила Марину Лазебну з посади Міністра соціальної політики України.

14:36 Україна завершила ратифікацію Стамбульської конвенції.

Відповідні документи було передано заступнику генерального секретаря Ради Європи Бйорну Берзі.

Про це у своєму Twitter повідомила генеральний секретар РЄ Марія Пейчинович-Буріч.

"Я щиро вітаю передачу Україною ратифікаційної грамоти Стамбульської конвенції РЄ", - написала вона.

Україна стала 36 країною - учасницею цього договору.

14:06 Збройні Сили України минулої доби відобразили штурм російського окупаційного війська на Донецькому напрямку в районах населених пунктів Верхньокам'яне, Спірне та Серебрянка.

Крім того, українські військові завдали серйозних втрат окупантам, які намагалися вести штурмові дії на Бахмутському напрямку. Після завзятих боїв із ЗСУ росіяни відступили. Така сама ситуація для ворога склалася поблизу Кам'янки, Новомихайлівки та Вугледару Донецької області.

13:30 Одещиною об 11.00 завдано ракетного удару

Трьома літаками Су-35 з акваторії Чорного моря випущено 4 ракети повітряного базування.

Одна ракета збита над морем. Дві потрапили до об'єкту військової інфраструктури. Триває гасіння пожежі.

Ще одна потрапила до місту через Дністровський лиман, який ворог продовжує знищувати з квітня, коли міст і не функціонує.

Постраждалих немає.

13:27 Рада ЄС погодила п'ятий транш військової допомоги Україні у розмірі 500 мільйонів євро. Про це заявив голова Євроради Шарль Мішель.

12:20 Зеленський призначив тимчасовим виконувачем обов'язків голови СБ України Василя Малюка

12:10 Російські війська продовжують обстрілювати кордони України. Останнім часом більше обстрілів фіксується у Сумській області.

11:25 Слов'янськ зазнав ракетного удару, внаслідок якого без електрики решта кількох мікрорайонів, серед яких селища Мирне та Билбасівка, вулиця Целинна, частково Славкурорт та Північний.

Про це повідомляє мер міста Вадим Лях.

Ремонт утруднюється постійним обстрілом. Мер розповів, що минулого тижня під час виїзду ремонтної бригади постраждала машина, водія було поранено.

11:00 На Одещині прогримів потужний вибух під час повітряної тривоги

10:30 Збройні сили України знищили ще один склад боєприпасів та ПММ в окупованій Кадіївці (колишній Стаханов) Луганської області.

9:41 З початку повномасштабного російського вторгнення в Україні постраждали понад 1019 дітей. З них 353 дитини загинули, ще 666 отримали поранення.

9:16 Загальні бойові втрати Росії на 18 липня орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 38 450 (+150) осіб ліквідовано;
  • танків – 1687 (+3);
  • бойових броньованих машин – 3886 (+7);
  • артилерійських систем – 849 (+3);
  • РСЗВ - 248 (+0);
  • засоби ППО – 113 (+3);
  • літаків – 220 (+0);
  • вертольотів – 188 (+0);
  • безпілотників оперативно-тактичного рівня – 690 (+2);
  • крилаті ракети – 166 (+0);
  • кораблі/катери - 15 (+0);
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2753 (+7);
  • спеціальної техніки – 70 (+2).

8:24 Ще один сильний приліт за складом БК на Херсонщині

8:09 ЗСУ успішно відобразили штурми російських окупантів на Донецькому, Бахмутському напрямках, а також у районах населених пунктів Кам'янка, Новомихайлівка та Вугледар.

Російські окупанти 145-й день ведуть повномасштабну війну проти української армії.

З 24 лютого українськими бійцями ліквідовано понад 38 тисяч російських загарбників. Наші героїчні війни продовжують завдавати ударів по тилах ворога, знищуючи командні пункти, місця дислокації військ та склади з боєприпасами.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 17 липня


14:36 Україна завершила ратифікацію Стамбульської конвенції.

Відповідні документи було передано заступнику генерального секретаря Ради Європи Бйорну Берзі.

Про це у своєму Twitter повідомила генеральний секретар РЄ Марія Пейчинович-Буріч.

"Я щиро вітаю передачу Україною ратифікаційної грамоти Стамбульської конвенції РЄ", - написала вона.

Україна стала 36 країною - учасницею цього договору.

14:06 Збройні Сили України минулої доби відобразили штурм російського окупаційного війська на Донецькому напрямку в районах населених пунктів Верхньокам'яне, Спірне та Серебрянка.

Крім того, українські військові завдали серйозних втрат окупантам, які намагалися вести штурмові дії на Бахмутському напрямку. Після завзятих боїв із ЗСУ росіяни відступили. Така сама ситуація для ворога склалася поблизу Кам'янки, Новомихайлівки та Вугледару Донецької області.

13:30 Одещиною об 11.00 завдано ракетного удару

Трьома літаками Су-35 з акваторії Чорного моря випущено 4 ракети повітряного базування.

Одна ракета збита над морем. Дві потрапили до об'єкту військової інфраструктури. Триває гасіння пожежі.

Ще одна потрапила до місту через Дністровський лиман, який ворог продовжує знищувати з квітня, коли міст і не функціонує.

Постраждалих немає.

13:27 Рада ЄС погодила п'ятий транш військової допомоги Україні у розмірі 500 мільйонів євро. Про це заявив голова Євроради Шарль Мішель.

12:20 Зеленський призначив тимчасовим виконувачем обов'язків голови СБ України Василя Малюка

12:10 Російські війська продовжують обстрілювати кордони України. Останнім часом більше обстрілів фіксується у Сумській області.

11:25 Слов'янськ зазнав ракетного удару, внаслідок якого без електрики решта кількох мікрорайонів, серед яких селища Мирне та Билбасівка, вулиця Целинна, частково Славкурорт та Північний.

Про це повідомляє мер міста Вадим Лях.

Ремонт утруднюється постійним обстрілом. Мер розповів, що минулого тижня під час виїзду ремонтної бригади постраждала машина, водія було поранено.

11:00 На Одещині прогримів потужний вибух під час повітряної тривоги

10:30 Збройні сили України знищили ще один склад боєприпасів та ПММ в окупованій Кадіївці (колишній Стаханов) Луганської області.

9:41 З початку повномасштабного російського вторгнення в Україні постраждали понад 1019 дітей. З них 353 дитини загинули, ще 666 отримали поранення.

9:16 Загальні бойові втрати Росії на 18 липня орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 38 450 (+150) осіб ліквідовано;
  • танків – 1687 (+3);
  • бойових броньованих машин – 3886 (+7);
  • артилерійських систем – 849 (+3);
  • РСЗВ - 248 (+0);
  • засоби ППО – 113 (+3);
  • літаків – 220 (+0);
  • вертольотів – 188 (+0);
  • безпілотників оперативно-тактичного рівня – 690 (+2);
  • крилаті ракети – 166 (+0);
  • кораблі/катери - 15 (+0);
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2753 (+7);
  • спеціальної техніки – 70 (+2).

8:24 Ще один сильний приліт за складом БК на Херсонщині

8:09 ЗСУ успішно відобразили штурми російських окупантів на Донецькому, Бахмутському напрямках, а також у районах населених пунктів Кам'янка, Новомихайлівка та Вугледар.