RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Демора­лізований ворог продовжує хаотичні обстріли українських міст: хроніка війни 4 серпня

А 162-ту добу українська армія веде запеклі бої з окупантами. З початку війни було вбито понад 41 тисячу російських військових, але це не зупиняє ворога, який продовжує розжарювати ситуацію.

Щодня Росія продовжує знищувати інфраструктуру українських міст. У ніч на 4 серпня окупанти обстріляли Харків, Херсон та Нікополь.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 3 серпня


23:15 ЗСУ на Херсонщині масово кришать "елітних" російських десантників. На доказ успішної ліквідації росіян Стратком наводить списки знищених росіян із 747-го гвардійського десантно-штурмового полку.

22:55 Російські окупанти завершують формування угруповання на Херсонському напрямку, його завданням може бути похід у бік Миколаєва, Кривого Рогу або зупинення наступальних дій ЗСУ у районі траси Миколаїв – Херсон, заявив радник глави Офісу президента Олексій Арестович.

22:45 У Харкові лунає серія сильних вибухів. Потужний обстріл підтвердив міський голова Ігор Терехов.

22:40 Президент Володимир Зеленський звернувся до українців та світу з приводу закінчення 162-го дня протистояння російському вторгненню.

"Сьогодні відбулося засідання Ставки верховного головнокомандувача. Міністр оборони Олексій Резніков доповів щодо поточного забезпечення військ технікою та боєприпасами. Доповідали також головком Залужний, голова СБУ Малюк, міністр внутрішніх справ Монастирський. Проаналізували ситуацію на найгостріших ділянках фронту, зокрема в Донецькій області. Окрему увагу приділили стану виконання попередніх рішень Ставки, всі вони мають виконуватися на сто відсотків", - розповів глава української держави.

21:50 Протягом доби було "демілітаризовано" два склади боєприпасів, чотири бази і один штаб росіян.

21:30 Від початку повномасштабної війни Росії в Україні загинули тисячі українських захисників, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

"Ми говоримо про те, що загиблі є з обох боків. Ми говоримо про те, що з українського боку набагато менше загиблих, ніж із російського. І ми можемо сказати, що це тисячі. Тобто це не сотні", – заявила Маляр.

20:10 Окупанти починають масово переходити на застосування ЗРК С-300 по поверхні, переналаштовуючи ракетний комплекс з ведення вогню по повітряних об'єктах, повідомляє СтратКом ЗСУ. Це викликано дефіцитом ракет “тактичного” і “оперативно тактичного” рівня. Йдеться про ТРК "Точка-У" та ОТРК "Іскандер".

У переналаштованих ракета С-300 точність або катастрофічно ніяка, або досить висока. Все залежить від присутності елемента наведення - цілепокажчика, яким може бути БПЛА, або навідник. Немає наведення – точність як у Х-22, є наведення – як у КР "Калібр".

Найчастіше ніякого наведення немає, просто пускають у бік населеного пункту. І в цьому основна біда, адже ракета має величезну кількість вражаючих елементів.

19:40 Бійці 53 ОМБр ЗСУ ім. князя Володимира Мономаха з дрона скинули на голови ворога ВОГ і навчили ождного з них танцювати гопак лежачи.

19:20 Північна Македонія передала Україні 4 штурмовики Су-25, повідомляють місцеві ЗМІ. Цікаво, що ці літаки країна закупила у нас під час конфлікту на території держави 2001 року.

18:55 Спроби наступу ворога в районах Долини та Богородичного, завдяки умілим діям наших військових, завершились крахом та втечею, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:41 Штурмовими діями окупанти намагалися покращити тактичне положення в районах Бахмута, Соледара, Яковлівки та Вершини, успіху не мали та відійшли.

18:32 Ворог здійснив чергову спробу наступальних дій в районі Пісків під Донецьком, успіху не має.

18:20 Окупанти безуспішно намагалися прорвати оборону неподалік Марʼїнки під Донецьком, зазнали втрат і відійшли.

18:10 В окупованій Новій Каховці нічого нового – там приходи від HIMARS. Потім "бавовна" та "задимлення". А ще там на один склад БК ворога поменшало.

17:30 ЗСУ відійшли з двох позицій: у районі Авдіївки (шахта "Бутівка") та у напрямку Бахмута (Семигір'я). Зайняли оборону на південь від Авдіївки та на східних околицях Кодеми, повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов.

16:55 ЗСУ взяли під контроль два населені пункти — Дмитрівку в Ізюмському районі Харківської області та Мазанівку на Донеччині, також повідомив Громов.

"Протягом тижня наші війська покращили тактичне положення та посунулися в глибину оборони противника в районах населених пунктів Мазанівка, Бражківка, Сулигівка, Дмитрівка. Звільнили два населених пункти: Мазанівка та Дмитрівка", — сказав Громов.

16:05 В окупованому Біловодську обстріляли автомобіль із колаборантами, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. За його словами, у машині знаходилися т.зв. "мер" та його "заступник", обидва поранені.

15:30 Нa блoкпocтy y Вacилiвцi Зaпopiзькoї oблacтi чeкaють нa виїзд з oкyпoвaнoї тepитopiї 1200 мaшин: 6000 людeй. Рociяни пoчaли бpaти гpoшi зa виїзд бeз чepг від 100 до 500 доларів "офіційно", розповів мер окупованого Мелітополя Іван Федоров.

15:03 Правоохоронці з'ясували, що невідомий чоловік у переході до станції метро "Площа Льва Толстого" розпорошив жінці в обличчя сльозогінний газ.

"В результаті речовина потрапила і на інших пасажирів, які були на платформі", - сказали у відділі комунікації поліції Києва.

14:31 В Офісі президента України впевнені, що "референдуми" на окупованих територіях не відбудуться, бо Україна раніше їх поверне під свій контроль.

Про це заявив заступник голови Офісу президента Ігор Жовква.

14:12 У пабликах Києва пишуть, у метро люди задихаються і кашляють, бо розпорошили невідому речовину. Стверджується, що це помічено на станції Льва Толстого.

1 3:07 У четвер, 4 серпня, у Тернополі шукають вибухівку на залізничному вокзалі та Центральному універмазі.

За словами мера надійшла інформація про можливу провокацію та закладену вибухівку.

12:30 Сьогодні, 4 серпня, у центрі окупованого Донецька пролунав потужний вибух. Ймовірно, це сталося біля готелю Donbass Palace. Місцеві телеграм-канали пишуть про загиблих.

12:24 Внаслідок сьогоднішнього обстрілу Торецька загинули 8 осіб, 4 особи отримали поранення, з них 3 дітей. Про це повідомив голова Донецької ОВ Павло Кириленко.

За його словами, один із «прильотів» припав на зупинку громадського транспорту, де на той момент перебували люди.

Крім того, є потрапляння до району церкви, поранено священика, пошкоджено навколишні багатоповерхівки.

За попередньою інформацією, обстріл провадився з артилерії.

11:15 У лісовій частині Бучанської громади Київської області затримали групу чоловіків із семи осіб. Правоохоронці підозрюють, що вони причетні до ДРН.

10:50 Білоруський військовий контингент візьме участь у стратегічному командно-штабному навчанні "Схід-2022", яке відбудеться на території Росії.

10:10 Тим часом Китай розпочав масштабні навчання навколо Тайваню.

9:24 Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 04.08 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 41500 (+150) осіб ліквідовано,
  • танків - 1789 (+15) од.,
  • бойових броньованих машин - 4026 (+4) од.,
  • артилерійських систем - 946 (+7) ОД,
  • РСЗВ - 260 (+1) од.,
  • засоби ППО - 118 (+0) од.,
  • літаків - 223 (+0) од.,
  • вертольотів - 191 (+0) од.,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 742 (+2),
  • крилаті ракети - 182 (+2),
  • кораблі/катери - 15 (+0) од.,
  • автомобільної техніки та автоцистерн - 2960 (+38) од.,
  • спеціальна техніка – 83 (+0).

9:00 Вночі ворог вдарив по околицях Запоріжжя

8:41 Карта бойових дій на Донбасі:

8:07 Російські окупанти зазнають втрат, деморалізовані та вишукують будь-яку можливість отримати легке поранення. Щоб потрапити назад, на територію Росії вдаються до різноманітних симуляцій поганого здоров'я, зазначають у Генштабі.

8:07 Під час обстрілів у ніч проти 4 серпня росіяни потрапили до адміністративної будівлі у Немишлянському районі Харкова.

8:00 Українські війська знову завдали удару по пункту базування окупаційних військ у Чорнобаївці Херсонської області. Знищено пункт управління 22-го армійського корпусу берегових військ Чорноморського флоту Росії.