RU  UA

Виграшна позиція Ердогана та вразливі місця Путіна: чого чекати від зустрічі у Сочі

На майбутній зустрічі з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом кремлівський диктатор путін проситиме його про те, щоб він став миротворцем на переговорах з Україною. Путін відчайдушно потребує перемир'я і хоч якоїсь перемоги в Україні, тому заради цього може здати Ердогану Нагірний Карабах та Сирію.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив публіцист і політолог, який багато років проживає в США, Андрій Піонтковський.

"Завтра він приїжджає в Сочі, і путін намагатиметься схилити його до того, щоб він став центром такого миротворчого процесу. Але Ердоган – не проста людина, він вимагатиме у путіна величезної ціни, і ми бачимо вже якої. Азербайджанська армія, а по суті це турецька армія – минулого року була підписана угода про об'єднання турецької та азербайджанської армії – почала наступ у Карабаху. Вони прагнуть закінчити те, що вони не встигли зробити в попередню війну, і завоювати всю територію Карабаху. Умовою Ердогана буде невтручання російської сторони", - пояснив Піонтковський.

На думку політолога, Ердоган також зацікавлений у Сирії.

"Він збирається активізуватися на півночі Сирії в провінції Ідліб аж до звільнення від військ Садата міста Алеппо. Це символічне місто для Оттоманської імперії. Такі величезні умови, які поставив Ердоган, і путін, який перебуває у відчайдушному становищі, якому необхідне перемир'я, щоб щось продати своєму глибинному народу як фейкову перемогу, піде на ці умови, здавши Ердогану не тільки Ассада, а й свого союзника – Вірменію", - зазначив він.

На даний момент путін відчайдушно прагне перемир'я, адже тоді він зможе врятувати своє обличчя.

"Пріоритет путіна – тільки Україна. Зараз уже навіть не наполеонівські плани – взяття Києва та Одеси –, а порятунок обличчя. Чому він так хоче перемир'я? При цьому у нього залишиться не лише ОРДЛО та Крим, а ще великий шматок Запорізької та Херсонської областей, і це він продасть як свою перемогу", - наголосив Піонтковський.

Водночас, одразу після підписання перемир'я проросійське лобі в США почне кричати про скасування постачання озброєння в Україну.

"Я, як людина, яка перебуває у Вашингтоні, скажу вам, що тут почнеться наступного дня. Наступного дня вся путінська клоака тут, а вона досить впливова, закричить: "Давайте дамо світу шанс, нарешті досягнуто перемир'я, треба припинити постачання зброї в Україну". Ось цього він і добивається. Він розуміє, що з кожним тижнем розкручується маховик поставок, і українська армія перетворюється на дуже грізну силу. Зупинити постачання озброєнь, закріпити територіальні захоплення і продати своєму глибинному народу так звану перемогу. Ось чого відчайдушно потребує путін", - додав політолог.

У питанні переговорів можна назвати ще одну важливу в психологічному плані деталь.

"До того він у цьому зацікавлений, що пішов на абсолютно безглуздий крок. Учора він притяг до Москви абсолютно дискредитовану людинe, яка зневажається у всій Німеччині, - колишнього канцлера Німеччини Шредера. І про що ж говорив Шредер? Про те, як важливо, щоб Туреччина стала на чолі миротворчого процесу", - зауважив Піонтковський.

Враховуючи відчайдушне становище путіна, Ердоган може виграти на кількох напрямках.

"Що стосується Туреччини, то Ердоган все йому наобіцяє, візьме і Вірменію, і Сирію. Ну а потім він розведе руками і скаже: "володимире володимировичу, я старався, але ці українці не погоджуються на перемир'я", - зазначив політолог.

Завтрашня зустріч у Сочі стане дуже цікавою, оскільки президент Туреччини усвідомлює, наскільки сильно його потребує путін.

"На цій зустрічі будуть мацати не реакцію Заходу, це Ердоган мацатиме путіна за його вразливі яйця. На противагу всім фізіологічним та анатомічним нормам, Ердоган тримає путіна одночасно за три яйця: Нагірний Карабах, Сирія та Лівія. Скрізь знаходиться у потенційному військовому протистоянні з російськими військами, і скрізь його військова позиція набагато сильніша, тому що це його регіон. Ердоган приїжджає з дуже сильною позицією, розуміючи, як відчайдушно потребує його путін. Він зараз за Ердогана, як за соломинку тримається. Дуже цікава завтра буде зустріч", – резюмував Піонтковський.