RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

ЗСУ змістили лінію фронту, ворог зазнає величезних втрат: хроніка війни 7 вересня

196-ту добу триває повномасштабна війна Росії проти України. З перших днів війни росіяни продовжують зазнавати великих втрат – українськими захисниками вже знищено майже 50 000 окупантів.

5 вересня ЗСУ розпочали масований наступ на позиції ворога в Харківській області, завдяки чому вдалося змістити лінію фронту в регіоні. Також успіхи ЗСУ досягли і на Півдні країни.

Вранці 6 вересня окупанти завдали ракетних ударів по Харкову та Дніпропетровській області.

"Апостроф" продовжує стежити за тим, що відбувається в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 6 вересня


23:20 Росія повернула тіло британського волонтера Пола Урі зі слідами катувань. Розслідування цієї справи наразі доручено Головному слідчому управлінню СБУ. За словами генпрокурора є причини вважати, що цьому волонтеру не надавалася необхідна медична допомога, і, можливо, це й було причиною смерті. Очільник українського МЗС Кулеба пообіцяв, що винних у цьому злочині обов'язково встановлять та притягнуть до відповідальності.

23:06 РНБО застосувала санкції до 606 росіян з керівництва РФ. Зокрема, під санкції потрапили 28 членів Ради безпеки, 154 члени Ради федерації та 424 депутати Держдуми. Всі вони несуть відповідальність за війну Росії проти України, і жоден з них не уникне покарання. Україна уже зробила частину необхідних юридичних, дипломатичних і політичних кроків для досягнення такого покарання.

23:00 Росія готує провокації в межах дезінформаційної кампанії з "продажу" західного озброєння на "чорному ринку". Кремль може готувати теракти в Європі з використанням нібито "наданої Україні" зброї напередодні проведення чергової зустрічі Контактної групи з питань оборони України в Німеччині.

"З метою підриву довіри до України в очах західних партнерів з Європи висока ймовірність здійснення терористичних актів чи інших злочинів під керівництвом російських спецслужб із використанням західного озброєння, нібито "наданого Україні". У випадку успіху таких провокацій російська сторона планує звинуватити Україну та використає міжнародні майданчики для спроби публічної дискредитації нашої держави", – повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО.

22:43 У Мелітополі підірвали штаб "Єдиної Росії" у будівлі Нової пошти на вулиці Ломоносова, де йшла підготовка до фейкового референдуму.

22:35 Окупантів наполохав безпилотнік.

22:31 Зеленський: "Цього тижня маємо хороші новини з Харківщини. Певно, всі ви вже бачили повідомлення щодо активності українських оборонців. І, думаю, кожен громадянин відчуває гордість за наших воїнів. Це заслужена гордість, правильне відчуття. Зараз іще не час називати ті чи інші населені пункти, у які повертається український прапор. Але час сказати слова подяки 25-й повітряно-десантній бригаді, 92-й окремій механізованій бригаді та 80-й десантно-штурмовій бригаді за хоробрість і героїзм, проявлені під час виконання бойових завдань. Також дякую сьогодні 406-й окремій артилерійській бригаді за надзвичайно успішні влучання в районах зосередження окупантів на півдні нашої країни та 60-й окремій піхотній бригаді, яка послідовно просуває наші позиції".

22:05 Швеція передасть Україні 7-й пакет військової допомоги з артилерійськими боєприпасами вартістю 500 млн шведських крон. Також Швеція розгляне можливості відправлення артилерійських установок Archer, зенітно-ракетних комплексів RBS70 та іншої техніки.

21:42 У Нацгвардійців на Харківщині сьогодні був жирний "улов" – у полон взяли вагнерівців.

21:19 Десь на півдні. Росіян накрили на понтонній переправі.

21:08 Окупанти тікають від ЗСУ.

20:46 Повідомляють, що на Херсонщині пролунало більше 10 вибухів в районі Дар'ївського моста.

20:44 Лідер польської правлячої партії "Право та справедливість" Ярослав Качинський вважає, що Польща може орієнтуватися лише на двох союзників — Україну та Велику Британію.

20:11 Постійний представник РФ при міжнародних організаціях у Відні Міхаіл Ульянов заявив, що ідея створення безпечної зони навколо Запорізької АЕС є "крихкою та сирою", однак "її вектор заслуговує уваги". Ульянов планує завтра зустрітися з головою МАГАТЕ Рафаелем Гроссі й "попросити його пояснити" цю ініціативу.

19:41 Є імовірність запуску ракет Х-101 зі стратегічних бомбардувальників Ту-95 із району Астрахані (Каспійський напрямок). Окупанти можуть мстити за Харківщину та Херсонщину. Також у небі над Кримом знаходиться ворожа тактичная авіація. Можливі пуски ракет.

19:38 У Козацькому військові РФ примусово виселяють місцевих жителів та продовжують розміщати озброєння і військову техніку у подвір’ях навчальних закладів.

19:02 На Чернігівщині снайпер збив ворожий дрон, влучивши йому у гвинт.

18:48 Сьогодні ЗСУ збили два російські штурмовики Су-25 "Грач".

18:27 Кількість загиблих внаслідок удару рашистів по Слов'янську зросла до трьох. ДСНС закінчили розбирати завали.

18:05 Уряд Німеччини відмовився постачати Україні броньовані автомобілі Dingo, яких у бундесверу понад 500 одиниць. Про це пише Bild із посиланням на секретний документ, який з минулого тижня циркулює у Міноборони Німеччини. Автомобілі типу Dingo використовуються для навчання та участі у навчаннях, а також в операціях. Можлива передача вже розглядалася на ранній стадії війни в Україні, але була відхилена через власні потреби.

17:59 Приблизно о 15:40 ворог обстріляв "Градом" село Малотокмачка на Запоріжжі. В одному з дворів знаходилось 8 цивільних людей, вони в цей час отримували гуманітарну допомогу. В результаті обстрілу 5 людей тяжко поранені, 3 вбито.

17:55 Німеччина досягла межі в озброєннях, що поставляються ЗСУ, з запасів бундесверу, заявила міністр оборони Крістіна Ламбрехт.

17:42 У Куп'янську Харківської області знищено штаб росіян.

17:11 Ердоган заявив, що Захід дотримується помилкової позиції, надаючи Україні зброю: "Я відкрито заявляю про помилковість позиції Заходу. Тому що є дії Заходу, засновані на провокуванні сторін. Заявляють про військову підтримку. Однак за фактом, скільки є на Заході старої зброї та металолому, відправляють в Україну".

До того ж Ердоган вважає, що Європа сама винна у теперішній енергетичній кризі: "У нас немає проблем із природним газом. Європа насправді пожинає те, що посіяла. Позиція пана Путіна говорить про те, що якщо ви робите так, то і я робитиму так. Він використовує всі наявні у його розпорядженні засоби та зброю. Найважливішим із них є природний газ".

17:01 Жителів прилеглих до ЗАЕС територій закликали терміново евакуюватись. Таку заяву зробила голова Мінреінтеграції Ірина Верещук. Окупанти не припиняють обстріли та провокації.

16:55 На Херсонщині окупанти намагалися налагодити альтернативну переправу в районі Голої Пристані, проте ЗСУ завдали удару по баржі з окупантами та бойовою технікою на борту.

16:49 Нова Гусарівка.

16:43 Іспанія направила Україні черговий літак із боєприпасами для великокаліберних артилерійських систем. Це вже п'яте постачання озброєння для Києва від Мадрида за останні кілька днів.

16:38 Українські морські піхотинці вчора знищили самохідну російську гаубицю "Мста-С" та 7 загарбників.

16:30 Кільце стискається.

15:59 Адвокат Максим Гребенюк, який допомагає російським військовим та їхнім рідним домагатися захисту своїх прав, розповів про скарги солдатів. Вони свідчать про виснаження людських ресурсів в армії і говорять про нездатність російської влади забезпечити учасників "спецоперації" належним фінансовим забезпеченням та соціальною допомогою. Тих, хто вирішив відмовитися воювати, за будь-яку ціну намагаються утримати від розірвання контракту, а "дірки" на передовий російське командування, зважаючи на все, вирішило затикати моряками.

15:49 Авіабази в окупованому Криму було уражено серією успішних ракетних ударів, про це заявили головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та генерал-лейтенант Михайло Забродський.

15:41 З початку повномасштабного вторгнення Росія випустила з території окупованого Криму вбік України 750 ракет. Про це повідомила постійна представниця президента України в АРК Таміла Ташева.

15:36 Енергодар знову перебуває під обстрілами окупантів. Як повідомив мер міста Дмитро Орлов, вдруге за добу через обстріл Енергодар залишився без світла. Комунальники та інші служби не встигають завершити аварійні роботи, оскільки після чергових прильотів їм доводиться ремонтувати все заново.

15:34 Повідомляють, що ЗСУ взяли до казана російський спецназ на Харківщині.

15:15 За добу на Донецькому та Херсонському напрямках морські піхотинці та артилеристи завдавали ударів по скупченню живої сили та техніці окупантів.

14:50 Литва направила в Україну партію гаубиць. Заявила про необхідність безперервної допомоги нашій країні у протистоянні російській агресії.

14:27 "У найближчі 3-10 років". Польщі потрібно готуватися до війни з Росією – заступником міністра оборони Польщі

"Існує серйозний ризик війни з Росією, з якою ми зіткнемося у найближчі 3–10 років. Ми маємо використати цей час для максимального переозброєння польської армії", – сказав Очепа

14:00 У полон ЗСУ потрапив підполковник армії окупантів

13:44 Повідомляють про вибухи в окупованому Маріуполі

13:09 Глава Кремля Володимир Путін визнав розташування військових Росії на території Запорізької АЕС.

За словами Путіна, російські військові контролюють станцію. У той же час він в черговий раз заперечив обстріли по ЗАЕС з боку окупантів. Нібито його солдати знаходять уламки снарядів HIMARS та "інших західних засобів поразки".

13:01 Кадри знищення ворожого вертольота на Херсонщині

12:43 Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данилов заявив, що перемога України у війні проти РФ буде непростою та нешвидкою. Однак на його думку, це не затягнеться на роки.

12:09 Ось такі фото надсилають із фронту

11:49 Влада Литви, Латвії та Естонії досягла домовленості про обмеження в'їзду громадян Росії через сухопутні кордони.

11:30 Відео знищення ворожого Су-25 на Харківщині

10:50 Українські бійці сьогодні, 7 вересня, збили російський вертоліт Ка-52. Ворожу мету "приземлили" у Херсонській області.

10:16 Жителів Балаклії закликали дотримуватись інформаційної тиші.

9:58 Краматорську на Донеччині сьогодні також дісталося. Рано-вранці ракетним ударом зруйнувало психіатричну лікарню. Про це повідомив мер Олександр Гончаренко:

"Без жертв, але серйозні руйнування закладу".

9:20 Загальні бойові втрати Росії на 7 вересня орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 50610 (+460) осіб ліквідовано;
  • танків – 2097 (+20);
  • бойових броньованих машин – 4520 (+36);
  • артилерійських систем – 1194 (+15);
  • РСЗВ - 300 (+4);
  • засоби ППО – 156 (+0);
  • літаків – 237 (+1);
  • вертольотів – 208 (+1);
  • безпілотників оперативно-тактичного рівня – 880 (+4);
  • крилаті ракети – 214 (+5);
  • кораблі/катери - 15 (+0);
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3320 (+15);
  • спеціальної техніки – 109 (+1).

9:00 У Новій Каховці пролунав вибух

8:41 У Слов'янську внаслідок обстрілу обвалився під'їзд житлового будинку


8:20 Одна з ракет, випущена російською армією по Харкову вночі 7 вересня, потрапила до двоповерхової будівлі, повідомив голова Харківської ОВ Олег Синегубов. Загиблих чи поранених немає. Зайнялося автомийка, пошкоджено кафе, магазини, автомобілі. Друга російська ракета потрапила у землю

8:10 Українські сили звільнили від російських окупантів кілька населених пунктів на Херсонщині. Їх назва не , щоб зробити зачистку від диверсійних груп та розмінування.

Про це повідомила керівник об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони України Південь Наталія Гуменюк в ефірі Freedom.

8:00 Контратака на Харківщині: ЗСУ відкинули росіян на лівий берег річок Сіверський Донець та Середня Балаклійка, – ISW.