RU  UA

Зустріч Сі Цзіньпіна і Путіна в Узбекистані: чого чекати

Президент росії володимир путін зустрінеться з лідером Китаю Сі Цзіньпінем в Узбекистані. Під час зустрічі політики можуть обговорити і провал російської армії в Україні, через що китайці втратили обличчя.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

"Знаєте, це така чорна шухляда. Незрозуміло, що воно буде, яка історія с Сі Цзіньпінем. Розрахунки росіян на китайських товаришів не дуже сильно справдилися зі зрозумілих причин. У Сі Цзіньпіна зараз стоїть питання переобрання, уповільнення економічного зростання, проблеми з юанем, серйозні переговори з американцями, загострення ситуації з Тайванем і багато-багато таких нюансів, як і погрози застосувати санкції проти Китаю. Все це в цілому не створює позитивне тло для цих переговорів", - пояснив Семиволос.

За його словами, китайський лідер може дорікнути путіну за провал в Україні, де росіяни обіцяли швидко перемогти.

"Очевидно, Сі має нагадати путіну про те, що він його надурив, обіцяючи швидку військову кампанію, що китайці втратили обличчя і по суті порушили свої власні принципи, особливо на початку цієї війни. Пам'ятаєте, вони тримали паузу аж до 10-х чисел березня, коли вже переконавшись, що росіяни не змогли здійснити бліцкриг, були змушені визнати, що путін розв'язав війну. Як мінімум, товариш Сі не буде робити якихось різких кроків у відносинах із путіним і точно ми почуємо багато приємних слів як у бік Китаю, так і в бік росії", - резюмував Семиволос.