RU  UA  EN

Понеділок, 8 липня
  • НБУ:USD 40.39
  • НБУ:EUR 43.45
НБУ:USD  40.39
Світ

Успіхи ЗСУ на фронті та ракетні удари по Дніпру та Запоріжжю: хроніка війни 3 жовтня

Український народ 222-й день продовжує боротися із російськими окупантами. ЗСУ продовжують активний контрнаступ на сході України, а також завдають точних ударів по позиціях окупантів на Півдні.

У відповідь на подібні дії української армії Росія в паніці проводить мобілізацію та звозить до України нових новобранців.

У ніч на 3 жовтня рашисти вкотре обстріляли Запоріжжя, Дніпро та Нікополь.

"Апостроф" продовжує стежити за тим, що відбувається в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 2 жовтня


23:59 ЗСУ завдали ударів по двох понтонних мостах в районі Даріївки Херсонської області під час пересування російської танкової роти. Про це повідомив радник Офісу президента Олексій Арестович.

23:34 Вечірнє звернення Зеленського: "Є нові звільнені населені пункти у кількох областях. Ідуть жорсткі бойові дії на багатьох ділянках фронту".

23:29 Російські тг-канали жаліються, що українські воїни зайняли селище Дудчани. За одними джерелами, рашисти звідти пішли, за іншими – лінія фронту зараз проходить Дудчанським водосховищем: північну половину контролюють українські війська, південну – російські.

23:24 Вибухи у Нікополі тривають.

22:57 Росіяни "своїх не кидають".

22:19 Пентагон вважає, що українським силам наразі вдається досягати своїх стратегічних цілей – вести контрнаступальні дії на Харківському, Донбаському й Херсонському напрямках.

"Що ми спостерігаємо зараз? По-перше, приголомшливий успіх на передовій конфлікту на Харківщині, а також ключові стратегічні успіхи українських сил на Донеччині та Луганщині, зокрема нещодавнє повернення контролю над містом Лиман", – заявила заявила помічниця міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Селеста Валландер.

21:43 США незабаром оголосять, що відправлять ще чотири M142 HIMARS у новому пакеті зброї на $625 мільйонів для України, пише Reuters.

21:40 Шевченківка на Херсонщині. Чекаємо офіційного підтвердження.

21:15 Повідомляють про вибухи та обстріл окупантами Нікополя.

21:03 Командири з "Азовсталі" побачилися зі своїми рідними. Вперше після звільнення з російського полону.

20:01 Перше фото гендиректора ЗАЕС Ігора Мурашова після звільнення з полону.

19:55 Повідомляється, що російські війська підірвали міст у районі Дудчан Херсонської області.

19:49 Цей Маск поламався, несіть іншого.

19:12 Окупанти завдали ракетного удару по медустанові у Куп'янському районі Харківської області. За попередньою інформацією, загинув лікар-анестезіолог, ще одна медсестра отримала поранення. На місці працюють рятувальники.

18:50 Франція планує передати Україні 20 бронеавтомобілів Bastion. Вони можуть перевозити до 10 військових, та вже протягом багатьох років перебувають на озброєнні країн Африки. За даними ЗМІ, Україні передадуть модель, оснащену баштою з можливістю встановлення кулемета калібру 12,7 мм.

18:34 ЗСУ відбили атаки військ РФ у районах населених пунктів Майорськ, Нью-Йорк, Зайцеве, Невельське та Побєда, інформує Генштаб ЗСУ.

18:15 Російські терористи заявили, що ЗСУ вдалося перетнути адмінкордон "лнр" та закріпитися у напрямку Лисичанська. Чекаємо на інформацію від Генштабу.

18:07 Гендиректора Запорізької АЕС Ігоря Мурашова звільнили з російського полону. Про це повідомив голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

17:41 Євросоюз підписав меморандум про виділення Україні 5 мільярдів доларів макрофінансової допомоги.

17:33 В Золотій Балці встановлено прапор України.

17:07 У рамках тренувальної місії ЄС підготовку можуть пройти до 15 тисяч українських військових. Країни Євросоюзу досягли попередньої домовленості щодо її створення. 3 тисячі українських військових пройдуть спеціальну підготовку: тактико-бойову для командирів чи курси для інженерів. Остаточно проект має бути затверджено на засіданні Ради ЄС 17 жовтня.

16:53 З полону російських військових повернувся Віктор Пендальчук, директор Каховської школи. Його викрали вдруге 10 вересня. Перший раз чоловіка забрали в полон 30 квітня, а відпустили через два тижні.

16:35 Угорщина, Кіпр, Греція та Мальта блокують нові санкції проти РФ, зокрема вони не хочуть, аби ціни на російську нафту обмежували. Незгодні країни дуже стурбовані, що ЄС заборонить їхньому танкерному флоту перевозити російську нафту, а отже заробляти гроші. Натомість, посли ЄС планують провести з цими країнами зустрічі щодо обговорення нових санкцій.

16:22 Смт Борова під контролем ЗСУ, Про це повідомила Борівська селищна рада.

16:04 У Бучі сьогодні попрощалися з полковником ЗСУ Михайлом Матюшенком, який очолював групу льотчиків, відомих під збірною назвою "Привид Києва", та загинув у небі над Чорним морем під час виконання бойового завдання у повітряному бою у червні.

15:48 Держдума РФ одноголосно ратифікувала "договори" про "приєднання" "ДНР", "ЛНР", Запорізької та Херсонської областей. 4 жовтня це рішення має бути затверджено Радою Федерації. Спікер Держдуми Володін заявив, що "в РФ із сьогодні 89 суб'єктів".

15:42 У Міноборони РФ несподівано підтвердили вдалий наступ ЗСУ на Херсонщині: "Танковими підрозділами, що перевершують наші сили, на напрямі Золота Балка, Олександрівка противник зумів вклинитися в глибину нашої оборони".

15:38 У Маріуполі пролунав вибух, після чого почалася пожежа.

14:59 У понеділок, 3 жовтня, посли ЄС розглянуть восьмий пакет санкцій, які планується запровадити проти Росії.

14:16 Український спецназ показав фото та документацію нового трофею, захопленого ЗСУ на позиціях окупантів – нову розробку – міну ОЛА-8Т.

13:07 У Кремлі вперше прокоментували заявку України щодо членства в НАТО, заявивши, що нібито саме орієнтація на альянс стала причиною для війни. Про це сказав Пєсков.

11:38 ВСУ змогли перетнути адмінкордон «лнр» та закріпитися у напрямку Лисичанська, – «представник народної міліції лнр» Андрій Марочко.

11:00 Колишній прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон отримав нову посаду у Консервативній партії. Він очолить групу дружби з Україною.

10:22 ЗСУ просуваються в районі Лиману, змушуючи російських окупантів тікати все далі, а також Сили оборони продовжують деокупацію Харківщини, звільняючи населені пункти на схід від Куп'янська. Зокрема, прапор України знову майорить над Ківшарівкою.

9:55 ВСУ процвітають на півдні України, але просять зберігати тишу

«Не повідомляйте навіть позитивні, на вашу думку, новини про дії наших підрозділів. Передчасне протікання інформації може коштувати життя як воїнам-визволителям, так і мирним жителям тих населених пунктів, де йде військова операція», — повідомило Оперативне командування «Південь».

9:20 Загальні бойові втрати Росії на 3 жовтня орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 60 430 (+320) осіб ліквідовано;
  • танків - 2380 (+3);
  • бойових броньованих машин – 4991 (+16);
  • артилерійських систем – 1405 (+0);
  • РСЗВ - 338 (+1);
  • кошти ППО – 176 (+0);
  • літаків – 265 (+1);
  • вертольотів – 228 (+1);
  • безпілотників оперативно-тактичного рівня – 1026 (+11);
  • крилаті ракети - 246 (+0);
  • кораблі/катери – 15 (+0);
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3811 (+15);
  • спеціальної техніки – 131 (+0).

8:42 Вранці у понеділок, 3 жовтня, по всій території України, крім Криму, було оголошено повітряну тривогу. Незабаром пролунало кілька вибухів у Дніпрі та області.