RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Атака дронів-камікадзе по Київщині та контрнаступ ЗСУ: хроніка війни 5 жовтня

Україна 224 день продовжує вести запеклу боротьбу з російськими окупантами. Ворог зазнає колосальних втрат у боях з українськими силами оборони - кількість загиблих уже перевищила 60 тисяч людей.

Паралельно із цим ЗСУ продовжують успішний контрнаступ на всіх напрямках, ворог не може нічого протиставити мощі української армії.

Вранці 5 жовтня окупанти завдали підлого удару дронами-камікадзе по Білій Церкві Київської області, постраждала одна людина.

"Апостроф" продовжує стежити за тим, що відбувається в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 4 жовтня


23:57 Зеленський повідомив, що лише за поточну добу українські військові звільнили три населені пункти на Херсонщині: Нововоскресенське, Новогригорівка та Петропавлівка.

23:40 Повідомляють про вибухи в Одесі. Працює система ППО. Відомо, що з територїї Криму відбувся масований запуск іранських безпілотників.

23:16 Актуальна карта на Херсонському напрямку з урахуванням останніх оголошених звільнених населених пунктів.

22:50 В Ізюмi енергетики обіцяють повернути світло до 9 жовтня.

"Коли буде світло, з'явиться вода і повинна запрацювати каналізація. Газові служби працюють над тим, щоб газ з'явився у приватному секторі. Щодо опалення багатоповерхівок - рішення буде прийматися індивідуально, виходячи з того, які котельні залишились, а які можна відновити", - зазначив заступник мера.

22:33 Артилерія ЗСУ добиває колони військ РФ, які біжать із Лимана.

22:29 Американські спецслужби вважають, що вбивство Дар'ї Дугіної, дочки "ідеолога Путіна" Олександра Дугіна, було результатом таємної операції, проведеною кимось в українській владі. Про це пише The New York Times із посиланням на співрозмовників в американській розвідці. Чиновники в США стверджують, що вони нічого не знали про підготовку такої операції, а якби знали, то обов'язково відмовили б Україну він неї. Також вони переконують, що вже дорікнули українському керівництву за смерть Дугіної. Але, як пише видання, в українській владі заперечують свою причетність до вбивства. В США припускають, що за ліквідацією Дугіної може стояти якась окрема частина української влади, і решта може бути не в курсі справи.

22:18 "Укрпошта" повернулася у Лиман.

22:00 На Харківщині біля села Новоплатонівка під час огляду бази відпочинку "Світло шахтаря" виявили два трупи цивільних віком приблизно 30-35 років, яких закатував російський спецназ. Тіла знайшли у ямі глибиною 4 метри. Ліва рука одного чоловіка була з’єднана кайданками з правою рукою другого загиблого. Також під час огляду на черепі одного із трупів виявлено перелом лівої скроневої ділянки, у другого — вогнепальне поранення черепа.

21:39 ЗСУ вже звільнили 6 населених пунктів на Луганщині. Людей закликали поїхати подалі від фронту або перебувати близько до укриття. Про це повідомив очільник Луганської військової адміністрації Сергій Гайдай.

21:16 До списку санкцій РНБО потрапили співачки Анна Седокова, Регіна Тодоренко, Таісія Повалій, Ані Лорак. Про це повідомляє "Економічна правда" з посиланням на власні джерела. Після затвердження указу у зрадниць конфіскують усі активи в Україні. Чекаємо на офіційне підтвердження.

21:03 Російська армія знову обстріляла прикордоння Чернігівщини. З 17:50 до 18:05 спостерігачі повідомили про 15 приходів, імовірно з САУ, в районі населеного пункту Кам'янська Слобода. Втрат серед особового складу та техніки немає. Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

20:58 Російські військові підняли білий прапор і на БМП-2 здались в полон. Подробиць поки що нема.

20:16 Сили НАТО перехопили 4 російські винищувачі в авіапросторах Польщі та Швеції. За тривогою були підняті в небо винищувачі Повітряних сил Італії. Російські військові літаки були змушені повернутися до повітряного простору Калінінграда.

20:02 Муміфіковані тіла двох чоловіків знайшли у підвальному приміщенні зруйнованого будинку у звільненому селі Кам'янка на Харківщині. Виявлені останки направлені для проведення судово-медичної експертизи. Спеціалісти встановлять причину смерті людей.

19:47 Чехія схвалила подальшу військову допомогу Україні. До нового пакету входить важка техніка, але подробиці Чехія оголошувати не буде з міркувань безпеки.

19:29 Глава МАГАТЕ вирушив до Києва.

"Їдемо до Києва на важливі зустрічі. Потреба у створенні зони ядерної безпеки навколо Запорізької атомної електростанції зараз актуальна як ніколи", - написав Рафаель Гроссі у Twitter.

18:47 На Донеччині в бою загинув “кіборг”, історик, завідувач інформаційно-видавничого відділу Національного заповідника “Хортиця”, депутат Запорізької міської ради останніх двох скликань, військовий ЗСУ В’ячеслав Зайцев.

18:42 Повідомляється про вибухи в Миколаєві.

18:22 Українська авіація завдала ударів по пунктах розгортання ворожих зенітно-ракетних комплексів в Каховському районі на Херсонщині, інформує ОК "Південь". У Бериславському знищено міномет 120 калібру та ліквідовано 11 російських військових.

17:58 Звільнено Макіївку.

17:39 Путін доручив передати Запорізьку АЕС під "управління" Росії.

17:29 Повітряні Сили ЗСУ припускають, що Росія може мати сотні іранських дронів-камікадзе. Речник Командування Повітряних Сил каже, що в РФ є близько 4 борти такого озброєння, йдеться про сотні дронів або й більше.

16:50 Путін доручив провести масову диспансеризацію українських дітей на захоплених територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

16:46 Представник Міністерства закордонних справ Ірану Насер Канаані заявив, що його країна "вважає опубліковану новину про постачання до Росії безпілотників для використання у війні в Україні безпідставною та не підтверджує її".

Нагадаємо, іранські безпілотники, у тому числі марковані як “Герань”, використовувалися Росією для десятків атак по містах України в Одеській, Миколаївській, Дніпропетровській, Харківській та інших областях.

16:20 Перша візуально підтверджена втрата російського 300-мм РСЗВ "Смерч" в Ізюмі.

16:02 Керівник "Енергоатому" Петро Котін взяв на себе виконання обов’язків генерального директора Запорізької АЕС. Всі подальші рішення стосовно роботи станції прийматимуться безпосередньо у центральному офісі "Енергоатому". Всі технічні питання експлуатації енергоблоків будуть, як і раніше, вирішуватись технічним персоналом АЕС за погодженням із центральним офісом компанії.

15:54 Представник ГУР МО України Вадим Скібіцький розповів, що приховану мобілізацію російська влада почала проводити після перших значних невдач своєї армії:

Ще в травні з’явилися перші ознаки, що рф не справляється з тими завданнями, які перед собою поставила. Швидке захоплення Києва і повна окупація України не вдалися. Тоді ж почали з’являтися перші так звані добровольці, відбулося залучення “боевого армейского резерва страны”, почали активно рекрутувати людей російські приватні військові компанії, з’явилися так звані патріотичні батальйони, набір до яких мали робити всі федеральні утворення рф. Було багато прикладів того, що скритно проводиться мобілізація, але про це ніхто не говорив”.

15:48 Росіяни поводяться як неандертальці.

14:47 У Росії порушено першу кримінальну справу за ухилення від т.зв. «часткової мобілізації», — повідомляють росЗМІ з посиланням на керівника міжнародної правозахисної групи Павла Чікова.

Проти 32-річного жителя Пензи порушено кримінальну справу за статтею 328 КК РФ. Він відмовився підписати повістку до військового комісаріату. Підозрюваного затримали за підтримки ОМОНу, він другу добу перебуває в ІТТ.

13:15 Путін не планує сьогодні звернення до росіян - Пєсков спростував новину про те, що президент РФ планує виступ

12:55 Розпочалася деокупація Луганської області, – голова Луганської ОВА Гайдай

Вже кілька населених пунктів звільнено, там встановлюються прапори України.

12:30 Восьмий пакет санкцій проти Росії погоджено

Про це повідомила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн.

«Ми ніколи не погодимося ні на фіктивні путінські референдуми, ні на будь-яку анексію України. Ми налаштовані і надалі примушувати Кремль платити», - заявила вона.

12:13 Внаслідок обстрілів Гуляйпілля Запорізької області загинули заступник голови місцевої громади Олександр Савицький та директор комунального підприємства цього територіального товариства Олександр Косаренко.

Сумну звістку повідомив заступник голови ВП Кирило Тимошенко.

11:46 На ранок середи, 5 жовтня, українським військовим вдалося збити два російські вертольоти - Мі-24 та Мі-8.

"4 жовтня на півдні країни зенітні ракетні підрозділи повітряного командування "Центр" Повітряних Сил знищили два ворожі вертольоти Мі-24 та Мі-8", - йдеться у повідомленні.

11:11 Путін сьогодні може виступити зі зверненням до нації щодо зміни статусу спецоперації - джерело Readovka

Диктатор може випустити нове звернення до нації. Як повідомляє джерело Readovka, воно стосуватиметься зміни статусу спецоперації.

10:55 ЗСУ звільнили Нововоскресенське Херсонської області

10:30 На півдні України підрозділи ЗСУ продовжують активний наступ та звільняють населені пункти на півночі Херсонської області. Водночас, українські захисники намагаються просунутися поблизу Сватового.

9:30 Ворог завдав ракетного удару по Запоріжжю, було 4 звуки вибухів

8:46 У ніч проти середи, 5 жовтня, Росія вкотре обстріляла Київщину - дронами-камікадзе атакували Білу Церкву.