RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Масований обстріл Нікополя та нові успіхи ЗСУ на Півдні: хроніка війни 12 жовтня

Українські військові вже восьмий місяць від початку повномасштабного вторгнення РФ ведуть бої із загарбниками. У відповідь на масові обстріли території України, ЗСУ продовжують контрнаступ на південному та східному напрямках.

Вночі та вранці ворог завдав масованих ударів по Нікополю та Запоріжжю, водночас наші військові збили дев'ятьох безпілотників у Миколаївській області.

"Апостроф" продовжує стежити за тим, що відбувається в онлайн-режимі.

Хроніка подій війни 11 жовтня


23:57 На Вінниччині пілот збив пʼять дронів-камікадзе Shahed-136 та дві крилаті ракети всього лише протягом двох діб та успішно катапультувався після аварії винищувача. Він почувається добре, передає командування. Вже ініціювали клопотання про присвоєння пілоту звання Героя України.

23:35 Зеленський: "Сьогодні відбулося чергове засідання у форматі оборонного "Рамштайну". Доволі продуктивне. Передусім обговорювали надання нашій державі систем протиповітряної й протиракетної оборони. Чим більш зухвалим і жорстоким стає російський терор, тим очевидніше для світу, що допомога Україні із захистом неба – це одне з найвагоміших гуманітарних завдань для Європи нашого часу".

23:23 ООН не визнає російської анексії територій України. У резолюції, ухваленій на Генасамблеї, входження до складу РФ тимчасово окупованих територій Луганської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей позначається як протиправне. Проти виступили Росія, Білорусь, Північна Корея, Сирія та Нікарагуа.

23:07 НАТО наступного тижня продовжить свої щорічні навчання з ядерної готовності під назвою "Стійкий полудень". Під час навчань військово-повітряні сили НАТО відпрацьовують використання американських ядерних бомб, що базуються в Європі, з тренувальними польотами без бойової зброї.

"Скасування навчань через війну в Україні стане дуже невірним сигналом. Це навчання, спрямовані на те, щоб наші засоби ядерного стримування залишалися безпечними, надійними та ефективними. Військова міць НАТО — найкращий спосіб запобігти будь-якій ескалації напруженості", — заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

22:11 В Україну прибув перший зенітний комплекс IRIS-T SLM. Про це заявив Генштаб ЗСУ.

21:42 Маленьке місто Оріхів Запорізької області. 14 000 населення до війни. Сьогодні залишилось всього декілька тисяч.

21:34 Зеленський запропонував міжнародній спільноті створити формат фінансової підтримки України, яка потерпає від агресії РФ, за прикладом так званого формату "Рамштайн".

21:26 Дванадцять країн Європи розглядають можливість створення спільної системи ППО та ПРО. У першу чергу до цього проекту можуть долучитися країни Східної Європи.

20:57 Посли ЄС погодили проведення масштабних тренувальних заходів для військовослужбовців ЗСУ, навчання пройдуть не менше 15 тисяч осіб.

20:33 На Херсонщині від російських загарбників на сьогодні звільнено 75 населених пунктів. Тільки за жовтень Збройні сили України повернули 29 населених пунктів, — повідомив голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич.

20:20 В мережі повідомляють про вибухи в Житомирській області. Попередньо - робота ППО.

19:59 Вінниччину продовжують атакувати дрони-камікадзе. Повітряна тривога в області триває з 16.47. За цей час було збито вже два дрони. Відбою ще не було.

19:43 Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає повну заборону на імпорт російського алюмінію у відповідь на військову ескалацію Росії в Україні. За даними співрозмовників Bloomberg, Білий дім розглядає три варіанти: пряма заборона, підвищення тарифів до рівня, настільки високого, що вони могли б стати еквівалентом заборони, або санкції проти компанії виробника "Русал" російського олігарха Олега Дерипаски.

19:12 У МВС запевняють, що українці, які проживають у прикордонних із Білоруссю регіонах, захищені.

"Наші громадяни, які проживають у прикордонних регіонах, мають розуміти, що вони є захищеними. Вони вже не мають загроз у тому вигляді, які були на початку широкомасштабної агресії в лютому 2022 року", — зазначив заступник міністра внутрішніх справ Ігор Бондаренко.

18:56 В селі Бабинці на Київщині окупанти замінували вулик, та бджоли врятували пасічника. Планувалося, що після відкриття кришки вибухнуть дві гранати. Проте за півроку бджоли залили запальники медом і вибуху вдалося уникнути.

18:46 Чехія з 25 жовтня забороняє в’їзд росіянам за туристичними й студентськими візами. У МЗС не уточнили, чи поширюватиметься заборона на новоприєднаний Краловецький край.

18:22 Україна отримає новий пакет військової допомоги від Канади на 47 мільйонів доларів. До пакету входитиме зимова форма для українських військовослужбовців, артилерійські снаряди, на суму 15,2 мільйона доларів та забезпечення супутникового зв’язку.

18:11 Рашистські мародери від початку повномасштабного вторгнення в Україну пограбували майже 40 музеїв. Серед них - Мелітопольський. Звідси російські окупанти вивезли цінний історичний ювелірний набір, частиною якого є унікальна золота діадема гунів. У списку найцінніших викрадених та вивезених до РФ експонатів - картини всесвітньо відомих художників Івана Айвазовського та Архипа Куїнджі.

17:52 У Бєлгороді "салют". Пишуть, що спрацювало ППО.

17:49 Білорусь продовжує постачати РФ техніку. 28 вантажівок "Урал" і не менше 8 танків було перекинуто з Білорусі в Ростовську область, звідти - у напрямку Луганська.

17:44 Вінничину ворог атакував двома дронами-камікадзе. Силами протиповітряної оборони обидва ударних безпілотники знищено.

17:24 Російська армія продовжує розташовувати особовий склад і техніку у школах Херсонщини, прикриваючись дітьми як "живим щитом". У Миролюбівці поряд з дітьми базуються 400 колишніх в’язнів, а зараз найманців ПВК "Вагнер". Також понад пів сотні російських військових перебувають у Гладківському закладі освіти.

17:09 Нідерланди передадуть Україні зенітні ракети на 15 млн. євро для посилення захисту неба, заявила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

16:59 Україна найближчими тижнями отримає додаткові РСЗВ MARS II та САУ PzH 2000, заявило Міноборони Німеччини.

16:47 На Запорізькій АЕС відновлено зовнішнє електропостачання, яке було відключено внаслідок ранкового обстрілу віддаленої підстанції, заявив голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

16:25 Міністр оборони США Остін на зустрічі "Рамштайн-6" заявив, що ЗСУ досягли видатних успіхів і змінили динаміку війни.

"Путін припускав, що він може швидко завоювати Україну, заїхати до Києва, що Україна не здатна на контрнаступ після повернення окупованих територій у Харківській області, що світ не діятиме на тлі спроби анексувати 4 регіони. Якщо ви хочете побачити, наскільки помилковими були всі його припущення - просто подивіться на сьогоднішнє поле бою", - сказав голова Пентагону.

16:02 Представник Держдепартаменту США Нед Прайс заявив, що масовані ракетні удари по Україні - "ознаки слабкості та розпачу агресора". У відомстві наголошують, що метою ворожих атак було знищення електричних мереж, опалювальної та енергетичної інфраструктури.

15:46 Європейський інвестиційний банк перерахував Україні додаткові 550 млн євро.

"Кошти допоможуть, зокрема, покрити витрати на ремонт пошкоджених об'єктів енергетичної інфраструктури та підтримати стабільність української електромережі. Також допомога буде спрямована на відновлення надання муніципальних та базових послуг населенню у громадах", – повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

15:40 Актуальну мапу окупованих територій станом на 12 жовтня опублікувало Міністерство оборони Великої Британії.

14:24 Рєзніков зустрівся з головою Пентагону перед засіданням формату "Рамштайн"

13:45 За 18 хвилин Повітряні сили України знищили 4 ворожі вертольоти!

13:15 Російські війська вранці 12 жовтня обстріляли центральний ринок Авдіївки. В результаті атаки окупантів є загиблі та постраждалі.

На момент обстрілу на ринку було чимало людей. Внаслідок ворожої атаки загинули 7 людей, ще 8 поранених.

11:40 Запорізька атомна електростанція вдруге за п'ять днів повністю відключилася від зовнішнього енергопостачання та тепер покладається на дизельні генератори, повідомив голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

10:40 Загальні бойові втрати противника з 24.02 до 12.10 орієнтовно склали:

  • особового складу – близько 63380 (+270);
  • танків – 2505 (+1);
  • бойових броньованих машин – 5181 (+19);
  • артилерійських систем – 1507 (+11);
  • РСЗВ - 355 (+2);
  • кошти ППО – 182 (+1);
  • літаків – 268 (+0);
  • вертольотів – 235 (+0);
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1129 (+15);
  • крилаті ракети – 315 (+20);
  • кораблі/катери – 15 (+0);
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3927 (+11);
  • спеціальна техніка – 136 (+0).

9:46 Українські сили поки що зберігають інформаційну тишу про успіхи на цьому напрямі. Однак відомо, що ЗСУ просувають у напрямку міста Сватове Луганської області, а також готуються до атак поблизу звільненого Лимана.

9:15 Російські окупанти вночі 12 жовтня 7 разів "накривали" Нікопольський район Дніпропетровської області з "Градів" та артилерії.

"На мирний Нікополь ворог випустив понад 100 снарядів. Один із них прилетів прямо до приватного будинку. Важко поранив 6-річну дівчинку та її маму. Вони та ще одна постраждала через атаку жінка зараз у лікарні", - зазначив голова ВДА.

9:11 Українські військові продовжують контролювати ситуацію у Південнобузькому напрямку. ЗСУ знищують резерви, порушують системи управління та логістичне забезпечення російських окупантів.

"Нашими підрозділами закріплено успіх зі звільнення Нововасилівки, Новогригорівки, Нової Кам'янки, Трифонівки та Червоного у Бериславському районі. Там тривають стабілізаційні заходи щодо реанімації соціальної та критичної інфраструктури", - розповіли воїни.

8:55 Російська армія не перестає обстрілювати Запоріжжя - у ніч на 12 жовтня по Запоріжжю та передмісті було випущено близько семи ракет С-300. Дві ракети потрапили в один із районів обласного центру і, на щастя, серйозних руйнувань не завдали.