RU  UA

Кремль вибрав нового улюбленця і розхитує ситуацію у Молдові

Росія почала висловлювати підтримку Ілану Шору, молдавському політику, котрий не раз обвинувачувався в крадіжці грошей з Нацбанку і фігурував у кримінальних справах у РФ щодо їх відмивання – ймовірно, Кремль вибрав нового улюбленця.

Про це в ефірі "Апострофа ТВ" розповіла Стелла Жантуан, політолог, екс-депутат парламенту Молдови.

За її словами, від початку було зрозуміло, що протести "Шор" — це не антиурядові протести, пов'язані з важким становищем громадян та енергетичною кризою. Те, що Росія вирішила висловити підтримку Шору, а не Додону, найдовіренішій людині Кремля – дуже дивно.

Читайте також: Чекаємо на осінь: як Кремль почне "хитати" Молдову

"Шор відверто сказав в ефірі, що протести проплачені і йому начхати. Він прийде змінити владу в Молдові. Нещодавно спеціальна поліцейська операція заарештувала групу людей із партії "Шор" і конфіскувала у них цілі мішки грошей, призначені для фінансування цих протестів", - пояснила політолог.

За її словами, план полягає у відключенні газу Молдові шляхом шантажу, і Росія вже зменшила подачу блакитного палива.

"Ми зараз отримуємо з обіцяних 7 кубів лише 5,5. Це з Придністровським регіоном. При тому, що він споживає більший відсоток газу, і Газпром це знає", - зазначила Стелла Жантуан.

Він також додала, що вже повідомили про відключення світла на правому березі Дністра.

"Такий енергетичний колапс має створити за планами Кремля загальне обурення та протести проти нинішньої влади. Для захоплення влади силовим шляхом", - резюмувала політик.

Раніше ми писали, що Україна допоможе Молдові витіснити РФ із Придністров'я.