RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Україна може отримати зенітні комплекси Skynex: фото, відео та характеристики

Україна отримає два нові зенітні комплекси Skynex для протиповітряної оборони від німецького конценру Rheinmetall.

Про це повідомили у виданні Handelsblatt з посиланням на власні джерела в уряді Німеччини.

9 грудня один із найбільших виробників військової техніки і зброї в Німеччині та Європі Rheinmetall підтвердив замовлення на системи ППО Skynex, однак не уточнив, яка країна зробила замовлення.

Читайте також: Збивають понад 75% ракет: як іде підготовка ППО на північному напрямку

Водночас німецькі урядові джерела стверджують, що замовник - це Україна, яка повинна отримати ці системи ППО вже на початку 2024 року. Один зенітний комплекс Skynex коштує близько 182 мільйони євро - цю суму, імовірно, покриє уряд Німеччини.

Система ППО Skynex

Разом з цим з'явився вже підписаний меморандум про взаєморозуміння щодо закупівлі вантажівок HX на суму приблизно 12 мільйонів євро, які постачатимуть в Україну спільно з системами Skynex.

Як відомо, Skynex виконують функції протиповітряної оборони ближнього радіуса дії, зокрема зенітні комплекси можуть збивати дрони або крилаті ракети 35-міліметровими боєприпасами. Їх концерн Rheinmetall продемонстрував нещодавно - у листопаді 2021 року. Головним озброєнням системи ППО слугує 35-мм автоматична гармата Oerlikon Mk3.

Програмовані 35-мм боєприпасів Ahead суттєво дешевші за аналогічні системи ППО, які базуються на керованих ракетах. До того ж вони не підпадають під дію електронних засобів протидії під час пострілу.

Загалом 35-мм гармата Oerlikon Mk3 має ефективну дальність стрільби 4000 метрів та скорострільність 1000 пострілів за хвилину, а її гарматний модуль оснащений радаром стеження X-Band, що дає змогу автономно шукати цілі, тому наведення просте й швидке.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як ЗСУ використовують незвичайний французький міномет на полі бою.