RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Китай допомагає Росії у війні проти України: що з'ясували західні журналісти

Китай в обхід міжнародних санкцій та експортного контролю постачає до Росії військові технології.

Про це йдеться у матеріалі видання The Wall Street Journal.

Зокрема, журналісти проаналізували митні записи, в яких сказано, що державні оборонні компанії Китаю відправляли навігаційне обладнання, технології створення перешкод і деталі для реактивних винищувачів російським державним оборонним компаніям, які перебувають під санкціями.

Читайте також: США вперше оголосили про передачу Україні активів, конфіскованих у росіян: на що підуть гроші

"Це лише частина з десятків тисяч партій товарів подвійного призначення - продуктів, які мають як комерційне, так і військове застосування, - які РФ імпортувала після торішнього вторгнення", - йдеться в матеріалі WSJ.

За словами журналістів, Росія на сьогоднішній день все ще має можливість імпортувати технології подвійного призначення через країни, які поки що не приєдналися до міжнародних санкцій. Багато постачань здійснюється через Туреччину та ОАЕ.

Особливе занепокоєння у Білого дому, як сказано у матеріалі, викликає той факт, що в імпорті технологій беруть участь державні компанії Піднебесної. У митних записах є інформація про постачання деталей для зброї, яка використовується російськими військами під час бойових дій в Україні.

Так, фірма Poly Technologies 31 серпня 2022 відвантажила Рособоронекспорту навігаційне обладнання, необхідне для вертольотів Мі-17. Влітку ще одна китайська компанія Fujian Nanan Baofeng Electronic Co., яка спеціалізується на виробництві електроніки, поставила Кремлю через узбецьку державну оборонну компанію телескопічну антену для військової машини RB-531BE. Це озброєння, як зазначають журналісти, використовується для створення перешкод для зв'язку.

24 жовтня державна авіабудівна компанія AVIC International Holding Corp. відвантажила АТ "Крет", дочірньому підприємству Ростеха, деталі для винищувачів Су-35. Сума цієї угоди між Китаєм та Росією оцінюється в $1,2 млн. Цього ж місяця фірма China Taly Aviation Technologies Corp. відправила російському виробнику ракет "Алмаз Антей" деталі, необхідні для функціонування радіолокаційної установки 96Л6Е.

Раніше ми розповідали, що Володимир Зеленський запровадив нові санкції проти Росії.