RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Землетруси в Туреччині та Сирії зруйнували відомі пам'ятки давнини: фото до та після

Унаслідок смертельного землетрусу, що сколихнув Туреччину та Сирію 6 лютого, зруйновано також багато пам'яток стародавньої спадщини.

Про це повідомляє Тhenationalnews.

Читайте також: Через 56 годин після землетрусу: у Туреччині дивом врятували дитину з-під завалів - відео

Зазначається, що багато будівель в обох країнах, які зберігають багатство археологічних, культурних та історичних цінностей, зазнали серйозних пошкоджень.

Зростає занепокоєння, що значно більші масштаби руйнувань стануть помітними, коли рятувальники дістануться до відрізаних районів.

Зокрема, йдеться про турецьку фортецю Газіантеп римської доби. Вона була однією із перших пам’яток, які сфотографували після землетрусу. Газіантеп розташований за 80 км від Кахраманмараша, епіцентру землетрусу.

Державне інформаційне агентство Anadolu повідомило про пошкодження східного та південного бастіонів стародавньої споруди. Фортеця використовувалася як спостережна станція в Хеттській імперії, а потім була побудована римлянами у другому та третьому століттях. Візантійський імператор Юстиніан I розширив укріплення і побудував сухий рів. Зараз у будівлі розташований Панорамний музей оборони та героїзму Газіантепа.

Також значних ушкоджень зазнала сусідня мечеть Сірвані XVII століття, її купол і східна стіна частково зруйнувалися.

Постраждала мечеть Єні Камі в центрі Малатії, вона збудована на місці мечеті Хачіюсуф, яку зруйнував землетрус у 1984 році.Торік її відреставрували та знову відкрили.

ЮНЕСКО, культурне агентство ООН, повідомило, що кілька будівель обвалилися у фортеці Діярбакир і культурному ландшафті садів Хевсель, об’єкті Всесвітньої спадщини, який організація описала як "важливий центр римського, сасанідського, візантійського, ісламського та османського періодів".

Інші місця зі Списку всесвітньої спадщини неподалік від епіцентру також можуть постраждати, такі як Гобеклі Тепе, Немрут Даг і Телль Арслантепе.

"ЮНЕСКО мобілізує своїх експертів, щоб скласти точну інвентаризацію пошкоджень з метою швидкого забезпечення безпеки та стабілізації цих об’єктів", – повідомили в організації.

Нагадаємо, у турецькому місті Хатай з-під руїн будинку дістали двох українців, яких вважали загиблими внаслідок землетрусу.