RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Росія ризикує втратити головного "союзника" в Європі

Сербія підтвердила намір вступити в Європейський Союз, а також віддалитися від країни-агресорки Росії.

Про це заявив президент Сербії Олександр Вучич, передає Politico.

Як він зазначив на Мюнхенській безпековій конференції, зараз настав час для переосмлислення позиції Сербії, та наголосив, що його країна "опинилася між молотом і ковадлом".

Читайте також: ЄС затвердив 10-й пакет санкцій проти Росії: Боррель розкрив подробиці

"Ви отримаєте від мене одне речення: Сербія залишиться на своєму шляху до ЄС. Гаразд, робіть висновки. Але я думаю, ви мене розумієте", - сказав Вучич.

Водночас він додав, що в майбутньому сербам доведеться зробити "кілька важких виборів". Разом з цим сербський лідер гордо розповідав про приплив іноземних інвестицій, зокрема з ЄС, тому європейський шлях країни - це її запорука економічного розвитку.

Утім, раніше Сербія відмовилася приєднатися до санкцій проти Росії, прихистила в себе велику кількість росіян, які користуються безвізовим режимом та вигідними умовами перебування в країні.

До того ж, за даними опитування New Third Way, проведеного в липні 2022 року, 66% сербів віддають перевагу РФ, а не ЄС, ще 40% з них взагалі хочуть припинити переговори про вступ до Євросоюзу, а 59% громадян Сербії вважають Захід винним у повномасштабній російсько-українській війні.

"Таким чином, неясно, як Вучич може покинути Росію і всім серцем прийняти Європу — навіть якщо він справді цього хоче", - резюмували в Politico.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Сербія таємно продала Україні 3500 ракет до ракетних систем залпового вогню "Град", попри свою "дружбу" з країною-терористкою Росією.