RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Ще одна європейська країна визнала Голодомор геноцидом українського народу

У четвер, 15 грудня, Європейський парламент більшістю голосів визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу, а 9 березня цей символічний крок зробила і Бельгія, публічно визнавши жахливу трагедію.

Про це повідомляє RTBF.

Зазначається, що рішення було прийнято одноголосно, проте представники Робітничої партії Бельгії утрималися від голосування за резолюцію. У затвердженому документі парламентарії вшанували пам'ять жертв Голодомору та засудили сучасні "маніпуляції історичною пам'яттю з боку російського режиму з метою забезпечення власного виживання".

Читайте також: Німеччина визнала Голодомор геноцидом українців: чому Бундестаг наважився на такий крок

Також у резолюції згадують, що 26 листопада, у День пам'яті жертв голодоморів, Україну відвідав прем'єр-міністр Бельгії Александер де Кроо.

Президент України Володимир Зеленський відреагував на подію, назвавши це важливе для України рішення "символічним кроком".

"Ще одна держава визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу. Дякую Бельгії за це важливе для кожного українця рішення, за цей глибоко символічний сьогодні крок", — написав глава держави у Twitter-акаунті.

Раніше ми писали, що 14 грудня Сенат Чехії визнав Голодомор 1932-33 років, вчинений сталінським режимом, геноцидом українського народу.