RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Напад ХАМАС на Ізраїль: що відомо про терористів, які керують сектором Газа

У суботу вранці, 7 жовтня, терористи ХАМАС обстріляли Ізраїль сотнями ракет, після чого прорвалися через кордон у напрямку міст та селищ. В країні оголосили воєнний стан, ЦАХАЛ розпочав призов резервістів. Багато руйнувань та жертв.

Про радикальний рух ХАМАС та хто його підтримує розповідає "Апостроф" із посиланням на "DW".

Зазначається, що ісламістська терористична організація ХАМАС контролює Сектор Гази з 2007 року та саме вона відповідальна за атаки на Ізраїль. При цьому до списку терористичних організацій вона була внесена Євросоюзом ще у 2001 році. Через це рахунки її членів були заморожені, а також їм було заборонено в'їжджати до країн ЄС, за винятком Норвегії та Швейцарії, що зберегли нейтралітет.

Радикальний рух заснували у другій половині 1980-их років, він перебував в опозиції до "Руху за національне визволення Палестини" (ФАТХ) Ясіра Арафата. Є припущення, що на початковому етапі новий рух фінансувався грошима ізраїльського уряду як противника ФАТХ. Однак наразі це достеменно невідомо. Емблема ХАМАС зображує Купол Скелі - відому мусульманську святиню Єрусалима.

Читайте також: Це справжній апокаліпсис: нові кадри з атакованого бойовиками Ізраїлю

У 1993 році в рамках угоди в Осло Арафат домовився про мир з Ізраїлем, тим самим зупинивши Першу інтифаду (з арабської - "повстання"). ХАМАС не усвідомлював цей історичний крок і продовжував проводити атаки на ізраїльську територію. У 2006 році під час виборів у секторі Гази ХАМАС отримав абсолютну більшість голосів.

Саме з території сектора Гази ХАМАС продовжує свої атаки на Ізраїль та позиціонує це "самообороною". Організація вже тричі вступала в інтенсивні сутички з ізраїльською армією: у 2008-2009, 2012 та 2014 роках.

Сектор Гази є одним із найбільш густонаселених регіонів світу, а через закриті кордони з Ізраїлем та Єгиптом на півдні та сході та Середземним морем на Заході економічно він фактично ізольований. Велика частина населення живе у жахливих злиднях та залежить від гуманітарної допомоги, яку було суттєво зменшено через тиск експрезидента США Дональда Трампа.

Коли ХАМАС атакує, цивільне населення Гази є, так званим, людським щитом. Часто ракети в бік Ізраїлю запускаються з житлових кварталів, а штабні приміщення бойовиків організовуються в будинках, де мешкають цивільні. ХАМАС постійно копає тунелі для контрабанди зброї, передусім у напрямку Єгипту.

Один із вихідних донорів та закордонних союзників ХАМАС - Катар. У 2012 році його головнокомандувач збройних сил став першим закордонним лідером, який відвідав керівництво організації в Газі.

Ще одним союзником ХАМАС є Туреччина. Незадовго до останньої ескалації з боку радикального руху турецький президент Реджеп Таїп Ердоган висловив свою підтримку політичному лідеру ХАМАС Ісмаїлу Ханії.

Раніше ми писали, що Ізраїль почав операцію "Залізні мечі".

  • Вас може зацікавити:

Ізраїль завдав удару у відповідь по сектору Газа - вбито ключового бойовика "Ісламського джихаду": фото і відео

Вперше передадуть за кордон: Ізраїлю дозволили продаж "Пращі Давида" одній із країн ЄС

Україна стане Ізраїлем: учасник "Битви екстрасенсів" дав новий прогноз про закінчення війни