RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Польща на порозі змін: Дональд Туск вже готується представити свій уряд

Лідер найчисленнішої коаліції у новообраному парламенті Польщі Дональд Туск стане прем'єр-міністром за кілька днів. Його призначення покладе край восьми рокам правління націоналістичної, популістської партії "Право і справедливість" (PiS), яку в уряді представляв Матеуш Моравецький.

Про це повідомляє видання "The Guardian".

Читайте також: Українцям в Польщі з 1 січня збільшать виплати на дітей: названо суму

Альянс на чолі з Туском отримав переважну більшість місць на виборах 15 жовтня, однак президент країни Анджей Дуда, союзник PiS, доручив чинному прем'єр-міністру Матеушу Моравецькому сформувати уряд, що, як пише видання, розцінюється як тактика затягування часу.

Сьогодні Моравецький має представити новий уряд у Сеймі, нижній палаті парламенту Польщі, після чого йому буде винесено вотум довіри. Очікується, що він зазнає невдачі. Тоді Сейм висуне свого кандидата, яким, як очікується, стане Туск, який представить свій уряд у вівторок. Після інтенсивних переговорів між потенційними партнерами по коаліції склад кабінету вже узгоджено.

Крім того, якщо парламент Польщі проголосує за уряд Туска у вівторок, і він може вступити на посаду вже в середу, то це потенційно дозволить йому поїхати на саміт лідерів ЄС, запланований на четвер і п'ятницю.

Нагадаємо, що 66-річний Туск вже був прем'єр-міністром Польщі з 2007 по 2014 рік, перш ніж залишити внутрішню політику і стати президентом Європейської Ради.

Раніше ми вже писали про те, що блокаду прорвано і перші фури з України прибули в Польщу.

  • Вас також може зацікавити:

Наша відповідь польським страйкарям: водії фур знайшли чудовий спосіб перетнути кордон, відео

Привіт польським страйкарям: в "Укрзалізниці" розкрили деталі історичного рейсу з вантажівками, відео

Стирчать вуха Москви: як польські страйкарі працюють на ворога України