RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

"Підводна війна": Росія хоче знищити економіку Європи, підриваючи інтернет-кабелі та трубопроводи

Через спроби Росії вести "гібридну підводну війну" та атакувати великі вразливі місця підводної інфраструктури, зокрема трубопроводи та електрокабелі, безпека майже 1 мільярда цивільних осіб в Європі та Північній Америці залишається під загрозою.

Про це повідомляє видання The Guardian.

Читайте також: Потужний морський бій триває: скільки кораблів Росії вже пішло на дно

В повідомленні згадують попередження командувача НАТО про те, що безпека майже 1 мільярда людей по всій Європі та Північній Америці перебуває під загрозою через намагання Росії вразити численні вразливі місця підводної інфраструктури – мова йде про вітряні електростанції, трубопроводи та електрокабелі.

Заступник командувача Об'єднаного командування ВМС НАТО віцеадмірал Дідьє Малетер вказав, що мережа підводних кабелів і труб, що відповідають за енергію та зв’язок для Європи, була створена не для протистояння умовам "гібридної війни" Росії та інших супротивників НАТО. Ось як він коментує "підводну війну" Росії:

"Ми знаємо, що росіяни розробили багато гібридних бойових дій під водою, щоб порушити європейську економіку, через кабелі, інтернет-кабелі, трубопроводи. Вся наша економіка під водою під загрозою".

Він вказав на те, що ситуація змінила вектор після того, як "... більша частина нинішньої інфраструктури була вперше розроблена приватним сектором, що зробило її надзвичайно вразливою".

Малетер зауважив, що компанії не знали, що подібна "гібридна війна" розвиватиметься настільки швидко: "Вони (компанії, відповідальні за них) не знали, що така гібридна війна розвиватиметься так швидко. Понад 90% (інтернету) знаходиться під водою. Усі наші зв’язки між США, Канадою та Європою передаються під водою, тому є багато вразливих місць".

За його словами, роль офшорної вітроенергетики для досягнення кліматичних цілей зростає, та попри це інфраструктура все ще має "системні вразливості". Він вказує, що у Marcom є "понад 100 кораблів, атомних підводних човнів і звичайних підводних човнів", що ведуть патрулювання, проте навіть попри таку значну присутність НАТО не в змозі захистити кожну частину підводної інфраструктури.

"Це дуже важливе занепокоєння, тому що це питання безпеки для майже 1 мільярда цивільних осіб країн НАТО. Ми повинні бути захищені та добре забезпечені нашою життєво важливою підводною інфраструктурою", – вказує він та додає, що на підґрунті подібних побоювань Альянс зараз створює центр, присвячений цьому питанню.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що НАТО б'є на сполох через атаку Ірану по Ізраїлю.

  • Вас також може зацікавити:

В Держдепі назвали, коли Україна може вступити до НАТО

Системи ППО, членство в НАТО і не тільки: головні підсумки візиту Зеленського на саміт Тримор’я

Путін не зупиниться: генерал США розкрив плани Росії та вказав на "помилку"