RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Світ

Новини

19 вересня

Всі новини

На саміті НАТО ухвалили Український договір

На саміті НАТО ухвалили Український договір, який став доповненням до Спільної декларації G7, погодженої на саміті Альянсу у 2023 році.

Про це повідомила пресслужба українського президента.

"У короткостроковій перспективі ми продовжуватимемо забезпечувати Україну зброєю, боєприпасами та навчанням, необхідними для відсічі російським військам. У середньостроковій перспективі допоможемо створити сили й можливості для захисту України та стримування подальшої агресії", – заявив президент США Джо Байден під час ухвалення договору.

Згідно з договором, усі країни, які його підписали, підтримають Україну, якщо після закінчення війни Росія знову нападе.

Також про договір висловився президент України Володимир Зеленський

"Я дякую Президенту Байдену за його лідерство та всі зусилля, щоб наша співпраця у сфері безпеки була наповнена рішучими діями. Є 23 сильні угоди, і будуть угоди з іншими країнами. У нас є історично важлива угода з безпеки зі Сполученими Штатами... Український договір виводить наші відносини на новий рівень. Вагоме досягнення для України та всіх нас", – сказав він.

Договір можуть підписати всі охочі країни. Він фіксує довгострокову військову підтримку, розвиток української армії та механізм екстрених консультацій на випадок загострення війни.

Як повідомляв "Апостроф", президент Туреччини Реджеп Ердоган зустрівся з Зеленським на саміті НАТО у Вашингтоні та заявив йому, що почав роботу з відновлення "зернової угоди".