RU  UA  EN

Вівторок, 17 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  41.05
Світ

Новини

16 вересня

Всі новини

Орбан написав главі Євроради миротворчий лист щодо війни в Україні

Угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан написав лист до президента Європейської ради Шарля Мішеля, у якому висловився про війну в Україні та передвиборчі перегони у США.

Про це повідомляє Bild.

"Загалом можна констатувати, що інтенсивність військового конфлікту радикально посилиться найближчим часом", - пише він про російсько-українську війну.

У листі йдеться про необхідність відновлення дипломатичних відносин з РФ і "політичного наступу" на Глобальний Південь. Також він закликав до переговорів про "мирну конференцію" з Китаєм, "повагу якого було втрачено" через позицію ЄС по війні в Україні.

Орбан розкритикував Джо Байдена та його величезні зусилля, щоб залишитися в передвиборчих перегонах.

"Очевидно, що він не в змозі змінити нинішню про-військову політику США, і тому не можна очікувати, що він почне нову", - йдеться у листі.

З іншого боку, Орбан хвалить Трампа: "Я можу з упевненістю сказати, що відразу після своєї перемоги на виборах він не чекатиме до своєї інавгурації, а відразу ж буде готовий негайно виступити в ролі мирного посередника. У нього є докладні та обґрунтовані плани щодо цього... Я більш ніж переконаний, що в разі ймовірної перемоги президента Трампа, фінансовий тягар між США і ЄС значно зміниться в невигідний для ЄС бік, коли мова йде про фінансову підтримку України".

Раніше Орбан ознайомив лідерів Євросоюзу з результатами своєї "миротворчої місії" та "мирними" пропозиціями.