RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Світ

Новини

20 вересня

Всі новини

Німеччина вирішила заарештувати українця за підозрою у підриві "Північного потоку"

Німеччина видала ордер на арешт українського інструктора з дайвінгу Володимира С., підозрюваного у причетності до підриву газопроводу "Північний потік" у вересні 2022 року.

Про це пише видання Die Zeit та ряд інших німецьких ЗМІ.

Всього підозрюються три українські інструктори, які, за версією слідства, прикріпили вибухівку до російських газопроводів. Усі троє вже залишили територію Німеччини.

Згідно з інформацією, наданою журналістами, головний підозрюваний Володимир С. раніше проживав у містечку Прушкув, розташованому на захід від Варшави, але останнім часом, ймовірно, переховується. Чи повернувся він до України, невідомо.

Володимир С. був одним з пасажирів білого Citroën, що був помічений біля Рюгена в ніч на 8 вересня 2022 року. Цей автомобіль, як припускають, перевозив екіпаж до яхти "Андромеда", яка транспортувала дайверів до місць вибуху. Слідчі переконані, що екіпаж пірнув з яхти на дно моря і прикріпив вибухові пристрої до труб трубопроводів на глибині близько 80 метрів. Пізніше слідчі виявили на борту "Андромеди" залишки вибухової речовини, відомої як октоген. Володимир С. був упізнаний на основі фотографій та свідчень, що дало змогу видати ордер на арешт.

Слідство також має підозри щодо двох інших українців – операторів київської школи дайвінгу Scuba Family Євгена У. та його дружини Світлани. Інформація про підозрюваних базується частково на даних іноземної розвідки. Протягом останніх місяців слідчим вдалося зібрати достатньо доказів, щоб у червні отримати ордер на арешт Володимира С. від слідчого судді Федерального суду.

Німецькі прокурори в червні звернулися до польської влади з європейським ордером на арешт, сподіваючись на затримання підозрюваного. Однак польська сторона не відповіла на німецький запит про правову допомогу, і уряд Німеччини залишався в невідомості щодо подальших дій польської влади.

Згідно з загальними правилами Європейського ордера на арешт, який обидві країни вважають обов'язковим, арешт мав би бути виконаний протягом 60 днів без додаткового розгляду. Цей термін вже минув.

Німецькі журналісти зв’язались з Володимиром С. по телефону, і він заперечив будь-яку участь у вибуху газопроводу, заявивши, що вперше чує про ці підозри.

Нагадаємо, у 2023 році The Washington Post писало з посиланням на українські та інші іноземні джерела, що "координатором" атак на російські газопроводи "Північний потік" та "Північний потік-2" міг бути полковник Сил спецоперацій ЗСУ Роман Червінський