RU  UA  EN

Понеділок, 16 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  41.05
Світ

Новини

16 вересня

Всі новини

CNN дізнався про посилення загрози російських підводних диверсій проти США

США зафіксували збільшення військової активності Росії навколо важливих підводних кабелів і вважають, що Росія тепер може бути більш схильна здійснювати диверсії, спрямовані на порушення критичної частини світової комунікаційної інфраструктури.

Про це повідомили телеканалу CNN двоє американських чиновників.

За словами одного з чиновників, Росія зосередилася на створенні спеціалізованого військового підрозділу, який використовує потужний флот надводних кораблів, підводних човнів і морських дронів. Цей підрозділ, "Головне управління генерального штабу з глибоководних досліджень", відомий за російською абревіатурою ГУГИ.

"Ми стурбовані посиленням російської морської активності в усьому світі і тим, що план Росії щодо завдання шкоди критичній підводній інфраструктурі США та союзників може змінюватися. Росія продовжує розвивати морські можливості для підводного саботажу, головним чином через ГУГИ", — повідомив американський чиновник.

За його словами, США регулярно відстежують російські кораблі, які патрулюють поблизу критичної морської інфраструктури і підводних кабелів, часто далеко від російських берегів. Про операції цього секретного російського підрозділу з підводного саботажу раніше не повідомлялося.

Підводні кабелі формують критичну основу інтернет-трафіку і телекомунікацій по всьому світу. Більшість з них передаються через величезну мережу високошвидкісних волоконно-оптичних кабелів, встановлених по дну океану. Координована атака може серйозно порушити приватні, державні і військові комунікації через такі кабелі, а також фінансові ринки та постачальників енергії.

Підводні кабелі також передають величезну кількість електрики між кількома європейськими країнами.

Командири патрульного судна НАТО в квітні 2023 року повідомили CNN, що спостерігали збільшення такої активності над підводними кабелями в Балтійському морі в останні роки. Морські простори навколо Північної Європи є осередком такої російської військової розвідки та активності. Минулого року спільне розслідування державних мовників Швеції, Данії, Норвегії та Фінляндії виявило, що Росія має флот шпигунських кораблів, які працюють у водах Північної Європи для можливого саботажу як підводних кабелів, так і вітрових електростанцій.

Діяльність Росії у цьому напрямку не припинилась через війну проти України. Російське керівництво надає велике значення ГУГИ, продовжуючи фінансувати підрозділ.

Американський чиновник сказав CNN, що США вважатимуть будь-який саботаж підводної інфраструктури значною ескалацією російської агресії поза Україною.

Як повідомляв "Апостроф", у травні видання Financial times розповіло про підготовку Росією диверсій по всій Європі.