RU  UA  EN

Середа, 18 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Світ

Новини

18 вересня

Всі новини

У Чехії та Польщі екстремальні зливи: оголошено евакуацію людей

На південному заході Польщі та в Чехії через екстремальні зливи оголосили евакуацію людей з кількох населених пунктів. Також зупинили рух транспорту.

Про це повідомляють ЗМІ.

Як зазначається, найбільш складна ситуація - у Нижньосілезькому та Опольському воєводствах. Там через безперервні опади ріки виходять з берегів.

У кризовий штаб на півдні країни прибув глава МВС Польщі Томаш Сємоняк. Загрозливою для безпеки жителів цих регіонів буде найближча доба, попередив він.

Як повідомили в Опольському воєводстві, вранці 14 вересня критичну позначку перетнула вода одразу у кількох невеликих ріках регіону. Подекуди критичний рівень води перевищено на 120-170 см.

В Інституті метеорології Польщі зазначили, що в 41-й гідрологічній станції по всій країні рівень води перетнув критичні позначки. Зокрема, на станції Ярнолтовек Опольського воєводства перетнув рівень, зафіксований у 1997 році, коли в Польщі сталась найбільша повінь за кілька десятків років.

Також за даними видання Novinky, у Чехії через сильні зливи призупинили рух на десятках залізничних ліній по всій території країни. У Празі на річці Влтава призупинили судноплавство, рятувальники приготувалися до можливого виходу річки з берегів. Зокрема, там закрили майданчики і парки, щоб уникнути травмування й загибелі людей через можливе падіння дерев. Жителів закликали без потреби не виходити надвір та не користуватись авто.

Відомо, що через негоду закрили пункт пропуску на польсько-чеському кордоні у населеному пункті Голковіце.

Зазначається, що влада Румунії, Словаччини, Австрії та інших країн Центральної Європи також готуються до повеней через зливи.

Як повідомляв "Апостроф", за прогнозом синоптиків, на вихідних в Україні очікуються дощі, а місцями - зливи з грозами.