RU  UA  EN

Середа, 18 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Світ

Новини

18 вересня

Всі новини

У Reuters дізналися варіанти надання Україні $50 млрд від доходів з російських активів

Європейська Комісія представила послам ЄС три нові можливі способи подовження санкцій щодо заморожених російських активів. Це є критично важливим для забезпечення кредиту G7 для України в розмірі 50 мільярдів доларів.

Про це повідомляє агенція Reuters із посиланням на дипломатів ЄС.

Російські активи, що знаходяться у країнах G7, складають близько 300 мільярдів доларів, більшість з яких зберігається в Європі в депозитарії цінних паперів Euroclear у Бельгії. Для забезпечення кредиту G7 хоче бути впевненим, що санкції ЄС щодо активів не будуть скасовані. Дипломати сказали, що Єврокомісія обговорила ці три варіанти з США заздалегідь.

Варіанти подовження санкцій були представлені послам 13 вересня.

Перший варіант. П’ятирічне блокування активів з переглядом кожні 12 місяців, а для їх розморожування необхідна спеціально сформована більшість країн в ЄС.

Другий варіант. Подовження заморожування активів кожні 36 місяців одностайним голосуванням.

Третій варіант. Подовження терміну дії всіх санкцій, пов’язаних з Росією, до 36 місяців замість поточних 6 місяців.

"В цілому, дуже конструктивна і позитивна зустріч. В кімнаті була загальна атмосфера, що держави-члени хочуть знайти способи просування вперед зараз", - сказав один з дипломатів.

Як повідомляв "Апостроф", у травні у G7 підтримали ідею надати кредит Україні під заставу прибутку від заморожених російських активів.