RU  UA  EN

Пʼятниця, 18 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 44.50
НБУ:USD  40.90
Світ

Новини

17 жовтня

Всі новини

У секторі Гази вбили лідера угруповання ХАМАС: заява МЗС Ізраїлю

Керівник Міністерства закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац офіційно підтвердив смерть лідера угруповання ХАМАС Яхьї Сінвара, визнаного терористичним у Сполучених Штатах та Європейському Союзі.

Про це пише The Jerusalem Post.

Він зазначив, що це створює можливості для негайного звільнення заручників у Секторі Гази і може привести до нової реальності без ХАМАСу та іранського контролю.

Sky News Arabia, посилаючись на джерела уточнює, що Сінвара ліквідували у місті Рафах, поблизу з кордоном Єгипту.

За інформацією ізраїльського 12-го телеканалу, ізраїльська армія не знала, завдавши удару по будівлі, що там був лідер ХАМАС. Після атаки під час огляду приміщення військовослужбовці знайшли тіло людини, схожої на Сінвара.

Ідентифікувати Сінвара було легко, оскільки він перебував в ізраїльській в'язниці і влада має його ДНК.

Яхья Сінвар 1962 року народження. За даними ізраїльських та кількох інших спецслужб, Сінвар особисто брав участь у вбивствах палестинців, яких підозрювали у співпраці з Ізраїлем, за що 1988 року його арештували і засудили до п'яти довічних ув'язнень.

У 2011 році, провівши понад 22 роки в ізраїльських в'язницях, Сінвара випустили на волю за умовами так званої угоди Шаліта. У 2015-му США визнали його глобальним терористом особливого значення.

У лютому 2017-го Сінвара обрали головою ХАМАСу в секторі Газа на внутрішніх виборах, змінивши Ісмаїла Ханію.

Зокрема, він заявляв, що: "Сіоністи мають знати, що 7 жовтня було просто репетицією".

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу повідомляв, що Ізраїль бореться на семи фронтах: з "Хезболлою" на півночі, ХАМАСом у Газі, хуситами в Ємені, "терористами" на Західному березі річки Йордан та шиїтськими ополченцями в Іраку та Сирії.