RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Відрізали голови і спалювали живцем: у ООН навели жахливі подробиці етнічних чисток в Конго

У період з 12 березня по 19 червня в Демократичній Республіці Конго в результаті діяльності двох угруповань - "Камуіна Нсапу" і "Бана мура" - був убитий 251 чоловік, включаючи дітей молодше восьми років.

Про це йдеться в опублікованій доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини, передає Reuters.

Вбивства відбувалися в провінції Касаї і носять "етнічний характер". Звіт базується на свідченнях 96 біженців, багато хто з яких мали шрами, також у них були відсутні кінцівки.

"Розповіді біженців були абсолютно жахливими, навіть для наших співробітників, які звикли до подібного роду явищ. А в Анголі працювала дуже досвідчена команда. Але навіть вони рідко коли повідомляли про такий ступень жорстокості", - підкреслив представник ООН Скотт Кемпбелл.

За словами очевидців, "людей спалюють живцем і рубають на шматки". У доповіді підкреслюється, що звірства все частіше носять етнічний характер і відбуваються при пособництві уряду.

Відомо, що члени угруповання "Камуіна Нсапу", що складається в основному з неповнолітніх, відрізають жертвам голови і п'ють кров. В основному їх жертви - діти різної статі, деяким з них не було і семи років.

Камуіна Нсапу - це ім'я конголезького вождя, який претендував на владу в окремих регіонах провінцій Східне Касаї і Центральне Касаї. У серпні 2016 року він був убитий, після чого рух бойовиків, названий його ім'ям, почав вести боротьбу проти влади Конго.

Біженці стверджували, що члени групи "Камуіна Нсапу" володіють магічними силами і п'ють кров обезголовлених жертв, що робить їх непереможними.

"Це повір'я і страх, який "Камуіна Нсапу" викликає в Касаї, "частково пояснюють, чому погано озброєне ополчення, що складається в значній мірі з дітей, змогло більше року протистояти підготовленій Національній армії", - йдеться в доповіді.

Ще одне угрупування "Бана Мура" виникло в березні або квітні, імовірно підтримується силами з армії і поліції, здійснювала напади на етнічні групи лубу і лулуа, до яких належать бойовики "Камуіни Нсапу".

У розслідуванні йдеться, що якщо "Камуіна Нсапу" вбивала державних службовців і тих, кого вважала чаклунами, то "Бана Мура" ліквідувала представників цих етнічних груп в селах.

У злочинах брали участь військові, які, за версією американських слідчих, несуть відповідальність, зокрема, за стрілянину по церкви в селі Джібоко 10 червня, в результаті якої загинули від 60 до 90 прихожан.

В інших випадках жертвам відрізали голови або спалювали живцем. У доповіді описана розправа над медичним пунктом в селі, де сотні бійців вбили 90 пацієнтів, медичних працівників та інших людей. Жінка, яка тільки що народила, з кровотечею, була згвалтована стволом гвинтівки.

Один зі свідків стверджував, що після нападу "Бана Мура" на інше село він заховав 45 обезголовлених тіл.

Деякі члени "Бана Мура", як говориться в доповіді, цінувалися за їх магічні сили, які дозволяли нейтралізувати чаклунство, що використовується членами руху "Камуіна Нсапу".

У доповіді встановлено місцезнаходження 80 масових поховань в регіоні Касаї.

Як повідомляв "Апостроф", в березні в Конго загони ворожого до влади угрупування "Камуіна Нсапу" стратили сорок захоплених в полон поліцейських.

За матеріалами Newsru.com