RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Вагнеровці розпалюють війну та тероризм у Судані – що розповіли в ООН

Воєнізоване формування з РФ "ПВК Вагнера", яке нині діє в Африці під назвою "Африканський корпус", дестабілізує Судан, підтримуючи місцеві сили швидкої підтримки (RSF) за допомогою контрабанди золота.

Про це пише Guildhall з посиланням на ADF.

У розслідуванні наголошується, що контрабандне золото із Судану силами росіян перевозиться до ОАЕ, звідки потрапляє на світовий ринок. На цей час золото з суданських копалень стало для вагнерівців важливим джерелом доходу, гроші, зокрема, йдуть на фінансування війни в Україні.

Читайте також: Український спецназ знищує росіян і в Африці: ефектне відео

Контрабанда золота збагатила командувача RSF генерала Мохамеда Хамдана "Хемедті" Дагало і дала можливість фінансувати RSF у війні проти Суданських збройних сил (SAF). Хемедті створив близько 50 компаній, має гроші в банках ОАЕ. Також через пов'язаних із ним осіб здійснюється торгівля зброєю під виглядом ввезення гуманітарки.

Саме завдяки вагнерівцям RSF почало використовувати ракети "земля-повітря", внаслідок чого було вбито десятки тисяч мирних жителів у Хартумі та західному регіоні Дарфура. ООН зазначає, що в Ель-Генейні з моменту початку конфлікту у квітні 2023 року загинуло до 15 000 мирних жителів.

Також у Судані були помічені співробітники ГУР, вони провели низку операцій з ліквідації та затримання російських найманців.

Раніше "ПВК Вагнера" налагодила постачання ракет для Сил швидкого реагування Судану, які під проводом генерала Мохамеда Хамдана Дагало спробували здійснити держпереворот.

- Вас також може зацікавити:

Дуже символічно: могили "вагнерівців" у Росії прикрасили "зубами дракона", фото та відео

Головорізи на службі Кремля: у чому відмінність ПВК "Вагнера" від нормальних військових компаній

Наказали все "прибрати": у Росії розпочали новий етап зачистки слідів "вагнерівців"